Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κίνδυνος του μουντζούρη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πράγματα έχουν πάρει δυσάρεστη τροπή σε μια σειρά από μέτωπα για την Ελλάδα. Επειδή ο αδύναμος κρίκος πληρώνει συνήθως τα σπασμένα, ο κίνδυνος να μείνει η χώρα με τον μουντζούρη στο χέρι δεν είναι μικρός.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και να υπάρχει πολιτική σταθερότητα για να βελτιωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη.

Όμως, ο διοικητής επεσήμανε επίσης κι άλλους κινδύνους, όπως η προσφυγική κρίση και ο τρόπος με τον οποίο θα την αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στο σύνολό της.

Αλλοι κίνδυνοι στους οποίους αναφέρθηκε ήταν η έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή, η επιβράδυνση της μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και η υπεραντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε αυτό το ενδεχόμενο και, τέλος, η πιθανότητα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Oσον αφορά στην αξιολόγηση, τα βήματα προόδου στις συζητήσεις που γίνονται για το δημοσιονομικό κενό είναι σημειωτόν, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση.

Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι σημαντική και είναι ασφαλώς μεγαλύτερη με το ΔΝΤ, με την ελληνική να ποντάρει στον αμερικανικό παράγοντα για να «μαλακώσει» το Ταμείο.

Επίσης, το παράλληλο πρόγραμμα δεν έχει κοστολογηθεί.

Όμως, η διαφαινόμενη αποδοχή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από την κυβέρνηση ίσως ανοίξει τον δρόμο για κάποιου είδους προσέγγιση στο ασφαλιστικό.

Με άλλα λόγια, οι πιθανότητες να μην έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Πάσχα των Καθολικών στα τέλη Μαρτίου ξεπερνούν το 50% αυτή τη στιγμή, παραπέμποντας σε καθυστέρηση.

Τουλάχιστον, οι αγροτικές κινητοποιήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους καθώς οι αγρότες πρέπει να γυρίσουν στα χωράφια τους. Η αγωνιστική διάθεση σταματά εκεί που αρχίζει να πονά η τσέπη.

Στο προσφυγικό, πολλά θα κριθούν στη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου και στη συγκράτηση των ροών από την Τουρκία.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά και να δημιουργήσει άλλου είδους προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα ενώ καταφέρει πλήγμα στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ως τουριστικό προορισμό, υπονομεύοντας την έστω ασθενή ανάκαμψη της οικονομίας.

Η έξαρση των γεωπολιτικών κινδύνων στη γειτονιά μας, π.χ. Τουρκία, επηρεάζει ασφαλώς τις προσφυγικές ροές.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά πώς θα αντιδράσει η γείτονα στο Αιγαίο, σε περίπτωση που στριμωχτεί.

Αναμφισβήτητα, μια σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και μια πιθανή υπεραντίδραση των αγορών σ' αυτό το ενδεχόμενο θα δυσκολέψουν και ίσως ακυρώσουν την υλοποίηση του καλού, ελληνικού σεναρίου που καταλήγει στην έξοδο στις αγορές μετά την αξιολόγηση.

Οσον αφορά στις συνέπειες ενός Brexit, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό σήμερα, στην Ελλάδα θα είναι μάλλον έμμεσες μέσω των επιπτώσεων στην ΕΕ.

Δυστυχώς, τα μείον είναι περισσότερα από τα συν και η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.

Επομένως, συγκεντρώνει πιθανότητες να μείνει με τον μουντζούρη στο χέρι, αν οι κίνδυνοι που επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας επιβεβαιωθούν.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v