Schulz: Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει μια γενιά

Λάβρος ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου στη συνέντευξή του στο Reuters. Προειδοποιεί ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή και πως "δημιουργούμε μία χαμένη γενιά". Τα καυστικά σχόλια για τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα.

Schulz: Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει μια γενιά
Η Ευρώπη δαπάνησε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσει τις τράπεζες, αλλά εν τω μεταξύ μπορεί να έχασε μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

«Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά», δήλωσε ο κ. Martin Schulz, ο Γερμανός σοσιαλιστής που ηγείται του ευρωκοινοβουλίου και συμπλήρωσε: «Μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πως ο κόσμος έχει χάσει τελείως την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Ε.Ε. να λύνει τα προβλήματά του. Και εάν η νεότερη γενιά χάνει την εμπιστοσύνη της, τότε στα δικά μου μάτια η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο».

Ο κ. Schulz δήλωσε ότι πρόσφατα έλαβε μέρος σε μία συζήτηση όπου μία Ισπανίδα έθεσε το θέμα της νέας γενιάς. «Με ρώτησε: "Έχετε δώσει 700 δισ. ευρώ για το τραπεζικό σύστημα, πόσα χρήματα θα δώσετε για μένα;". Τι θα μπορούσα να απαντήσω; Εάν έχουμε 700 δισ. ευρώ για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, τότε θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον κάποια χρήματα για να σταθεροποιήσουμε τη νέα γενιά σε αυτές τις χώρες».

«Είμαστε πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά έχουμε μικρή ιδέα για την ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Schulz και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν ίσως τις πιο μορφωμένες γενιές που υπήρχαν σε αυτές τις χώρες. Οι γονείς τους έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, όλα έγιναν σωστά. Και τώρα που είναι έτοιμοι να δουλέψουν, η κοινωνία τους λέει "Δεν έχουμε χώρο για σας". Δημιουργούμε μία χαμένη γενιά».

Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, είπε πως θα πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να τοποθετηθούν χρήματα αμέσως όπου χρειάζονται. Έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια. Με την παραδοσιακή μέθοδο λαμβάνεται η απόφαση στις Βρυξέλλες, αντλούνται από κάπου τα κεφάλαια, σχεδιάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τα κεφάλαια εκταμιεύονται στην κεντρική κυβέρνηση της Αθήνας, στη συνέχεια στα αρμόδια υπουργεία και τελικά καταλήγουν στις περιφερειακές αρχές για να εκταμιευθούν. «Μέχρι τότε όμως... γεράσαμε» δηλώνει ο κ. Schulz και συμπληρώνει: «Θεωρώ ότι απαιτούνται περισσότερο από ποτέ άμεσες σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των τοπικών αρχών στα κράτη-μέλη».

Προειδοποιεί ότι η εναλλακτική είναι ένα σύστημα που δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στον κοινωνικό ιστό. «Απειλείται η κοινωνική συνοχή. Εάν καταρρεύσει σε κάποια χώρα, τότε θα εκραγεί. Αυτή είναι μία απειλή για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v