Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στο Αμστερνταμ επί τη ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ολλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πάγωσε πολλούς στην Αθήνα, δηλώνοντας ότι η αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει πιθανόν στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
Προηγούμενες δηλώσεις του ιδίου για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είχαν μεγαλύτερη δόση αμφιβολίας.
Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, που επιθυμούσε να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση του 3ου προγράμματος το συντομότερο δυνατόν για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ποντάρει στα 5,7 δισ. ευρώ που επρόκειτο να εισπράξει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Φυσικά, οι δανειστές γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων τους επόμενους μήνες και σφίγγουν την κάνουλα της ρευστότητας εκ του ασφαλούς.
Όμως, οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία μπορεί να μην είναι αμελητέες, καθώς η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα πάει πίσω.
Προφανής στόχος είναι η άσκηση της μέγιστης πίεσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αν η κίνηση μπορούσε να οδηγήσει σε διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδανικά με έξοδο των ΑΝΕΛ, και την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατόν συναίνεσης, θα ήταν ακόμη καλύτερα από τη δική τους σκοπιά.
Αλλωστε, δεν είναι μυστικό πως δεν εμπιστεύονται τους κυβερνώντες και τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τα δύσκολα μέτρα που έρχονται.
Για την ακρίβεια, τους θεωρούν χειρότερους από τους προηγούμενους σε τεχνική κατάρτιση και λιγότερο πιστούς στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, παρά τις δημόσιες δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων.
Όμως, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει κάποιος καλύτερος από τον κ. Τσίπρα για να περάσει τα μέτρα στο κοινοβούλιο και στον λαό αυτή τη στιγμή.
Η εξέλιξη φέρνει στο νου τα γεγονότα των τελευταίων μηνών της διακυβέρνησης Σαμαρά, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ εκείνης της περιόδου και της σημερινής.
Ηταν η περίοδος που το Βερολίνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ είχαν συζητήσει αρκετές φορές αν θα έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση πριν από ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.
Για την ιστορία, ο κ. Σόιμπλε ήταν της άποψης ότι η αξιολόγηση δεν έπρεπε να κλείσει, γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορούσε πλέον να περάσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις και να τις υλοποιήσει.
Ο κ. Σόιμπλε ήταν βέβαιος για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως θεωρούσε, αν έκλεινε η αξιολόγηση, πως η νέα κυβέρνηση θα είχε πολλά χρήματα στη διάθεσή της για να κάνει καψώνια στους δανειστές.
Ο κ. Τόμσεν του ΔΝΤ φέρεται να συμφωνούσε με την εκτίμηση του Γερμανού υπουργού.
Τον Νοέμβριο του 2014, ο κ. Σόιμπλε έδωσε το στίγμα.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Ecofin, ο ίδιος τόνιζε ότι η τελευταία αξιολόγηση του 2ου προγράμματος δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί, δεν είχαν ακόμη υλοποιηθεί.
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελούσε προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση που θα μπορούσε κανείς να κάνει (για την ειδική πιστωτική γραμμή από την ΕΕ) μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, είχε δηλώσει ο κ. Σόιμπλε.
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αλλά οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ σήμερα και του κ. Σόιμπλε τον Νοέμβριο του 2014 έχουν κάποιες ομοιότητες και προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Dr. Money
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.