Στη Γερμανία, λένε οι ειδικοί, η πλειοψηφία του κόσμου ψηφίζει, δίνοντας μεγάλο βάρος στη προσωπικότητα των πολιτικών και δευτερευόντως στο κόμμα.Καλώς ή κακώς, η κ. Μέρκελ είναι η κυρίαρχος πολιτικός αυτή τη στιγμή και δεν φαίνεται κάποιος άλλος από τα άλλα κόμματα που θα μπορούσε να την απειλήσει.
Ο κ. Σόιμπλε, στο δικό της κόμμα των χριστανοδημοκρατών, είναι πιο δημοφιλής αλλά δεν έχει δείξει ότι θέλει να πάει κόντρα στην καγκελάριο.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται επίσης ότι στη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν αρέσουν τα ακραία κόμματα.
Υπό αυτή την έννοια, τα υψηλά ποσοστά που εξασφάλισε το λαϊκίστικο, ξενοφοβικό κόμμα AfD δεν θα πρέπει να ανησυχούν, αν φυσικά έχουν δίκιο.
Κι αυτό γιατί τα ποσοστά του θα υποχωρήσουν μαζί με το πρόβλημα που το βοήθησε τόσο πολύ, δηλαδή το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Επιπλέον, μια ματιά στα συγκεντρωτικά εκλογικά αποτελέσματα από τα τρία ομόσπονδα κρατίδια δείχνει πως άλλα κόμματα, π.χ. οι σοσιαλδημοκράτες και το αριστερό, υπέφεραν μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τους χριστιανοδημοκράτες όπως αναφέρουν σχολιαστές.
Ακόμη, οι θέσεις εκείνων που κέρδισαν τις εκλογές στη Βάδη-Βιρτεμβέργη, δηλαδή του κόμματος των Πρασίνων, και της Ρηνανίας-Παλατινάτο, δηλαδή των σοσιαλδημοκρατών, είναι πιο κοντά στις θέσεις της κ. Μέρκελ για το προσφυγικό απ' ό,τι ήταν οι υποψήφιοι του κόμματός της.
Υπενθυμίζεται ότι το AfD κερδίζει την είσοδό του και στα τρία τοπικά κοινοβούλια, με τους συντηρητικούς (CDU) να χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, έναντι 32,2% του κόμματος των Πρασίνων.
Στη Σαξονία-Άνχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το CDU εξακολουθεί να είναι πρώτη δύναμη με το 29% των ψήφων, ενώ το AfD καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 23%.
Η Ρηνανία-Παλατινάτο παραμένει στα χέρια των σοσιαλδημοκρατών (SPD), το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων έναντι 32,5% της CDU. Όμως, ηττάται η αντιπρόεδρος της CDU Γιούλια Κλέκνερ, η οποία έλαβε αποστάσεις από την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η δημοτικότητα της καγκελαρίου ανακάμπτει καθώς το κλείσιμο της Δυτικής Βαλκανικής Οδού έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό εκείνων που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία.
Είναι ίσως ειρωνικό αλλά η πολιτική των κρατών του Βίσενγκραντ στο μεταναστευτικό, που η κ. Μέρκελ έχει επικρίνει, κάνει καλό δημοσκοπικά στην τελευταία.
Το τελευταίο ίσως που έχει να κάνει η καγκελάριος είναι να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με δεκάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες και να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Τουρκίας.
Η κ. Μέρκελ φαίνεται λοιπόν να υιοθετεί μια πιο μαλακή στάση έναντι της Ελλάδας στην αξιολόγηση και να ευνοεί την αποστολή μεγαλύτερης βοήθειας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Από την άλλη πλευρά, η ίδια φέρεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει πολλές επιθυμίες της Τουρκίας, για να επιβραδύνει ριζικά τις ροές από τα τουρκικά παράλια.
Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που η κ. Μέρκελ μοιάζει απομονωμένη στην Ευρώπη.
Το ίδιο συνέβη στο παρελθόν, με την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Τότε, χρησιμοποίησε τη δύναμη της Γερμανίας, για να επιβάλει την άποψή της και να σώσει το ευρώ.
Δεν μπορεί να κάνει το ίδιο τώρα.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πλησιάζει το τέλος της.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.