Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας πινγκ-πονγκ με εμάς... για μπαλάκι

Η αξιολόγηση ξεκίνησε όπως προέβλεψε ο κ. Σόιμπλε, αλλά η συνέχεια δεν είναι γνωστή. Πάντως, ένα πράγμα μοιάζει σίγουρο. Το τέλος της διαδικασίας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών και της κυβέρνησης ξεκίνησε τυπικά χθες, 1η Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το ζητούμενο, ενώ δεν έχει εκφράσει άποψη δημοσίως για τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου ενώ ο Γερμανός κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, έχει κάνει λόγο για το Πάσχα, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στο καθολικό ή στο ορθόδοξο, που είναι στις αρχές Μαΐου.

Oμως, δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς πόσο ακριβώς θα διαρκέσει.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν η μεν ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται πλήρως προετοιμασμένη, η δε πλευρά των δανειστών δεν προσεγγίζει κάποια θέματα με ενιαίο τρόπο και φαίνεται να επιδιώκει να πάνε χρονικά πιο πίσω οι συνομιλίες για το χρέος.

Όμως, το παρελθόν έχει διδάξει ότι οι θεσμοί θα εμφανισθούν στο τέλος με κοινή γραμμή και αυτή θα είναι πιο κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ.

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που η Γερμανία και άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θέλουν να βάλουν ούτε περισσότερα λεφτά για να το χρηματοδοτήσουν ούτε να προβούν σε δραστική ελάφρυνση του χρέους.

Ο βαθμός δυσκολίας για την κυβέρνηση αυξάνεται επίσης γιατί έχει δώσει την εντύπωση σε διάφορες ομάδες πίεσης, π.χ. αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ότι είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάνει υποχωρήσεις, θα πρέπει να βρει τα λεφτά που θα λείψουν από αλλού αφού συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικό πάνε χέρι-χέρι και το δημοσιονομικό κενό θα διογκωθεί.

Να θυμίσουμε ότι η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί δεν συμφωνούν πλήρως ούτε στο μενού, ούτε στην εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα κάποιων προτεινόμενων μέτρων, για να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ φέτος από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι αντιρρήσεις για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι γνωστές, με το ΔΝΤ να διατυπώνει τις ισχυρότερες. Όμως, εδώ μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο 1%.

Επίσης, υπάρχουν ανοικτά θέματα με την αποκαλούμενη αρχιτεκτονική της ελληνικής πρότασης για το συνταξιοδοτικό.

Οι διαρροές περί επιθυμίας των δανειστών να συνδεθεί η εθνική σύνταξη με την 20ετία και εισοδηματικά κριτήρια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Φυσικά, όλα αυτά θα ποσοτικοποιηθούν σε κάποιο σημείο τις επόμενες εβδομάδες και τα μέτρα θα γίνουν πιο συγκεκριμένα.

Σ' αυτή τη φάση το δημοσιονομικό θα σύρει τον χορό, με τις συγκλίσεις να είναι αναπόφευκτες, αν και θα ενέχουν οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την ελληνική πλευρά.

Το ΔΝΤ έχει ήδη διαμηνύσει ότι οι μελλοντικές μειώσεις των συντάξεων -μετά το 2018- δεν επαρκούν και χρειάζονται περισσότερες ενδιάμεσα, για να βγουν τα νούμερα στο δημοσιονομικό.

Θα συμβιβασθεί με κάποιες άλλες προτάσεις; Δύσκολο να πει κανείς.

Οπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα ψηφίσει τα συμφωνηθέντα, διακινδυνεύοντας την απώλεια της εξουσίας.

Μ' αυτή τη σταθερά κατά νου, φρονούμε ότι το σίριαλ της πρώτης αξιολόγησης θα έχει ένα επίπονο happy end.

Στη διαδρομή, θα γίνουμε μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μεταξύ δημοσιονομικού και συνταξιοδοτικού ή/και μεταξύ των πιστωτών.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v