Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκλείδη, οι αγορές δεν ξεχνούν!

H προχθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου είχε προφανή στόχο να στείλει μήνυμα στο ΔΝΤ. Όμως, όλα δείχνουν ότι έστειλε επίσης μήνυμα στις αγορές που η χώρα θα βρει μπροστά της.

Στην Ελλάδα και όχι μόνο, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν τις συνεντεύξεις για να στέλνουν μηνύματα.

Ο στόχος ή οι στόχοι ποικίλλουν και συνήθως τίθενται από άτομα που βλέπουν τα πράγματα μέσα από κομματικές διόπτρες.

Πολλές φορές μάλιστα, σχεδόν τις περισσότερες, σ' αυτές τις περιπτώσεις η έμφαση δίνεται στις επιπτώσεις που θα έχουν δηλώσεις ή χειρονομίες των πολιτικών και των κυβερνητικών αξιωματούχων στο εσωτερικό ακροατήριο.

Αυτό είναι λογικό για χώρες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και δεν εξαρτώνται από διεθνείς πιστωτές για τη χρηματοδότησή τους όπως η Ελλάδα.

Στη δική μας περίπτωση, οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το όποιο μήνυμα προς το εξωτερικό ίσως είναι πιο σημαντικές σε σχέση με το εσωτερικό ακροατήριο.

Για την ακρίβεια, οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τους δανειστές τελευταίες θα έπρεπε να είναι εκείνες που θα βαρύνουν.

Είναι ασφαλώς δύσκολο για ανθρώπους που δεν προέρχονται από κομματικούς σωλήνες να κατανοήσουν όλες τις πολιτικές σκοπιμότητες μιας συνέντευξης.

Όμως, η ταπεινή μας άποψη είναι πως η συνέντευξη την οποία έδωσε ο κ. Τσακαλώτος για να καλέσει το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του δεν έπρεπε να δοθεί.

Η συγκεκριμένη άποψη ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τα σχόλια και τις επικρίσεις που ακούσαμε χθες από ανθρώπους της αγοράς.

Δεν πρόκειται να επεκταθούμε παρά μόνο να σταθούμε σε λίγα σημεία.

Πρώτον, το ΔΝΤ και άλλοι τέτοιοι οργανισμοί δεν απαντούν σε τέτοιου είδους ερωτήματα όπως αυτό που έθεσε ο κ. Τσακαλώτος περί διαρροών.

Η απάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ σε σχετική ερώτηση του Μιχ. Ιγναντίου πως το Ταμείο συνεχίζει να αξιολογεί το ελληνικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό είναι τυπική.

Η ελληνική πλευρά όφειλε να το ξέρει αυτό.

Δεύτερον, τέτοιες συνεντεύξεις δημιουργούν την εντύπωση στο εξωτερικό ακροατήριο πως η κυβέρνηση ανησυχεί.

Δεν είναι κάτι που βοηθά το επενδυτικό κλίμα για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Τρίτον και σημαντικότερο.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως το πρόγραμμα δεν θα βγει, αν η αξιολόγηση καθυστερήσει.

Όμως, η αξιολόγηση έχει ήδη καθυστερήσει.

Επιπλέον, όλα δείχνουν πως ορισμένοι από τους δανειστές δεν βιάζονται και πατάνε πάνω στις εγγενείς τεχνικές αδυναμίες της ελληνικής πλευράς για να δικαιολογηθούν.

Επίσης, οι ίδιοι ίσως να μην επιθυμούν να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως την εφαρμογή του μέγιστου των μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Με άλλα λόγια, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η αξιολόγηση θα καθυστερήσει.

Επομένως, οποιοσδήποτε επενδυτής πληροφορήθηκε τι δήλωσε ο κ. υπουργός, θα μπορούσε να συμπεράνει ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες το πρόγραμμα να μη βγει.

Όσο λοιπόν περνά ο καιρός και η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνεται, η νευρικότητα θα αυξάνεται, υπονομεύοντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Για τους ανωτέρω λόγους και κυρίως τον τρίτο, η συνέντευξη του υπουργού ήταν ατυχής έμπνευση και είναι πιθανόν να τη βρει μπροστά του.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v