Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να κερδίσετε από έναν "πόλεμο νομισμάτων"

Οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις σπανίως βοηθούν μια οικονομία, μπορούν όμως να βοηθήσουν τους επενδυτές. Τρία βήματα για να βρεθείτε στο σωστό στρατόπεδο σε περίπτωση παγκόσμιου νομισματικού πολέμου.

Πώς να κερδίσετε από έναν πόλεμο νομισμάτων
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δοκίμασαν σχεδόν τα πάντα για να βγάλουν τις οικονομίες τους από την ύφεση. Έχουν μειώσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα 300 ετών, τυπώνουν αφειδώς χρήμα και ανακεφαλαιώνουν τις τράπεζες με «μαλακά» δάνεια.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν μεγάλη επιτυχία και πλέον τους έχει μείνει μόνο ένα εργαλείο στο οπλοστάσιο: η νομισματική υποτίμηση.

Όπως αναφέρει στην έρευνά του ο αναλυτής Matthew Lynn του Market Watch, «ένας ανοιχτός νομισματικός πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών».

Μια σειρά κεντρικές τράπεζες, μικρές και μεγάλες, έχουν αρχίσει να βάζουν στόχο τη χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Το κατά πόσον θα αποδώσει η προσπάθεια μέλλει να το δούμε.

Για τους επενδυτές, πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι να εντοπίσουν ποιες χώρες θα καταφέρουν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, καθώς και ποια άλλα ενεργητικά θα ανέβουν σε αξία, αν πράγματι ξεσπάσει διεθνής πόλεμος στις αγορές forex.

Αμέσως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και του 2009, οι οικονομικοί ρυθμιστές συμφώνησαν να μην εμπλακούν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. Η εμπορική πολιτική της υποτίμησης θεωρήθηκε καθοριστικός παράγοντας για τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930 και κανένας δεν θα ήθελε να επαναληφθούν τα λάθη εκείνης της περιόδου.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βάζει στόχο φθηνότερο νόμισμα, για να τονώσει την οικονομία. Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Anders Borg δήλωσε ότι θέλει φθηνότερη κορόνα για να τονωθούν οι εξαγωγές.

Οι Ελβετοί παρεμβαίνουν στις αγορές συναλλάγματος εδώ και δύο χρόνια για να συγκρατούν το φράγκο. Η νέα ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να μειώσει την αξία του γεν. Ακούγονται πολλές προτροπές για φθηνότερο ευρώ, ώστε να εκτονωθεί η ύφεση στην Ευρώπη. Και δεν θα είναι περίεργο να αρχίσει η Federal Reserve να πιέζει το δολάριο, για να ανεβάσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Είναι αμφισβητήσιμο αν δουλεύει η χειραγώγηση των νομισμάτων. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα υπερτιμημένο νόμισμα μπορεί να βλάψει την οικονομία, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η υποτίμηση προσφέρει ανταγωνιστικότητα, πέρα από το άμεσο μέλλον. Συνήθως την καταπίνουν οι υψηλότεροι μισθοί και οι ακριβότερες τιμές.

Οι νομισματικοί πόλεμοι είναι πολύ πιθανό να επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία. Δεν έχουν αποδώσει στο παρελθόν και, δεδομένου ότι το κέρδος μιας χώρας είναι η ζημιά της άλλης, δεν θα βελτιώσουν τη διεθνή οικονομική παραγωγή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να οδηγήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μέσα από έναν νομισματικό πόλεμο. Το βέβαιο είναι ότι, αν μια κεντρική τράπεζα αποφασίσει να χειραγωγήσει μια τιμή, τότε η τιμή θα επηρεαστεί. Και ο επενδυτής που θα βρίσκεται στο σωστό στρατόπεδο θα αποκομίσει κέρδη.

Ιδού, λοιπόν, τρία βασικά βήματα για να βρεθεί ένας επενδυτής στο σωστό... στρατόπεδο:

Πρώτον, τα μάτια σας στις μικρές χώρες. Είναι πολύ δύσκολο να χειραγωγηθεί ένα μεγάλο νόμισμα όπως το γεν ή το ευρώ. Έχουν τεράστια διασπορά τόσο στο εμπόριο όσο και στα αποθέματα. Θα πρέπει να γίνει μαζική παρέμβαση στις αγορές και ακόμη κι έτσι δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία. Ακόμη δε κι αν είναι πετυχημένη, θα προκαλέσει αντιδράσεις. Αν η Bank of Japan καταφέρει, ας πούμε, να ρίξει το γεν, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα αντιδράσουν. Κανένας όμως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για ένα μικρό νόμισμα. Οπότε, αν η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας ή της Σουηδίας, για παράδειγμα, βάλει στόχο να ρίξει το νόμισμά της, πιθανότατα θα τα καταφέρει. "Σορτάρετε" αυτά τα νομίσματα και θα βρεθείτε μπροστά.

Δεύτερον, παρακολουθήστε την πραγματική οικονομία. Είναι δύσκολο ακόμη και για μια κεντρική τράπεζα να πολεμήσει την πραγματικότητα, έστω κι αν πάρα πολλές το έχουν προσπαθήσει. Αν μια οικονομία έχει θεμελιώδεις αδυναμίες, τότε η κεντρικη τράπεζα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να μπορέσει να κατεβάσει το νόμισμα. Η ΕΚΤ πιθανόν να καταφέρει να κατεβάσει την αξία του ευρώ, αν τυπώσει αρκετό χρήμα, γιατί η ευρωζώνη βουλιάζει σε βαθιά ύφεση έτσι κι αλλιώς, οπότε έχει ήδη λόγους να πωλεί το νόμισμα. Θα είναι δυσκολότερο για τη Fed -από τις μεγάλες οικονομίες- να τα καταφέρει, γιατί η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση μεταξύ όλων. Οπότε πριν αποφασίσετε να σορτάρετε ένα νόμισμα, κοιτάξτε τα θεμελιώδη δεδομένα.

Τρίτον, στραφείτε στον χρυσό. Όσο περισσότερο προσπαθούν οι κεντρικές τράπεζες να διαχειριστούν την αξία των νομισμάτων, τόσο θα μπερδεύονται οι επενδυτές. Υπάρχει μόνο ένα συναλλαγματικό μέσο που δεν προσπαθεί κανείς να υποτιμήσει (επειδή δεν γίνεται), και αυτός είναι ο χρυσός. Αν οι κεντρικές τράπεζες εμπλακούν σε πόλεμο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, τότε η αξία όλων των ενεργητικών που μετριώνται με χρυσό θα ανέβει.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v