Τα δεδομένα της αξιολόγησης είναι λίγο-πολύ γνωστά.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν, ποντάροντας στην ελάφρυνση του χρέους που θα ακολουθήσει, στη βελτίωση του κλίματος και στον ενάρετο οικονομικό κύκλο.
Φυσικά, αρκετός καιρός έχει χαθεί, αφού η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από πέρυσι, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αλλά καθυστερεί.
Το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών επιθυμεί επίσης να τελειώνει η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν και το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018 θα καλυφθεί.
«Υπάρχει ισχυρή θέληση να τελειώσει η αξιολόγηση», τόνισε χθες άτομο των θεσμών.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Μοσκοβισί έχει κάνει δηλώσεις επανειλημμένα με το ίδιο μήνυμα.
Το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει θέσεις και οι άνθρωποί του εμφανίζονται να υιοθετούν περισσότερο τον ρόλο του παρατηρητή στις συζητήσεις, κάνοντας επισημάνσεις αλλά χωρίς να παίρνουν τα ηνία της διαπραγμάτευσης.
Για τους περισσότερους -αν όχι όλους- από εμάς, οι κυριότεροι λόγοι που θέλει η Κομισιόν και η ΕΚΤ να κλείσει η αξιολόγηση είναι οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις του προσφυγικού και η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.
Όμως, η συνομιλία με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών αποκαλύπτει κάτι άλλο.
Ο βασικός λόγος που θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο είναι άλλος.
Όπως αναφέρουν, η Κομισιόν και Co. θέλουν να κλείσει το θέμα πριν η συζήτηση για την παραμονή ή όχι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ «θερμανθεί», ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Κοινώς, δεν θέλουν να δώσουν επιχειρήματα στους οπαδούς της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, αφήνοντας την αξιολόγηση να εκκρεμεί, γιατί θεωρούν πως σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεκινήσει το ξήλωμα του πουλόβερ της ΕΕ.
Οι ίδιοι θεωρούν πως το Brexit θα ενθαρρύνει τους ευρωσκεπτικιστές κι άλλους που είναι εναντίον της συμμετοχής των χωρών τους στην ΕΕ, π.χ. στη Γαλλία.
Μια νέα δημοσκόπηση του ICM που θα δημοσιευθεί σήμερα δείχνει πως οι οπαδοί της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ έχουν ένα μικρό προβάδισμα της τάξης των δύο ποσοστιαίων μονάδων.
Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 43% έναντι 41% όσων υποστηρίζουν την αποχώρησή του από την ΕΕ.
Η δημοσκόπηση του ICM δείχνει ότι το ποσοστό όσων ρωτήθηκαν και παραμένουν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 16%.
Κοινώς, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό και μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Μπορεί λοιπόν η αντίληψη ότι το προσφυγικό πιέζει τους Ευρωπαίους δανειστές να κλείσουν την αξιολόγηση να είναι σωστή, όμως εκείνο που καίει περισσότερο την Κομισιόν είναι το Brexit.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.