Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο «σαράκι» που τρώει τις ελληνικές αγορές

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το μεταναστευτικό και η πορεία των ξένων αγορών θεωρούνται οι κυριότεροι λόγοι της κακοδαιμονίας των ελληνικών αγορών. Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη.

Ολοι αναγνωρίζουν ότι η παράταση στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση και ο πιθανός εγκλωβισμός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την υποαπόδοση των ελληνικών μετοχών και ομολόγων.

Σ' αυτούς τους δύο παράγοντες θα πρέπει να προστεθεί η πορεία των διεθνών κεφαλαιαγορών, που επηρεάζουν τις ελληνικές σε κάποιο βαθμό.

Όμως, είναι αυτοί οι μοναδικοί λόγοι για τους οποίους «τιμωρούν» τα ξένα funds τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία το τελευταίο διάστημα;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι αρνητική, αν πιστέψουμε κάποιους εξ αυτών.

Ο νέος λόγος που ίσως δεν έχετε ξανακούσει, ακούει στο όνομα ΝΑΤΟ.

Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με τη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, παρότι στοχεύει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, αυξάνει τις πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου, σύμφωνα με τους ίδιους.

Προφανώς, δεν πείθονται από τις καθησυχαστικές δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων όπως του αναπληρωτή υπουργού του Πολίτη κ. Τόσκα χθες στην Αυγή:

«Το ΝΑΤΟ θα έχει αποστολή την επιτήρηση και την παρατήρηση των μεταναστευτικών ροών και από 'κει και πέρα θα ειδοποιεί τη Frontex, που θα ενεργεί κυρίως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβλέπει κατά πόσο οι Τούρκοι τηρούν τη συμφωνία και επιτρέπουν στις βάρκες να έρχονται στα νησιά μας ή όχι», δήλωσε ο κ.Τόσκας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε ρόλους ταυτοποίησης και ότι δεν υπάρχει θέμα επαναπροωθήσεων (pushbacks).

Όταν τους επισημαίνεται ότι δεν θα ήταν λογικό να γίνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που η διοίκηση του ΝΑΤΟϊκού στόλου θα είναι υπό γερμανικό έλεγχο, οι ίδιοι απαντούν ότι τέτοια συμβάντα μπορούν να λάβουν χώρα ενώ περιμένουν πως τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα έχουν πιο ενεργητικό ρόλο, προφανώς pushbacks.

«Η ελληνική πλευρά κάνει συνήθως λάθος», τονίζουν, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι περίπλοκη.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Έναν ακόμη λόγο ταλαιπωρίας για τα ελληνικά αξιόγραφα και χρεόγραφα, αν έχουν δίκιο.

Θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχασε έδαφος την Παρασκευή, κλείνοντας κάπου 60 μονάδες πιο πάνω από το χαμηλό των 420 μονάδων.

Η εικόνα των ελληνικών ομολόγων ήταν κάπως καλύτερη αφού συνεχίστηκε η διολίσθηση των αποδόσεων από τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα της 13ης Φεβρουαρίου, που τα είχαμε ξαναδεί την 21η Ιανουαρίου.

Όμως, οι αποδόσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό γίνεται πιο κατανοητό αν τις συγκρίνει κάποιος με τις αντίστοιχες που είχαν τα ομόλογα στα τέλη Νοεμβρίου.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 12% έναντι 7,02% στις 27 Νοεμβρίου, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο 11,04% σήμερα, από 7,36% στα τέλη Νοεμβρίου.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v