Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H απελπισμένη Ευρώπη και ο σούπερ Μάριο

Η κ. Μέρκελ και Co. είναι απασχολημένη με το μεταναστευτικό γιατί έρχονται εκλογές και κοστίζει ψήφους, αφήνοντας το οικονομικό στην άκρη. Όμως, η αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ δείχνει πως η α λα Αμέρικα πολιτική του κ. Ντράγκι δεν αρκεί.

Αντιμέτωπη με τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που έχουν βρει καταφύγιο ή ελπίζουν να μπουν σε ευρωπαϊκές χώρες, η πολιτική ηγεσία της ΕΕ δεν δίνει το ίδιο βάρος στην οικονομία.

Όμως, τα σημάδια είναι δεν είναι καλά.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη ήταν αρνητικός και ίσος με 0,2% τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1,2% και 1,4% φέτος.

Σε μεγάλο βαθμό, η ηγεσία της ΕΕ έχει αφήσει το έργο της αντιμετώπισης του αποπληθωρισμού και του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ στην ΕΚΤ.

Η τελευταία κάνει ό,τι μπορεί.

Πριν ένα χρόνο περίπου, η ΕΚΤ εγκαινίασε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) κατά τα πρότυπα της Fed, με μηνιαίες αγορές κρατικών χρεογράφων ύψους 60 δισ. ευρώ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ίδια μείωσε περαιτέρω το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από εμπορικές τράπεζες στο -0,3% από -0,2% και επέκτεινε το QE έως τον Μάρτιο του 2017.

Χθες, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της ρευστότητας και του τραπεζικού δανεισμού προς νοικοκυριά και εταιρείες στην ευρωζώνη.

Το πακέτο περιλαμβάνει νέες μειώσεις στα παρεμβατικά επιτόκια, επέκταση των αγορών χρεογράφων με συμμετοχή εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης και τέσσερις φθηνές χρηματοδοτήσεις στις τράπεζες με αντάλλαγμα τον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα.

Το πακέτο ήταν όντως ανώτερο των προσδοκιών της αγοράς σε ορισμένες περιπτώσεις.

Όμως, η αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών και του ευρώ απογοήτευσε.

Ιδίως το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, που θεωρείται ο πιο άμεσος τρόπος επηρεασμού των τιμών και καταπολέμησης του αποπληθωρισμού.

Το ευρώ έχασε έδαφος στην αρχή, υποχωρώντας προς το 1,0850 έναντι του δολαρίου, για να γυρίσει πάνω από το 1,11 στη συνέχεια.

Οι περισσότεροι απέδωσαν την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στη δήλωση του κ. Ντράγκι ότι μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων μπορούν να λάβουν χώρα μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Όμως, αυτό ίσως είναι πρόφαση.

Ανάλογη δήλωση είχε κάνει ο ίδιος στο παρελθόν, αλλά δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει σε νέα μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε λίγους μήνες.

Δεν τη θυμάται η αγορά;

Ισως αλλά θα αμφιβάλλαμε πολύ.

Πάντως, αν αυτή δεν είναι η σωστή ερμηνεία της αντίδρασης του ευρώ, θα πρέπει να υποθέσουμε πως η αγορά αμφιβάλλει γενικότερα για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της ΕΚΤ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πολιτικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με το οικονομικό ζήτημα όσο και με το μεταναστευτικό και να μην αφήνουν όλο το βάρος στους ώμους του σούπερ Μάριο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v