Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Επί τάπητος χρέη και νομισματική χαλάρωση

Τους συγκεκριμένους στόχους για τη «χαλιναγώγηση» των χρεών και τους πιθανούς κινδύνους από τον τελευταίο γύρο της επιθετικής πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης αναμένεται να συζητήσει σήμερα το G20.

G20: Επί τάπητος χρέη και νομισματική χαλάρωση
Τους συγκεκριμένους στόχους για την «χαλιναγώγηση» των χρεών και τους πιθανούς κινδύνους από τον τελευταίο γύρο της επιθετικής πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Παράλληλα, αναμένεται να απαιτήσουν την ταχύτερη επίλυση σε ότι αφορά τον ορισμό κανονισμών για χρηματοοικονομικά ορόσημα όπως είναι το επιτόκιο Libor, μετά το σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων διατραπεζικής.

Το μεγαλύτερο, όμως, θέμα συζήτησης, αναμένεται ότι θα είναι οι πιέσεις για λιτότητα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οι αναπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν προωθήσει την έντονη λιτότητα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να περιορίσουν την άνοδο του χρέους, ωστόσο οι προσπάθειες αυτές σε κάποιες περιπτώσεις ζημίωσαν οικονομίες που ήδη είχαν πρόβλημα φυγής κεφαλαίων και υποεπενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε πως είναι απαραίτητη μια περίοδος μειωμένων δαπανών και δανεισμού προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές που ανησυχούν για τα επίπεδα χρέους, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρωπεριφέρειας. Αυτή η εποχή έχει περάσει, σημείωσε.

«Έγιναν αποφασιστικές ενέργειες. Τώρα, καθώς αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία βραχυπρόθεσμα, αυτό μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε έναν πιο ομαλό δρόμο προς την δημοσιονομική προσαρμογή μεσοπρόθεσμα», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ είναι αντίθετες στην δέσμευση σε έναν συγκεκριμένο στόχο για το επίπεδο χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, το άνευ προηγουμένου επίπεδο των αναπτυξιακών κινήτρων νομισματικής πολιτικής, που στόχο έχουν να αναζωογονήσουν τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριαλβμανομένων των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, έχουν εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την υπερβολή φυγή κεφαλαίων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε ανακοινωθέν της Πέμπτης, η ομάδα των 24 αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και του Μεξικό, ζήτησε από τις αναπτυγμένες χώρες να «λάβουν υπ’ όψιν τις αρνητικές επιπτώσεις της παρατεταμένης αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της αστάθειας των κεφαλαιακών ροών και των τιμών των εμπορευμάτων».

«Υπάρχει έκκληση από τους G24 να υπάρξει ξεκάθαρος συντονισμός και καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και των αναπτυσσόμενων αγορών… προς τη χρήση του συντονισμού ως τρόπου να μετριαστούν αυτές οι πιθανές «φούσκες»», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών του Μεξικού, Luis Videgaray.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v