Κύπρος: Ελεγχόμενα τα τραύματα της ναυτιλίας

H ναυτιλία δεν έχει χτυπηθεί από την κρίση και συνεχίζει να στηρίζει την κυπριακή οικονομία, δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου, Θωμάς Καζάκος.

Κύπρος: Ελεγχόμενα τα τραύματα της ναυτιλίας
Η κυπριακή ναυτιλία δεν έχει χτυπηθεί από την κρίση της χώρας και είναι σε θέση να συνεισφέρει στην οικονομική της ανάπτυξη, δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου, Θωμάς Καζάκος.

"Η Κύπρος βιώνει μια οικονομική κρίση, όχι μια ναυτιλιακή κρίση" σημείωσε ο κ. Καζάκος. "Ο τομέας της ενέργειας έχει πολύ ελπιδοφόρες προοπτικές, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να συγκροτηθεί η απαιτούμενη υποδομή, ενώ η ναυτιλία, μαζί με τον τουρισμό, είναι ήδη δραστήρια και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα την προσφορά της στο ΑΕΠ" πρόσθεσε.

"Ακόμα και όταν έκλεισαν οι τράπεζες, οι ναυτιλιακές με έδρα την Κύπρο ήταν σε θέση να ικανοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και τους ναυτικούς και η γενικότερη λειτουργία της ναυτιλίας παραμένει άθικτη" ανέφερε ο κ. Καζάκος.

Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες πρέπει να υποβάλλουν αίτημα απευθείας στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου για να κάνουν πληρωμές άνω των 200.000 ευρώ, υποστήριξε ο κ. Καζάκος.

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κεφαλαιακών ελέγχων θα αρθεί ως το τέλος του μήνα" υπογράμμισε, λέγοντας ότι οι περισσότερες κυπριακές ναυτιλιακές δεν έχουν συναλλαγές μόνο με τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες και έχουν δάνεια σε κέντρα όπως η Γερμανία και η Βρετανία.

"Για το μικρό αριθμό των εταιριών που επηρεάζονται από τις απώλειες στις καταθέσεις, εργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα για να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα μειώσει την έκθεση τους" ανέφερε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι ναυτιλιακές δεν θα επηρεαστούν από την αύξηση στο φόρο των επιχειρήσεων που προβλέπεται στην κυπριακή διάσωση, γιατί έχουν την επιλογή να φορολογηθούν με βάση τη χωρητικότητα σε τόνους και όχι το ποσοστό του κέρδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v