Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν μπορούμε να πείσουμε τις αγορές

Η αναβάθμιση από την S&P και η πώληση του ΟΛΠ συνιστούν καλά νέα για τη χώρα. Όμως, η αντίδραση των αγορών δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά και αυτό είναι ανησυχητικό.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P κατά μία βαθμίδα πριν μια εβδομάδα περίπου ήταν μια απρόσμενα καλή είδηση.

Όμως, η συνέχεια απέδειξε ότι ήταν άσφαιρη, καθώς η αρχική θετική επίπτωση στα ελληνικά ομόλογα εξανεμίσθηκε.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco ήταν επίσης μια ακόμη καλή είδηση από τη σκοπιά της επενδυτικής κοινότητας, αλλά ο αντίκτυπος δεν φάνηκε.

Μια ματιά στον Γενικό Δείκτη τιμών του χρηματιστηρίου δείχνει ότι βρίσκεται στις 540 μονάδες, χάνοντας αρκετό έδαφος από την αρχή της χρονιάς ενώ η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών είναι ίδια ή χειρότερη.

Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με εκείνη του 2ετούς να βρίσκεται πάνω από το 14% αργά χθες και του 10ετούς κοντά στο 9,8%.

Αναμφισβήτητα, το κλίμα έχει βαρύνει μετά τα τελευταία γεγονότα.

Κατ' αρχάς η αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος, που επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, καθυστερεί.

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Όμως, υπάρχουν δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, που ελπίζουν πως η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Οι έντονες αντιδράσεις των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας για την ψήφιση του νέου σχεδίου του κ. Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό.

Ηδη, υπάρχουν κάτι παραπάνω από ενδείξεις ότι κάποια άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση, όπως το φορολογικό των αγροτών, πάνε για την επόμενη αξιολόγηση.

Αυτό ίσως ακούγεται καλά στα αυτιά όσων θέλουν να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Όμως, οι συμμετέχοντες στις αγορές εμφανίζονται να βλέπουν διαφορετικά το ίδιο θέμα, γιατί διακρίνουν αδυναμία υλοποίησης των συμφωνηθέντων στην ώρα τους.

Επίσης, η απειλή για κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια και η τρίμηνη προθεσμία για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Συνθήκης Σένγκεν ενισχύει την αβεβαιότητα και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία γενικότερα.

Είναι προφανές ότι οι αγορές συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά καχύποπτες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να εξέλθει από το τούνελ της ύφεσης και να επανέλθει στην κανονικότητα.

Ετσι που έχουν έλθει τα πράγματα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να συμβεί κάτι τέτοιο και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει κάποια επιπλέον πράγματα.

Πόσος;

Η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε κάπου 1,5 χρόνο για να πείσει τις αγορές ότι εννοεί μπίζνες την περίοδο 2012-2013.

Η σημερινή; Δύσκολο να πει κανείς.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v