Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα δάνεια θέλουν τον... μπαμπούλα τους!

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο αυξάνει τη διαπραγματευτική δύναμη των τραπεζών έναντι των δανειοληπτών. Υπάρχει όμως ήδη δείγμα γραφής από την ελληνική αγορά, που μας δείχνει τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη διαδικασία.

Για να αναπνεύσουν οι τράπεζες και να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία από κάποιο σημείο και μετά, θα πρέπει να κάνουν δύο βασικά πράγματα.

Πρώτον, να αντιμετωπίσουν το μεγάλο στοκ των δανείων σε καθυστέρηση, ύψους 100 δισ. ευρώ και πλέον.

Δεύτερον, να τονώσουν τη ρευστότητά τους, προσελκύοντας σημαντικό μέρος των καταθέσεων που έχουν φύγει.

Θα αποφύγουμε να αναφερθούμε στο δεύτερο θέμα σήμερα, αφού λίγο-πολύ το θεωρούμε χαμένη υπόθεση με τις τακτικές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Θα επικεντρωθούμε λοιπόν στο πρώτο.

Εχοντας δει και αποδεί με τη διαχείριση των προβληματικών δανείων που βαίνουν αυξανόμενα από τις εγχώριες τράπεζες, οι ελπίδες εναπόκεινται πλέον στην εμπλοκή ξένων funds και εταιρειών διαχείρισης.

Όμως, πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο η απόκτηση δανειακών χαρτοφυλακίων από ξένα funds ή η προωθούμενη συνδιαχείρισή τους με τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική, αν κρίνουμε από την εμπειρία του Baupost Group και της εταιρείας διαχείρισης Credit M από τα δανειακά χαρτοφυλάκια και τις κάρτες της Citigroup στην Ελλάδα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Baupost είχε αγοράσει ενήμερα και προβληματικά στεγαστικά δάνεια της Citigroup με σημαντική έκπτωση (discount), πριν το δίκτυο της τελευταίας καταλήξει στην Alpha Bank.

H εταιρεία παροχής πιστώσεων Credit M είχε αναλάβει τη διαχείριση των προβληματικών δανείων που απέκτησε η Baupost.

Οι δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών εξυπηρετούνταν από τη Eurobank, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι. Όμως, η απάντηση σε αιτήματα όπως η πρόωρη αποπληρωμή του δανείου ανήκαν στην Credit M.

Η τελευταία είχε αναλάβει τη διαχείριση των δανείων και των καρτών της Citigroup που είχαν διαβιβασθεί στην Polis Finance, την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με έδρα το Δουβλίνο.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά;

Γιατί μιλώντας με άτομο που εργάζεται για λογαριασμό άλλης ξένης εταιρείας που εμπλέκεται στις διεργασίες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, πληροφορηθήκαμε ότι η επένδυση της Baupost πάει πολύ καλά.

Το fund της Baupost είχε αγοράσει τα δάνεια της Citigroup με μια μέση έκπτωση της τάξης του 40% περίπου στο ευρώ, μας τόνισε, και σήμερα ανακτά το 80%-85% για κάθε ευρώ δανείου λόγω της ενεργητικής διαχείρισης από την Credit M.

H εσωτερική απόδοση της επένδυσης φέρεται να είναι τέσσερις φορές η αναμενόμενη αρχικά.

Προφανώς, σημαντικό ρόλο έχει παίξει η αυστηρή στάση της εταιρείας διαχείρισης απέναντι σ' εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Φυσικά, οι πελάτες-δανειολήπτες της Citigroup δεν είχαν το προφίλ του μέσου Ελληνα δανειολήπτη στις συστημικές τράπεζες και ίσως εξηγεί εν μέρει το αποτέλεσμα.

Όμως, πιθανόν έχει δίκιο η Fitch που ανέφερε ότι εκείνο που πραγματικά αλλάζει με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια είναι η αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη των τραπεζών.

Είναι λογικό, γιατί δεν μπορεί να είναι τόσο σκληροί απέναντι στον δανειολήπτη εκείνοι που του έδωσαν το δάνειο.

Σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση του Baupost δείχνει ότι η ενεργής διαχείριση των κόκκινων δανείων μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικερδής μπίζνα, ενεργοποιώντας δανειολήπτες που μπορούσαν αλλά δεν πλήρωναν τις δόσεις τους.

Ισως λοιπόν τα κόκκινα δάνεια να θέλουν τον μπαμπούλα τους.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v