Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταναστευτική πολιτική για ανάπτυξη

Είτε σταματήσουν οι ροές των ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια είτε όχι, η Ελλάδα θα κληθεί να διαχειρισθεί την παρουσία μερικών δεκάδων χιλιάδων ατόμων στο έδαφός της. Είναι μια πρόκληση που μπορεί να κρίνει πολλά.

Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό θα κριθεί στην πράξη.

Ομως είναι σίγουρα καλύτερη από μια μη συμφωνία.

Είτε όμως η συμφωνία αποθαρρύνει τους ανθρώπους που περιμένουν στα τουρκικά παράλια να κάνουν το ταξίδι στα ελληνικά νησιά, είτε όχι, ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο.

Αρκετός κόσμος, πιθανόν μερικές δεκάδες χιλιάδες, θα εγκλωβισθούν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι λοιπόν ανάγκη αλλά και ευκαιρία ταυτόχρονα να γίνει μια σωστή διαχείριση προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των ιδίων.

Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει διάθεση από πλευράς ΕΕ να χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα ένταξης τους στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν κάλλιστα να επεκταθούν ώστε να ανακουφίσουν και να δώσουν προοπτική επίσης στους έλληνες άστεγους και σε πολλούς άλλους συμπατριώτες μας που είναι άνεργοι επί χρόνια.

Φυσικά, η σημερινή εικόνα από τα διάφορα κέντρα φιλοξενίας είναι απογοητευτική.

Οι υπεύθυνοι δεν έχουν προνοήσει να αγοράσουν και να τοποθετήσουν ούτε κρεβάτια μέσα στις σκηνές των 8-10 ατόμων που έχουν στήσει στα στρατόπεδα κι αλλού όπως δείχνει το φωτορεπορτάζ από διάφορα κέντρα.

Κι όλα αυτά όταν δεκάδες εκατ. ευρώ της ΕΕ περιμένουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς για να εκταμιευθούν.

Ομως, ας θεωρήσουμε ότι πρόκειται για αρρυθμίες που θα διορθωθούν σύντομα και ας επικεντρωθούμε στην ενσωμάτωση μερικών δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.

Κάπου εννιά χρόνια μετά την μεγάλη ύφεση του 1929-1930, ο Alvin Hansen, ο αμερικανός Κέυνς όπως αποκαλείτο από αρκετούς, ανέπτυξε την θεωρία ότι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης του πληθυσμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης σε μόνιμη βάση.

Ο Larry Summers αναβίωσε τα τελευταία χρόνια την θεωρία του Hansen. Ο Summers υποστήριξε πως τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια χρειάζονται για να εξισώσουν την αποταμίευση με τις επενδύσεις σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και να αποφευχθεί η στασιμότητα.

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ των οποίων ο πληθυσμός γηράσκει και μπορεί κάλλιστα να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της στασιμότητας μεσοπρόθεσμα .

Να θυμίσουμε ότι αναλογούν 1,3 παιδιά ανα γυναίκα στην Ελλάδα όταν η αναλογία ήταν πάνω από 2,1, που απαιτούνται για αναπαραγωγή, στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Φυσικά, η πρώτη επιλογή των κυβερνώντων θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση των νέων να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο υπό τις σημερινές συνθήκες που πολλοί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό και το κράτος δεν έχει/επιθυμεί να δώσει φορολογικά κι άλλα κίνητρα για μεγαλύτερες οικογένειες.

Θα μπορούσαν λοιπόν οι νέοι μετανάστες/ πρόσφυγες να καλύψουν εν μέρει το δημογραφικό κενό όπως έκαναν άλλοι πριν από αυτούς την δεκαετία του 1990 έως τις αρχές του 2000.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΟΟΣΑ που ασχολείται με το θέμα των επιπτώσεων της μετανάστευσης στην ανάπτυξη, ο οργανισμός διαπιστώνει τα εξής.

Οι μετανάστες αντιπροσώπευαν το 47% της αύξησης της εργατικής δύναμης στις ΗΠΑ και του 70% στην Ευρώπη την δεκαετία πριν το 2014.

Οι μετανάστες καλύπτουν σημαντικές ελλείψεις σε τομείς της αγοράς εργασίας και συνεισφέρουν περισσότερο στο κρατικό κορβανά σε σχέση μ' αυτά που λαμβάνουν.

Επίσης, η μετανάστευση τονώνει την ανάπτυξη γιατί αυξάνει τον ενεργό πληθυσμό, κάποιοι μετανάστες συμβάλλουν στη τεχνολογική πρόοδο ενώ αρκετοί έχουν επιδεξιότητες που είναι χρήσιμες στις χώρες-υποδοχής.

Φυσικά, όλα τα είδη μετανάστευσης δεν είναι ίδια.

Άλλο πράγμα είναι η ελεύθερη μετανάστευση, άλλο η επιλεκτική, π.χ. επιστημόνων, και άλλο εκείνη που γίνεται για οικογενειακούς ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Υπάρχουν λόγοι να υποψιάζεται κάποιος ότι οι περισσότεροι νέοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα δεν έχουν ανεπτυγμένες επιδεξιότητες.

Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη προσπάθεια για να αξιοποιηθούν όσοι διαθέτουν ήδη κάποια προσόντα και να εκπαιδευθούν οι υπόλοιποι ώστε να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία.

Δεν είναι εύκολο, αλλά ούτε ανέφικτο.

Ιδίως, αν αναλογισθεί κανείς ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τέτοιες προσπάθειες. Ανθρωποι και σχέδιο απαιτείται.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v