Η Ελλάδα πρέπει να έχει plan B!

Κάθε σοβαρή χώρα θα πρέπει να έχει έτοιμο κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η κατάσταση στραβώσει. Οσο κι αν το απεύχεται. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αποτελεί εξαίρεση.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε εμφάνισε ένα σχέδιο που μιλούσε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ένα τάιμ άουτ, σοκάροντας πολλούς.

Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε εν συνεχεία από τη γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα την καγκελάριο Μέρκελ.

Όμως, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το Grexit δεν ήταν απλώς μια απειλή, όπως αρκετοί στην Ελλάδα πίστευαν, επικαλούμενοι, εκτός των άλλων, το γεγονός ότι νομικά δεν προβλέπεται αποβολή χώρας-μέλους από την ΟΝΕ.

Φυσικά, το Grexit θα μπορούσε να είναι πραγματικότητα από το καλοκαίρι του 2012, αν Κινέζοι και Αμερικανοί, μαζί με κάποιους Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν έπειθαν την κ. Μέρκελ ότι ήταν λανθασμένη επιλογή.

Όμως, έγγραφο που πρότεινε την προσωρινή (;) έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εμφανίσθηκε στο Eurogroup του περασμένου Ιουλίου.

Αναμφίβολα, οι πιθανότητες ενός Grexit έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τότε, όπως άλλωστε δείχνουν οι αγορές.

Όμως, δεν έχουν εξαλειφθεί, όπως μας υπενθύμισε ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Ρέγκλινγκ στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Απαντώντας διπλωματικά σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Νομισματική Ένωση σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπον ώστε να μην υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο οποιασδήποτε χώρας.

Όμως, πρόσθεσε ότι «η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή, εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές».

Δεν ξέρουμε πόσες φορές ακόμη θα πρέπει να ειπωθεί το ίδιο πράγμα από τον κ. Ρέγκλινγκ και άλλους, για να κάνουμε το αυτονόητο.

Να ετοιμάσουμε ως χώρα ένα λεπτομερές σχέδιο-οδηγό του τι πρέπει να γίνει, κάτι σαν plan B, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποπεμφθεί από την ΟΝΕ.

Αυτό δεν σημαίνει ούτε υιοθέτηση του σχεδίου, ούτε τίποτα. Σημαίνει προετοιμασία επί χάρτου για ένα σενάριο που υποθετικά θα μπορούσε να συμβεί.

Είναι κάτι που κάνουν όλες οι χώρες, για να αντιμετωπίσουν διαφορετικές καταστάσεις.

Εχουμε αναφέρει κι άλλες φορές πως δίνουμε ελάχιστες πιθανότητες σ' ένα Grexit, για ένα πολύ απλό λόγο.

Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει Ελληνας πολιτικός που να θέλει και να μπορεί να πείσει τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ότι το Grexit είναι καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα και επιπλέον έχει σχέδιο και το κατάλληλο προσωπικό για να το θέσει σε εφαρμογή.

Αντίθετα, οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι ο κόσμος θα ζητήσει το κεφάλι τους επί πίνακι, αν το επιχειρήσουν και δεν θα έχουν πολιτικό μέλλον.

Επομένως, θα προτιμήσουν να ενδώσουν στις απαιτήσεις των δανειστών παρά να πάρουν το ρίσκο.

Τα γεγονότα του καλοκαιριού επιβεβαίωσαν αυτή την εκτίμηση.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάπου στα ελληνικά συρτάρια δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο Β για παν ενδεχόμενο.

Dr. Money

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v