Το τελευταίο διάστημα που η δημοσιότητα είναι στραμμένη στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, συμβαίνει κάτι ακόμη που έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο.
Οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία έχουν περιορισθεί αισθητά την τελευταία εβδομάδα και υπολογίζονται πλέον γύρω στους 1.500 ημερησίως κατά μέσο όρο, με αυξομειώσεις ασφαλώς.
Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για κάτι προσωρινό, που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες ή σε πρωτοβουλία της Τουρκίας.
Σύμφωνα με παρατηρητές, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από τη γείτονα τείνει να μειώνεται πριν από σημαντικές συναντήσεις της τουρκικής ηγεσίας με ξένους ηγέτες, π.χ. την πιο πρόσφατη της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.
Ισως έχουμε μια επανάληψη του ίδιου φαινομένου ακόμη μια φορά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες.
Για τον ίδιο λόγο, δεν αποκλείεται να δεχθεί η Τουρκία την επαναπροώθηση 300 περίπου παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα μέσω των Κήπων του Εβρου, κάτι που δεν δεχόταν στο παρελθόν.
Η Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία έχει μεγάλη σημασία για τη Γερμανίδα καγκελάριο και οι Τούρκοι το γνωρίζουν πολύ καλά.
Η Σύνοδος διεξάγεται μία εβδομάδα περίπου πριν τις εκλογές σε τρία γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια.
Οι εκλογές αναμένεται να δείξουν τον βαθμό στον οποίο το προσφυγικό έχει μεταβάλει το εκλογικό τοπίο στη Γερμανία.
Επομένως, η κ. Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα πρέπει να φέρει αποτελέσματα στη Σύνοδο της επόμενης Δευτέρας, για να περιορίσει τις όποιες απώλειες του κόμματός της στα τρία ομόσπονδα κρατίδια.
Η καγκελάριος επιμένει στην πολιτική των ανοικτών συνόρων, που αμφισβητείται πλέον ανοικτά τόσο μέσα στο κόμμα της όσο και από την Αυστρία και άλλες χώρες.
Οντως πολιτικό ον, ίσως αναγκαστεί να αναθεωρήσει την ανωτέρω προσέγγιση του προσφυγικού θέματος, αν υποστεί βαριά ήττα στις εκλογές της 13ης Μαρτίου.
Δεν θα ήθελε να βρεθεί σ' αυτή τη θέση, γιατί θα έπρεπε να επιλέξει την εναλλακτική πολιτική του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τη FYROM και τη Βουλγαρία, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ΕΕ.
Ταυτόχρονα, θα επέφερε πλήγμα στην αξιοπιστία της.
Για να τα καταφέρει και να μην αλλάξει ρότα, η κ. Μέρκελ ποντάρει στην Τουρκία για να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές. Δευτερευόντως, η ίδια θα επιμείνει στην κατανομή των προσφύγων, με την ενεργοποίηση του σχεδίου για ποσοστώσεις μεταξύ των πρόθυμων χωρών-μελών της ΕΕ.
Η νατοϊκή ναυτική δύναμη θα μπορούσε να συμβάλει σ' αυτό ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στη Συρία, για να «κρυφακούει» καλύτερα τις συνομιλίες των εμπλεκόμενων στον πόλεμο.
Όμως, η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής, παρότι παραμένει στο τραπέζι.
Αν η κ. Μέρκελ μπορεί να κερδίσει το τουρκικό στοίχημα, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Αν αποτύχει, το τίμημα δεν θα είναι τόσο μεγάλο για εκείνη όσο θα είναι για την Ελλάδα, που θα μετατραπεί σε έναν μεγάλο καταυλισμό προσφύγων.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.