Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Καλεί σε συναγερμό για το χρέος στην ΕΕ

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης, η εκτίναξη των δημόσιων δαπανών, αλλά και οι προβλεπόμενες δραματικές δημογραφικές αλλαγές στη Γηραιά Ήπειρο απαιτούν δράση. Τι βλέπει η Κομισιόν. Το καμπανάκι για την Κύπρο.

Κομισιόν: Καλεί σε συναγερμό για το χρέος στην ΕΕ
Η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και η αύξηση του δημόσιου χρέους με τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, όπως επίσης και οι προβλεπόμενες τεκτονικές δημογραφικές αλλαγές της γήρανσης του πληθυσμού, δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο κλίμα για τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών της Ε.Ε.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της σχετικής έκθεσης της Κομισιόν, όπου αναφέρεται ότι «στις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Ευρώπης θα υποστεί δραματικές δημογραφικές αλλαγές λόγω της υπογεννητικότητας, της σταθερής αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της συνταξιοδότησης της γενιάς των baby-boomer».

«Η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και να φέρει μεγάλες πιέσεις για αύξηση των δημόσιων δαπανών» αναφέρει η Κομισιόν και συμπληρώνει: «Θα είναι δύσκολο για τα κράτη-μέλη να διατηρήσουν μία υγιή δημοσιονομική εικόνα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Υπό το βάρος όμως και των πρόσφατων εξελίξεων αναφορικά με την ευρωκρίση, που δημιουργούν βραχυπρόθεσμους κινδύνους στη βιωσιμότητα του χρέους, η Κομισιόν κάνει διαχωρισμό των προβλέψεών της με βάση τον χρονικό ορίζοντα.

Έτσι, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αναφέρει ότι «οι βασικοί κίνδυνοι σε γενικές γραμμές έχουν μειωθεί» μετά και τα προγράμματα προσαρμογής στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Επισημαίνει ότι οι δύο χώρες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα βιωσιμότητας του χρέους είναι η Ισπανία και η Κύπρος. «Όμως, η πλήρης προσαρμογή του προγραμματισμένου προγράμματος προσαρμογής στην Ισπανία θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό τα δημοσιονομικά προβλήματα βραχυπρόθεσμα», σημειώνεται.

«Οι δύο αυτές χώρες φαίνεται πως βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις, που δείχνουν την ανάγκη για αποφασιστική και άμεση προσαρμογή, ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους και να συμμορφωθούν οι χώρες με τον στόχο χρέους στο 60% του ΑΕΠ», αναφέρει η έκθεση.

Η Κομισιόν, ωστόσο, ζητά εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, ώστε μεσοπρόθεσμα να συμμορφωθούν αρκετές χώρες (Βέλγιο, Σλοβενία, Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία και Φινλανδία) με τον στόχο χρέους στο 60% του ΑΕΠ.

Ως προς τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, η Κομισιόν διαπιστώνει υψηλό κίνδυνο για την Κύπρο, «όπου το μακροπρόθεσμο κόστος της γήρανσης του πληθυσμού είναι πολύ υψηλό». Μεγάλος κίνδυνος διαπιστώνεται μακροπρόθεσμα επίσης για το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Nα σημειωθεί ότι στην παρούσα έκθεση δεν αναλύονται οι περιπτώσεις χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v