Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην αγριεύετε τον Πολ Τόμσεν!

Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε τηρούν την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Όμως, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω επειδή τους ασκούν δημοσίως κριτική Έλληνες αξιωματούχοι.

Πριν μερικές εβδομάδες, με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν το ΔΝΤ να ζητά μειώσεις στις συντάξεις για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο υπουργός Οκονομικών κ. Τσακαλώτος είχε δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Σ' εκείνη τη συνέντευξη, ο ίδιος είχε ζητήσει από το Ταμείο να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα και να σταματήσει τις διαρροές, αν όντως ήταν δικές του.

Η κυβέρνηση έθεσε επίσης το θέμα των διαρροών στο κουαρτέτο την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Αθήνα.

Ισως γιατί, όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση, ήθελε να διατηρήσει το προνόμιο των διαρροών αποκλειστικά για τον εαυτό της.

Παρ' όλα αυτά, εκείνη η έκτακτη συνέντευξη του υπουργού δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ΔΝΤ δεν πήρε θέση, αλλά ο κ. Τσακαλώτος παραδέχεται πλέον δημοσίως πως το ΔΝΤ πιέζει για μείωση των συντάξεων, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα.

Οπως έγινε χθες στην εκδήλωση του BBC στην Αθήνα, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Το ΔΝΤ μάς πιέζει πολύ, με τρόπο που δεν έχει νόημα οικονομικά, μας πιέζει για περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας από την πλευρά του Ταμείου, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Όμως, ειλικρινά, αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί ο υπουργός θα πρέπει να βγαίνει και να επικρίνει το Ταμείο δημοσίως κάθε λίγο και λιγάκι, με την πρώτη αξιολόγηση ανοικτή.

Θα ήταν κουτό να πιστεύει ότι έτσι ασκεί πιέσεις στο Ταμείο, για να μετριάσει τις ενστάσεις του και να γίνει πιο συγκαταβατικό.

Ή ίσως να ελπίζει πως θα ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις από τρίτους στο ΔΝΤ, με τη γνωστοποίηση των δηλώσεων.

Κι όμως, η ιστορία με τις κόντρες που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση με το ΔΝΤ θα έπρεπε να είχαν γίνει μάθημα.

Και τούτο γιατί κάθε φορά που υπήρχε θέμα με το Ταμείο, το τελικό αποτέλεσμα ήταν χειρότερο σε σύγκριση με το επιδιωκόμενο.

Καλώς ή κακώς, τα στελέχη του ΔΝΤ είναι πιο άρτια κατηρτισμένα από τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου και τα τελευταία το αναγνωρίζουν ενδόμυχα.

Είναι λοιπόν επόμενο οι του ΔΝΤ να έχουν μεγαλύτερη πειθώ και ειδικό βάρος στην αξιολόγηση του προγράμματος που τους αναγνωρίζεται από τους υπολοίπους.

Επιπλέον, το ΔΝΤ είναι σε επαφή με τον κ. Σόιμπλε και χαίρει της εκτίμησης του τελευταίου.

Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το παρών στην Ελλάδα.

Επομένως, δεν έχει νόημα να βγαίνουν βουλευτές ή υπουργοί και να κριτικάρουν αυστηρά το ΔΝΤ, από τη στιγμή που όλα δείχνουν να έχουν κριθεί.

Πολύ περισσότερο όταν εκνευρίζουν τον κ. Πολ Τόμσεν.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v