Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο πιστόλι του προσφυγικού είναι στο τραπέζι

Η απόφαση της Αυστρίας και των συμμάχων της να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές στον δυτικό βαλκανικό διάδρομο έχει δύο όψεις. Για την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία ποια από τις δύο θα επικρατήσει.

Η χθεσινή Διάσκεψη στη Βιέννη κατέληξε σε συμφωνία για κοινή δράση στον έλεγχο των προσφύγων στα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα, με στόχο τη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής.

Η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας, η οποία δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε διάσκεψη που την αφορούσε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι φυσική συνέπεια της απόφασης είναι ο εγκλωβισμός ενός απροσδιόριστου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

Υπό αυτή την έννοια, η διαχείριση των μεγάλων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που διέρχονται διά των ελληνικών εδαφών αποκτά επείγοντα χαρακτήρα.

Όλα αυτά ήταν προβλέψιμα.

Παρ' όλα αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο ολιστικό σχέδιο διαχείρισης παρά μόνο αποσπασματικές παρεμβάσεις με τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας.

Επομένως, η άφιξη μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων και μεταναστών σε σχέση με εκείνους που περνούν τα σύνορα με τα Σκόπια θα εντείνει το πρόβλημα για κάποιο διάστημα.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί η χώρα σ' ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων δεν είναι μικρός.

Όμως, η απόφαση της χθεσινής Διάσκεψης στη Βιέννη έχει μια ακόμη ανάγνωση.

Η απόφαση εμπεριέχει ένα μήνυμα προς τα κυκλώματα των διακινητών και των μελλοντικών προσφύγων και μεταναστών, κυρίως των Aφγανών.

Σταματήστε να έρχεστε, γιατί θα εγκλωβισθείτε στην Ελλάδα.

Πόσο ισχυρό είναι αυτό το μήνυμα, θα το μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες αφού χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γίνει κάτι ευρύτερα γνωστό.

Οι περιπολίες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, τα κυκλώματα διακίνησης θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές διαδρομές για να πάνε στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Κάποιες από τις νέες διαδρομές θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι πάλι μέσω Ελλάδας, διαβαίνοντας π.χ. την ελληνοαλβανική μεθόριο, αντί να πάνε μέσω Σκοπίων.

Όμως, θα μπορούσαν επίσης κάποιες νέες διαδρομές προς τη Δυτική Ευρώπη να γίνονται μέσω τρίτων χωρών, π.χ. Βουλγαρίας, οπότε ένα μέρος των μεταναστατευτικών ροών θα διοχετευόταν αλλού.

Σ' αυτή την περίπτωση, η πίεση προς την Ελλάδα θα εξασθενούσε λογικά.

Μπορεί λοιπόν η απόφαση της Διάσκεψης της Βιέννης να οδηγήσει είτε στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, είτε στην αποθάρρυνση των διακινητών.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη.

Η αξιοποίηση του εγκλωβισμού των προσφύγων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση.

Με βάση τα λεγόμενα ξένων αξιωματούχων, δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκπτώσεις σε καίρια ζητήματα.

Όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει κάτι περισσότερο στην ελάφρυνση του χρέους κ.τ.λ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είχε μιλήσει το 2010 για το πιστόλι που ήταν πάνω στο τραπέζι για να φοβηθούν οι αγορές.

Όμως, το πιστόλι αποδείχθηκε άσφαιρο.

Ας ελπίσουμε ότι το πιστόλι του προσφυγικού το 2016 θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v