Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σήμα των αγορών για την Ελλάδα

Το προσφυγικό και η αξιολόγηση εξακολουθούν να ταλανίζουν την Ελλάδα. Όμως, η μια κρίση δεν φαίνεται να ενισχύει την άλλη, όπως πολλοί θεωρούσαν πριν μερικές εβδομάδες, αλλά το αντίθετο. Οι αγορές συμμερίζονται την ανωτέρω άποψη τελευταία.

Κάτι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα του τελευταίου 16μήνου και βάλε συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, με προεξάρχουσες τις τραπεζικές μετοχές, κάνει ράλι ενώ το ίδιο συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα.

Αναμφίβολα, οι δύο αγορές είναι ρηχές, όμως αυτό δεν ισχύει μόνο το τελευταίο διάστημα.

Όταν βγαίνουν σχετικά μεγάλες εντολές πώλησης, οι τιμές πιέζονται δυσανάλογα και το αντίστροφο, στα χρόνια της κρίσης.

Εχουν ασφαλώς δίκιο όσοι αναφέρουν ότι υπάρχουν ειδικοί λόγοι που εξηγούν εν μέρει την άνοδο των τιμών.

Οι εισροές κεφαλαίων που συνδέονται με την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον δείκτη αναδυόμενων αγορών FTSE είναι ένας τέτοιος λόγος.

Το ίδιο ισχύει για τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ, που έχουν στόχο την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και έχουν ευνοήσει τα ομόλογα, βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα.

Όμως, ο βασικός λόγος που βρίσκεται πίσω από την άνοδο είναι η εκτίμηση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης θα κλείσει επιτυχώς.

Ασφαλώς, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και οι αγορές μπορεί να κάνουν λάθος.

Όμως, είναι σαφές πως αυτή τη στιγμή οι αγορές θεωρούν ότι η προσφυγική κρίση ευνοεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με κάποιες αμοιβαίες υπαναχωρήσεις των Ευρωπαίων δανειστών και της κυβέρνησης.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ, ο ESM και η Γερμανία δεν επιθυμούν τη συνύπαρξη των δύο αβεβαιοτήτων και θέλουν να τελειώνουν με την αξιολόγηση για πολιτικούς λόγους από αυτή την οπτική γωνία.

Φυσικά, το ΔΝΤ διατηρεί τις θέσεις του αλλά υπάρχουν τρόποι για να συγκλίνουν οι θέσεις των δανειστών, εμφανίζονται να πιστεύουν.

Όλοι αυτοί οι λόγοι έχουν οδηγήσει την απόδοση του 2ετούς ομολόγου (ουσιαστικά μονοετούς) στο 7,6% πρόσφατα από 12% στα μέσα Φεβρουαρίου και του 10ετούς ομολόγου στο 8,6% από 11,7% ένα περίπου μήνα πριν.

Φυσικά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έστω και λειψής, απαιτεί την ψήφιση κάποιων νομοσχεδίων που ενέχουν μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Επομένως, είναι λογικό να υπάρχει η πολιτική αβεβαιότητα. Όμως, οι παρατηρητές υποτιμούν τη γοητεία που ασκεί η εξουσία.

Όπως λοιπόν έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, θα δίναμε λίγες πιθανότητες στο σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να καταρρέει όπως αρκετοί πιστεύουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Η τελευταία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, π.χ. απειλή για πρόωρες εκλογές με λίστα, για να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, εξασφαλίζοντας τις 200 ψήφους που απαιτούνται για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, ώστε να έχει λόγο σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε.

Επιπλέον, ακόμη κι αν λίγοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δηλώσουν ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και τα άλλα που θα έλθουν στη Βουλή, εκτιμούμε πως θα προτιμήσουν να παραιτηθούν παρά να ρίξουν την κυβέρνηση.

Μπορεί λοιπόν η κυβερνητική πλειοψηφία να δοκιμαστεί, αλλά θα δίναμε λίγες πιθανότητες στο σενάριο που τη θέλει να χάνει τη δεδηλωμένη.

Αν λοιπόν η κρίση του προσφυγικού δεν εκτραχυνθεί στον βαθμό που θα αλληλοτροφοδοτείται με την οικονομική κρίση, δημιουργώντας παράλληλα πολιτική κρίση, οι αγορές μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί πως έχουν δίκιο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v