Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άλλη όψη του προσφυγικού

Η κυρίαρχη άποψη θέλει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα να αποτελεί εστία εντάσεων και μεσοπρόθεσμων γεωπολιτικών κινδύνων, με αναφορές σε Οζάλ και Νταβούτογλου. Όμως, ορισμένοι δεν συμφωνούν για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ είχε κάποτε δηλώσει ότι «δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε πόλεμο με την Ελλάδα αφού οι πληθυσμιακές εξελίξεις των δύο λαών θα επιλύσουν το Κυπριακό και το Αιγαίο».

Ο κ. Οζάλ φέρεται να είχε δηλώσει επίσης πως αρκούσε η αποστολή λίγων εκατομμύριων μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, πόνταρε στο δημογραφικό για να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος», ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μέντορας επί των διπλωματικών του προέδρου Ερντογάν, εμφανίζεται να θεωρεί τους μουσουλμάνους στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο στοιχεία της ζωής του τουρκικού έθνους.

Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για ριζικές ανακατατάξεις, αν και εμφανίζεται αντίθετος στις εθνικιστικές εξάρσεις.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που αρκετοί στη χώρα μας προβληματίζονται για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις του διαφαινόμενου εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας.

Πριν από αρκετούς μήνες, όταν για πρώτη φορά αναφερθήκαμε στο σοβαρό ενδεχόμενο εγκλωβισμού πολλών παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, είχαμε επίσης τονίσει πως η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ροές για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, αν το επιθυμούσε.

Αναμφισβήτητα, οι κίνδυνοι δεν είναι μικροί και δεν είναι αναγκαστικά γεωπολιτικοί. Αρκεί π.χ. ένα περιστατικό τύπου Κολωνίας, για να πάρει η κατάσταση άλλες διαστάσεις.

Όμως, υπάρχει μια διαφορετική όψη του ίδιου θέματος που οδηγεί σε άλλα, καλύτερα συμπεράσματα.

Η άποψη βασίζεται σε ορισμένες υποθέσεις αλλά και γεγονότα.

Κατ' αρχάς υποθέτει ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών θα είναι διαχειρίσιμος.

Κοινώς, δεν θα ξεπεράσει τις 70.000, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μουζάλα, από 35.000 σήμερα.

Πολλοί δεν το θεωρούν πιθανό. Ομως εμείς δεν θα το αποκλείαμε.

Ιδίως, αν δοθεί το μήνυμα σ' αυτούς που περιμένουν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι δεν αξίζει να ρισκάρουν τις ζωές και τα λεφτά τους, από τη στιγμή που τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας έκλεισαν.

Και επιπλέον η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία εφαρμοσθεί.

Όμως, υπάρχουν επίσης κάποια γεγονότα.

Πρώτον, η ΕΕ έχει δεσμευθεί να δαπανήσει κάπου 300 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα το 2016.

Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα, πολύ μικρότερα ποσά, που προέρχονται από άλλους φορείς, π.χ. ξένες ΜΚΟ κ.τ.λ.

Αυτά τα ποσά θα δαπανηθούν κυρίως στην Ελλάδα και θα έχουν θετική επίπτωση στην οικονομία.

Το όποιο ποσό θα πρέπει να πολλαπλασιασθεί μ' ένα συντελεστή 1,2-1,3, για να φανεί η επίπτωση στο ΑΕΠ.

Δεύτερον, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν αλλάξει στάση στο ζήτημα της αξιολόγησης εξαιτίας του προσφυγικού καθώς φοβούνται τα χειρότερα.

Υπό αυτή την έννοια έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι κάτι που θεωρείται καλός οιωνός για την οικονομία ενώ ανοίγει ταυτόχρονα τον δρόμο για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Τρίτον, οι τελευταίες εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη για την τουριστική βιομηχανία είναι ενθαρρυντικές καθώς εκτιμάται πως οι εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ φέτος.

Επομένως, το προσφυγικό δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη επίπτωση στον τουρισμό μέχρι στιγμής, με εξαίρεση κάποια νησιά του Βορείου Αιγαίου ενώ ερωτηματικό αποτελεί η Κως.

Υπάρχει λοιπόν ένας συνδυασμός λογικών υποθέσεων και γεγονότων που δείχνει πως το προσφυγικό θα μπορούσε να οδηγήσει σ' ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, χωρίς να υποβαθμίζουμε τους άλλους κινδύνους.

Η αυτοψία θα δείξει ποια άποψη είναι σωστή.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v