Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον πραγματικό λογαριασμό θα τον βρούμε μπροστά μας

Oι επιπτώσεις από τις προτεινόμενες αυξήσεις των φόρων και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμες. Οι πιο επώδυνες και επιβλαβείς συνέπειες είναι εκείνες που θα βιώσουμε στο μέλλον.

Αναφερθήκαμε χθες στον καθηγητή Alvin Hansen, τον Αμερικανό Κέινς, όπως αποκαλείτο από αρκετούς, που υποστήριξε το 1938 πως ο χαμηλός ρυθμός αύξησης του πληθυσμού παίζει καθοριστικό ρόλο στη στασιμότητα της οικονομίας.

Τον ξαναθυμηθήκαμε μετά την ομοβροντία των φορολογικών μέτρων και των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές.

Κι αυτό γιατί είναι σαφές ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων πολιτών λόγω φορολογίας -ακόμη κι εκείνων με χαμηλά εισοδήματα- δεν θα οδηγήσει απλά σε συμπίεση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εισαγωγών, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά της εφαρμογής τους.

Δύο βραχυπρόθεσμες συνέπειες που μερικοί ίσως θεωρήσουν σωστές.

Αφενός λόγω του υψηλού ποσοστού της κατανάλωσης ως προς το ΑΕΠ στη χώρα μας και αφετέρου λόγω του ευπρόσδεκτου της περαιτέρω συμπίεσης του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Η αύξηση της φορολογίας θα έχει επίσης αρνητική επίπτωση στη διάθεση του μέσου εργαζόμενου για δουλειά, από τη στιγμή που θα γνωρίζει πως το κράτος βάζει μεγαλύτερο χέρι στην τσέπη του.

Θα αποθαρρυνθεί λοιπόν η αύξηση της παραγωγικότητας εργασίας.

Όμως, οι συνέπειες δεν σταματάνε εδώ.

Είναι προφανές ότι το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για τους νέους εργαζόμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους λειτουργεί αποτρεπτικά για τη δημιουργία οικογένειας και παιδιών.

Με άλλα λόγια, το προτεινόμενο καθεστώς φορολογίας και συνταξιοδότησης εμφανίζεται να συμβάλλει στην επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η Ελλάδα ταλανίζεται από τρεις σχεδόν δεκαετίες υπογεννητικότητας και η τάση χειροτερεύει συνεχώς, αφού ολοένα και λιγότερα παιδιά γεννιούνται ανά γυναίκα.

Επιπλέον, περισσότεροι νέοι, συνήθως ταλαντούχοι, θα προσπαθήσουν να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, κοινώς μια πιο ενδιαφέρουσα και καλοπληρωμένη δουλειά.

Φυσικά, αρκετοί εξ αυτών ίσως επαναπατρισθούν στο μέλλον.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο, από τη στιγμή που πολλοί ίσως κάνουν οικογένειες και παιδιά στο εξωτερικό και ριζώσουν εκεί.

Και σ' αυτή την περίπτωση, η συνισταμένη είναι η ίδια.

Επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη της οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα.

Γι' αυτό τον λόγο ισχυριζόμαστε πως δεν θα πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις από την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων.

Θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις μέσω άλλων καναλιών όπως το δημογραφικό.

Γι' αυτό ισχυριζόμαστε πως θα βρούμε τον λογαριασμό μπροστά μας.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v