Μιλώντας χθες σε ειδική συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου με θέμα την ενδιάμεση Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο διοικητής της κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να βγει η οικονομία από το τέλμα.
Ο κ. Στουρνάρας οριοθέτησε τα βήματα ως εξής.
Πρώτον, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Δεύτερον, να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και τρίτον, να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συνέχισε με τα επόμενα βήματα.
Αναμφίβολα, η κατάσταση στο μέτωπο της αξιολόγησης παραμένει ομιχλώδης.
Σήμερα, ημέρα του Eurogroup, δεν έχει γίνει γνωστό αν οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ή θα καθυστερήσουν την άφιξή τους για αργότερα.
Ως γνωστόν, οι συζητήσεις για το χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, αν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν ολοκληρωθεί.
Όμως, η διαχείριση των προβληματικών δανείων των τραπεζών δεν χρειάζεται να περιμένει τόσο πολύ.
Φυσικά, κι εδώ υπάρχουν καθυστερήσεις, π.χ. το πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση δεν θα είναι έτοιμο στις 15 Φεβρουαρίου όπως είχε δεσμευθεί η ελληνική πλευρά.
Παρ' όλα αυτά, πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν αλλά δυστυχώς δεν γίνονται, όπως ενημερώνουν άτομα που έχουν ιδίαν γνώση.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες χαλάρωσαν μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Επίσης, ορισμένα θέματα που άπτονται της διαχείρισης των κόκκινων δανείων δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Υποτίθεται ότι θα επιλύονταν με το νέο πλαίσιο.
Για παράδειγμα, τραπεζικά στελέχη δεν παίρνουν πρωτοβουλίες καθώς δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και κινδυνεύουν να παραπεμφθούν για ποινικά αδικήματα.
Σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. κοινοπρακτικά δάνεια, δεν διαθέτουν τα «εργαλεία» για να τα αντιμετωπίσουν συντονισμένα αφού, εκτός των άλλων, τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων τραπεζών συνήθως διαφέρουν.
Οι παρεμβάσεις από τα υψηλότερα κλιμάκια της τράπεζας δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στα επιχειρηματικά δάνεια, όταν ο επιχειρηματίας είναι καλά δικτυωμένος.
Το αποτέλεσμα; Οι ρηξικέλευθες λύσεις εγκαταλείπονται.
Μ' αυτά και μ' αυτά, ο χρόνος κυλά και αν το ίδιο μοτίβο συνεχιστεί λίγους μήνες ακόμη, οι τράπεζες θα αντιληφθούν κάτι δυσάρεστο.
Τα business plans στα οποία βασίστηκε η αξιολόγηση της ποιότητας των δανείων στο AQR και στα stress tests του περασμένου φθινοπώρου θα είναι ξεπερασμένα από την οικονομική πραγματικότητα.
Αν μάλιστα η οικονομική κατάσταση δεν βελτιωθεί μέχρι τότε, οι επιπτώσεις θα είναι ανάλογες του δυσμενούς σεναρίου του stress test.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των business plan και επανυπολογισμός των προβλέψεων κ.τ.λ.
Πρακτικά, κάποιου είδους επανάληψη του AQR.
Αντί λοιπόν για χρηματοδότηση της οικονομίας, θα μιλάμε για κάτι άλλο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο χρόνος είναι πολύτιμος για τις τράπεζες, και δεν έχουν καιρό για χάσιμο.
Επομένως, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι μεν αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Χωρίς μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ούτε οι τράπεζες, ούτε η εθνική οικονομία θα πάνε μακριά.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.