Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπλέκουν αξιολόγηση και προσφυγικό

Η Ελλάδα επιδιώκει να συνδέσει την επιβάρυνση λόγω προσφυγικού με κάποια ελάφρυνση στην αξιολόγηση, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ. Όμως, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Το κόστος του προσφυγικού-μεταναστευτικού την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο το εμφανίζουν οι ελληνικές αρχές και ο διοικητής της ΤτΕ σε πρόσφατη συνέντευξή του στους FT.

Οι τελευταίοι είναι φυσιολογικό να φουσκώνουν τα νούμερα, για ευνόητους λόγους, δηλαδή να λάβει η χώρα περισσότερα χρήματα από την ΕΕ, όμως το πραγματικό κόστος, όπως έχει υπολογισθεί από το πλέον αρμόδιο υπουργείο, ήταν πολύ μικρό πέρυσι.

Φυσικά, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν φέτος.

Ιδίως, αν χτυπηθεί ο τουρισμός εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη έρευνα που έγινε σε Γερμανία, Βρετανία και ΗΠΑ για λογαριασμό του SETE Intelligence, το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι το προσφυγικό επηρεάζει την απόφασή τους για διακοπές στην Ελλάδα.

Αρκετά χαμηλότερο ήταν το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν το ίδιο για λόγους ασφάλειας.

Επανερχόμενοι στο θέμα, ήταν φυσιολογικό να θέσει η Ελλάδα το κόστος στους Ευρωπαίους δανειστές, σε μια εξασφάλιση καλύτερων όρων για την αξιολόγηση, όπως έχουν αναφέρει δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο.

Πού βρισκόμαστε όμως σ' αυτή τη φάση;

Οι συγκρούσεις στη Συρία και ο ψυχρός πόλεμος Τουρκίας-Ρωσίας σε συνδυασμό με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία μέσω Ελλάδας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη σημαίνει ότι η χώρα μας είναι σημαντική.

Τόσο ως πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ως κόμβος για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Αυτό αποτρέπει τους Ευρωπαίους δανειστές από την υιοθέτηση μιας πολύ σκληρής γραμμής, π.χ. ανάλογης του κ. Σόιμπλε, στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση έναντι της Ελλάδας.

Όμως, δεν μεταφράζεται στην υιοθέτηση μιας ελαστικής γραμμής έναντι της χώρας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προθέσεις των ιδίων.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι δανειστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης, με στόχο τον περιορισμό των ροών προς εκείνους.

Από τη σκοπιά του, το ΔΝΤ εμφανίζεται να υπολογίζει το κόστος της μεταναστευτικής κρίσης αφού αφαιρεθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Επιπλέον, το Ταμείο δεν δείχνει διατεθειμένο να αποδεχθεί οποιαδήποτε «ανταλλαγή» προσφύγων με ελαφρύνσεις στο συνταξιοδοτικό, όπως υποθέτουν μερικοί.

Σ' αυτή τη φάση, δεν έχει αποδεχθεί γενικότερα θέμα ηπιότερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με αντάλλαγμα υποχωρήσεις της χώρας στο μεταναστευτικό.

Αν αλλάξει στάση στο μέλλον, κατόπιν αμερικανικής παρέμβασης προς την κ. Λαγκάρντ όπως έχει γραφτεί στη Τύπο, μέλλει να φανεί.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα παραπάνω για την αξιολόγηση, με επίκληση την προσφυγική χρήση, παρά μόνο λόγια παρηγοριάς και κοινοτικά κονδύλια σ' αυτή τη φάση.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v