Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ακριβός λογαριασμός από τα παιχνίδια της Τουρκίας

Η Αυστρία αναγγέλλει περιορισμούς στους αιτούντες άσυλο ενώ η Τουρκία, που θα μπορούσε να σταματήσει τις ροές ανθρώπων προς την Ελλάδα, είναι όμηρος των πολιτικών της στη Συρία. Ο λογαριασμός δεν μπορεί παρά να έλθει.

Πριν λίγες μέρες, οι χώρες της Βίσεγκραντ, π.χ. Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία, αποφάσισαν να δώσουν πίστωση χρόνου στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, για να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Το ίδιο διάστημα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας δήλωνε πως αν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, θα σταλεί μήνυμα στους μετανάστες να μην ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη και θα πεισθεί η χώρα μας να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια.

Χθες, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Αυστρία έγινε θέμα μετά την αναγγελία του καγκελάριου κ. Φάιμαν ότι θα βάλει όριο στους ανθρώπους που κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα του στους 80 ημερησίως.

Επίσης, θα βάλει ανώτατο όριο στους πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε από την Αυστρία τράνζιτ στις 3.200 ημερησίως.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κάποιος ότι θα υπάρξει ντόμινο που θα φθάσει στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια σε κάποιο σημείο.

Αν λοιπόν δεν γίνει κάτι για να μειωθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ξένων στο έδαφός της.

Σ' αυτή την περίπτωση, το φαινόμενο των διάφορων Βορειοαφρικανών, π.χ. Μαροκινοί και Αλγερινοί, που περιφέρονται στην Αθήνα θα λάβει διαστάσεις.

Οι κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις δεν είναι εύκολο να προσδιορισθούν. Σίγουρα θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι χώροι φιλοξενίας, πέρα των κέντρων καταγραφής (hot spots).

Όμως, η ανταπόκριση της Τουρκίας στις εκκλήσεις της Ε.Ε. και της κ. Μέρκελ ειδικότερα αποτελεί ερωτηματικό.

Τόσο για την επιθυμία της όσο και για την ικανότητά της να αποτρέψει τη ροή των ανθρώπων να φθάσουν στην Ελλάδα.

Η συμφωνία της Τουρκίας με την Ε.Ε. του περασμένου Νοεμβρίου, που περιλαμβάνει 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφυγικών στρατοπέδων και δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της βίζας, προώθηση των διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ε.Ε., δεν λειτουργεί.

Επιπλέον και ίσως σημαντικότερο, η γείτονα εμφανίζεται όμηρος της πολιτικής της στη Συρία και των φόβων της για διαμελισμό της Τουρκίας λόγω του Κουρδικού.

Η Τουρκία βλέπει ότι το σχέδιο για ανατροπή του Ασαντ και τη δημιουργία ενός ελεγχόμενου σουνιτικού καθεστώτος αποτυγχάνει, καθώς οι φιλικές προς αυτή δυνάμεις της αντιπολίτευσης ηττώνται στο πεδίο της μάχης.

Επιπλέον, φοβάται ότι οι συριακές κουρδικές δυνάμεις μπορεί να αποκτήσουν τον έλεγχο περιοχών κοντά στο Χαλέπι, οπότε θα είναι εύκολο να τις ενώσουν σε μια ζώνη.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες συρρέουν στα σύνορά της.

Η Τουρκία θα ήθελε τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την ίδρυση νέων πόλεων εντός των συριακών συνόρων, αλλά δεν το έχει πετύχει.

Ακόμη, εμφανίζεται να μην επιθυμεί την ειρήνευση και προσπαθεί να μπλέξει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ολα αυτά δεν βοηθάνε στην αποτροπή της εισόδου νέων Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και στην προσπάθεια τόσο αυτών όσο και άλλων από τα 2 εκατ. και πλέον Σύρων που ζουν σε στρατόπεδα σε τουρκικό έδαφος να τολμήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες να συνεχίσει να έρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά καθημερινά είναι σημαντικές.

Όπως, πιθανοί είναι οι περιορισμοί στη διέλευση των προσφύγων από τη χώρα μας στα Σκόπια.

Το μπαλάκι είναι λοιπόν πολύ πιθανό να περάσει στην Ελλάδα, που έχει σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, χώρους και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε αρκετές περιπτώσεις.

H E.E. μπορεί να πληρώσει μεγάλο μέρος του λογαριασμού, όμως οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο οικονομικές.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v