Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Aδύναμες οι μεγάλες οικονομίες

Οι αδυναμίες που παρουσιάζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, η ευρωπαϊκή κρίση και ο δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της ποιότητας τους χρέους, υποστηρίζει η Fitch.

Fitch: Aδύναμες οι μεγάλες οικονομίες
Οι αδυναμίες που παρουσιάζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, η ευρωπαϊκή κρίση και ο δημοσιονομικός γκρεμός των ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της ποιότητας τους χρέους, υποστηρίζει η Fitch στην έκθεση της με τίτλο “Global Sovereign Review and Outlook”.

Για τις αναδυόμενες αγορές, σημειώνει ότι αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτικές αλλά η συνεχή έκθεση στις μεγάλες οικονομίες σε συνδυασμό με δικές τους αδυναμίες βάζει φραγμό στο ανοδικό μομέντουμ των βαθμολογιών τους.

Όπως σημειώνεται επτά από τις 10 μεγάλες οικονομίες βρίσκονται υπό «negative οutlook», περιλαμβανομένων τριών «ΑΑΑ», δηλαδή τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία, γεγονός που δείχνει ότι η «πιεσμένη» πιστωτική ποιότητα βαραίνει στη διεθνή οικονομία.

Η Fitch εκτιμά ότι θα "επιλυθεί" το θέμα αυτών των negative οutlook το 2013 σε ένα περιβάλλον προκλήσεων με την ευρωζώνη σε ύφεση και την ανάκαμψη των ΗΠΑ να μην αναμένεται να κερδίσει ταχύτητα μέχρι το τέλος του 2013.

O οίκος τονίζει πάντως ότι η ευρωπαϊκή κρίση έχει περάσει σε μια φάση ηρεμίας κυρίως εξαιτίας της ανακοίνωσης από την ΕΚΤ του προγράμματος OMT. Η κίνηση του Μάριο Ντράγκι έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα ρευστότητας για τις χώρες με προβλήματα, αγοράζοντας χρόνο για τις απαραίτητες αλλά επώδυνες αλλαγές που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητα τους. Ωστόσο παρά την πρόοδο που έγινε στο θέμα της τραπεζικής ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις, τόσο στο θέμα της προώθησης της δημοσιονομικής ένωσης και του μοιράσματος του οικονομικού κινδύνου, όσο και στο να σπάσουν τα δεσμά μεταξύ κρατικού χρέους και τραπεζών.

Η Ftich παρουσιάζεται ανήσυχη υποστηρίζοντας ότι η σημερινή άμβλυνση των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιταλία και Γερμανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πολιτικό» εφησυχασμό.

Στα θετικά πάντως καταγράφεται η απόφαση να δοθεί στην Ελλάδα επιπλέον ανακούφιση χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του. Είναι ένα μέτρο που υποστηρίζει την άποψη του οίκου ότι θα αποφευχθεί το «σπάσιμο» της ευρωζώνης.

Tέλος, όπως σημειώνεται, η αναβάθμιση του χρέους της Ιρλανδίας (ΒΒΒ+) σε σταθερό outlook τον Νοέμβριο αντανακλά την πρώτη «θετική» κίνηση στην Ευρωζώνη από την έναρξη της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v