Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντιμπέιτ για λιτότητα και ανάπτυξη στη Σύνοδο

Παραμένουν οι διαφορές Βορρά - Νότου για ανάπτυξη και δημοσιονομική προσαρμογή. Προειδοποιεί για... κοινωνική επανάσταση ο Γιούνκερ. "Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις", υποστηρίζει ο Ρομπέι.

Ντιμπέιτ για λιτότητα και ανάπτυξη στη Σύνοδο
Γαλλία και Ιταλία κέρδισαν υποστήριξη για μια ελαφρώς πιο φιλική προς την ανάπτυξη ερμηνία των κανόνων για τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς στη Σύνοδο, καθώς οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρώπης συμφώνησαν να επιτρέψουν μεγαλύτερο περιθώριο για δημόσιες επενδύσεις όταν μειώνονται τα κρατικά ελλείμματα, μεταδίδει το Reuters.

"Οι δυνατότητες που προσφέρει το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την εξισορρόπηση των αναγκών για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις και των στόχων για δημοσιονομική πειθαρχεία μπορούν να αξιοποιηθούν στο προληπτικό σκλέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης", αναφέρεται στο συμπέρασμα της συνόδου.

Οι εξαιρέσεις θα πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όμως ο Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Ευρώπης της Ιταλίας φάνηκαν να παίρνουν θάρρος από αυτό που χαρακτήρισαν ως παραχώρηση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ.Β. Ρομπέι, ο οποίος προεδρεύει της Συνόδου, δήλωσε πως, επιβεβαιώνοντας τις υφιστάμενες οικονομικές στρατηγικές τους, οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώθηκαν στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.

Ξέρουμε τα κοινωνικά προβλήματα και ειδικά αυτό της ανεργίας αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, σημείωσε ο Χ. Β. Ρομπέι αμέσως μετά τον πρώτο γύρο συζητήσεων των ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

"Πρέπει να πολεμήσουμε την ανεργία και ειδικά αυτή των νέων και παράλληλα να θέσουμε τις βάσεις για την μακροχρόνια ανταγωνιστικότητα της γηραιάς ηπείρου», τόνισε. Το θέμα είναι να θέσουμε προτεραιότητες. Πρέπει να είμαστε αδίσταχτοι με την φοροδιαφυγή και να μειώσουμε τις εισφορές στην εργασία, αλλά παράλληλα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες δράσεις για την στήριξη των αδυνάτων", σημείωσε.

Εδωσε έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει η τραπεζική ένωση ενώ τόνισε ότι η ανεργία των νέων είναι στο επίκεντρο «περισσότερο από ποτέ».

Οι ηγέτες δεν φαίνονται έτοιμοι για μεγάλα βήματα και ριζοσπαστικές αποφάσεις. H έκκληση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για περισσότερη ευελιξία στους κρατικούς προϋπολογισμούς τάραξε, πάντως, τα νερά στη Σύνοδο Κορυφής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης με το γκρουπ των ισχυρών του Βορρά και τη Γερμανία που επιμένουν στην αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή.

"Χρειαζόμαστε ευελιξία αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα" σημείωσε ο κ. Ολάντ κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Ολάντ υποστήριξε ότι η προσήλωση στην δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρέπει να σημαίνει και έλλειψη ευελιξίας, προειδοποιώντας ότι η υπερβολική αυστηρότητα σημαίνει και "υπερβολική ανεργία".

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα ο κ. Ολάντ παραδέχτηκε ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα διαμορφωθεί στο 3,7%, προκαλώντας κριτικά σχόλια από Γερμανούς αξιωματούχους.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου φαίνεται να αφήνει κάποιο περιθώριο ελιγμών στους κρατικούς προϋπολογισμούς, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει “ένα κατάλληλο μείγμα εισπρακτικών μέτρων και δαπανών, συμπεριλαμβανομένων βραχυπρόθεσμων στόχων για την τόνωση της ανάπτυξης”.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η πρόταση αυτή δεν έχει την πλήρη στήριξη της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και άλλων βόρειων κρατών που ανησυχούν για διολίσθηση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέφυγε κατά την άφιξη της να συζητήσει το θέμα, λέγοντας μόνο ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν "τις γενικές συνθήκες σχετικά με τους προϋπολογισμούς, την ανάπτυξη και την ανεργία".

Ωστόσο, την Τετάρτη στο Βερολίνο, οι κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλερ παρουσίασαν τη Γερμανία ως το οικονομικό μοντέλο για όλη την Ευρώπη, λέγοντας ότι αποτελεί αντικείμενο φθόνου για όλο τον κόσμο.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο Reuters ότι δεν αναμένουν κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής στη Σύνοδο, αλλά ο Ολάντ ίσως προετοιμάζει το έδαφος για μια πιο ουσιαστική επίθεση εναντίον της λιτότητας, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο.

Μέχρι τότε η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία μπορεί να λάβουν περισσότερο χρόνο από τους Ευρωπαίους εταίρους τους για την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα, σημείωναν οι ίδιοι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ εξαπέλυσε νέα "βέλη" για την κατάσταση στην Ε.Ε., καθώς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω μία κοινωνική επανάσταση στην Ευρώπη». Σημειώνεται ότι προ ημερών σε συνέντευξη που είχε υποστηρίξει ότι βλέπει ομοιότητες της σημερινής κατάστασης με το έτος 1913 πριν από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.


Αναστασιάδης: Θα εφαρμόσω την συμφωνία

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «πήρα τη θέση του προέδρου της Κύπρου πριν από 15 ημέρες. Άμεσα ξεκίνησα τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και αναμένουν να βρεθεί η καλύτερη και δικαιότερη συμφωνία. Αυτό που λέω είναι ότι είμαι δεσμευμένος στην εφαρμογή να εφαρμόσω μέχρι και το τελευταίο γράμμα αυτής της συμφωνίας. Και ελπίζω ότι έως αύριο μπορούμε να διαπραγματευθούμε και να βρούμε μία λύση. Αλλά αυτό που ψάχνουμε δεν είναι μία προνομιακή αλλά δίκαιη μεταχείριση».

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Ζήτησε στροφή στην ανάπτυξη, κάνοντας λόγο για μία «χαμένη γενιά», κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο. Παράλληλα, Γαλλία και Ισπανία δηλώνουν ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων τους, πυροδοτώντας έντονες αντιδράσεις από το Βερολίνο, ενώ η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το πολιτικό αδιέξοδο λόγω των αντιδράσεων στη λιτότητα (ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Μάριο Μόντι δεν θα παραστεί στη δεύτερη ημέρα της συνόδου καθώς πρέπει να επιστρέψει στη Ρώμη για την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση του κοινοβουλίου στην Ιταλία).


Μέρκελ: Ανάπτυξη και ανεργία στο επίκεντρο της Συνόδου

Η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανεργίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην μάχη ενάντια στην ανεργία των νέων.

"Θα μιλήσουμε για τις γενικότερες συνθήκες σχετικά με τους προϋπολογισμούς, την ανάπτυξη και την ανεργία. Αναμένεται ότι θα δοθεί έμφαση στην μάχη ενάντια στην ανεργία των νέων" σημείωσε η κ. Μέρκελ.

"Έχουμε αποφασίσει ένα σύμφωνο ανάπτυξης το καλοκαίρι του περασμένου έτους και τώρα το σύμφωνο αυτό πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Τα λεφτά υπάρχουν, αλλά πρέπει να φτάσουν και στους πολίτες, ώστε οι νέοι της Ευρώπης να βρουν δουλειές" τόνισε.

"Όχι δεν θα μιλήσουμε για την Κύπρο γιατί η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της" υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


Ρεν: Θέλουμε ανάπτυξη και προσαρμογή

Την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει την στάση της Κομισιόν για μια πολιτική που θα διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη μαζί με συνεπή δημοσιονομική προσαρμογή, εξέφρασε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.

"Δεν υπάρχει πραγματική αντίφαση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης και την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών" ανέφερε ο κ. Ρεν.

"Πρέπει να έχουμε και τους δύο αυτούς στόχους κατά νου και αυτό είναι που θα κάνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" πρόσθεσε.


Φινλανδία: Συμμετοχή ΔΝΤ στην Κύπρο

Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πακέτο στήριξης για την Κύπρο, δήλωνε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γίργκι Καταϊνεν, λίγο πριν τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Βarroso: Ζητά συνέχεια μεταρρυθμιστικής προσπάθειας

Tα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ζητώντας τη δίκαιη κατανομή των βαρών.

"Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραμματίζει το ρόλο της στην προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή αλλαγών που θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική και θα στηρίξουν την βιώσιμη ανάπτυξη" ανέφερε ο κ. Barroso.

"Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια στην κοινωνία και πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά προβλήματα, ειδικότερα, το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας" πρόσθεσε.

Ολονύχτιες διεργασίες για το πακέτο της Κύπρου

Εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ σχεδίαζαν να εργαστούν όλο το βράδυ στις Βρυξέλλες για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, με στόχο να παρουσιάσουν το περίγραμμά του στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης το πρωί της Παρασκευής.

Το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει ένα μείγμα αυξήσεων φόρων, εκτάκτων μέτρων αύξησης των δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρύθμιση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι βιώσιμη η χρηματοδότηση της διάσωσης.

«Δεν μπορώ να προβλέψω το πόσο μακριά θα πάνε οι υπουργοί Οικονομικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους η γερμανίδα καγκελάριος. «Βέβαια, είναι επιθυμητό οι διαπραγματεύσεις να είναι γρήγορες, όμως παίρνουν όσο καιρό παίρνουν μέχρι να επιλυθούν με ποιότητα διότι χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v