Moody΄s: Υποβάθμιση Γαλλίας σε «Aa1» από «Aaa»

Αποκαθηλώνει από το «άριστα» τη Γαλλία η Moody's, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη. Τι επικαλείται ο οίκος για την υποβάθμιση. Χτύπημα για τον Ολάντ η απόφαση.

Moody΄s: Υποβάθμιση Γαλλίας σε «Aa1» από «Aaa»
Σε υποβάθμιση της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, σε «Aa1» από «Aaa», προχώρησε ο οίκος Μοοdy’s, διατηρώντας αρνητικό το outlook για την οικονομία της χώρας.

Όπως επισημαίνει, η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης στις 23 Ιουλίου να θέσει σε αρνητικό outlook τις βαθμολογήσεις της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας. Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη βαθμολόγηση της Γαλλίας που είχε θέσει σε αρνητικό outlook στις 13 Φεβρουαρίου του 2012, προκειμένου να δει τις συνέπειες από το αυξανόμενο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την αυξημένη πιθανότητα επιπλέον στήριξης στα χρέη κρατών και την «παγωμένη» ανάπτυξη της χώρας.

Η απόφαση για υποβάθμιση της Γαλλίας και διατήρησης του αρνητικού outlook επηρεάστηκε από τα εξής:

1) Από τις δομικές προκλήσεις της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας ανταγωνιστικότητας, και από τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών.

2) Η δημοσιονομική εικόνα της Γαλλίας παραμένει αβέβαιη από την αυξανόμενη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών τόσο βραχυπρόθεσμα, εξαιτίας της υποτονικής ζήτησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όσο και μακροπρόθεσμα λόγω των δυσκαμψιών που προαναφέρθηκαν.

3) Η πρόβλεψη για τις αντοχές της Γαλλίας σε μελλοντικά ευρωπαϊκά σοκ μειώνεται εξαιτίας του ρίσκου στην οικονομική ανάπτυξη, στη δημοσιονομική επίδοση και στο κόστος χρηματοδότησης. Η έκθεση της χώρας στην περιφέρεια της Ευρώπης μέσω των εμπορικών και τραπεζικών δεσμών είναι δυσανάλογα μεγάλη και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις στήριξης άλλων ευρωπαϊκών κρατών αυξάνονται. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες που φέρουν ανάλογες υψηλές βαθμολογίες, η Γαλλία δεν έχει πρόσβαση σε μια εθνική κεντρική τράπεζα για τη χρηματοδότηση του χρέους σε περίπτωση αναστάτωσης στις αγορές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Moody’s εξηγεί την υψηλή βαθμολογία της χώρας με τις ισχυρές πιστωτικές δυνατότητες, που περιλαμβάνουν: α) μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία, που υποδηλώνει την ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας, β) ισχυρή δέσμευση για δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως αποτυπώνονται από τις κυβερνητικές δηλώσεις, οι οποίες μπορεί, μεσοπρόθεσμα, να μετριάσουν ορισμένες από τις δομικές δυσκαμψίες και να βελτιώσουν τη δυναμική του χρέους της χώρας.

--- Προειδοποίηση για περαιτέρω υποβάθμιση

Ο διεθνής οίκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, εάν η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποτύχει να εφρμόσει τις ανακοινωθείσες μεταρρυθμίσεις.

"Θα υποβαθμίζαμε περισσότερο την αξιολόγηση στην περίπτωση επιπλέον ουσιαστικής επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών της Γαλλίας ή σε ένα σενάριο όπου υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν ανακοινωθεί", δήλωσε ο αναλυτής της Moody's, Dietmar Hornung.

--- Η αντίδραση της Γαλλίας

Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η υποβάθμιση αποτελεί κίνητρο για την κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεεις, όμως σημείωσε πως ακόμα και μετά την υποβάθμιση από την S&P οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε πως η κίνηση της Moody's δεν θέτει εν αμφιβόλω τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Γαλλίας ούτε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Σημείωσε επίσης ότι διαφωνεί με τη Moody's ως προς την ανάλυση για τον τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι δυνατές.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, έναντι εκτιμώμενου 4,5% για φέτος.


---Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Ολάντ

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι τον Ιανουάριο και η Standard & Poor’s είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση της Γαλλίας. Έτσι, αυξάνεται η πίεση προς τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να βρει τρόπους να ενισχύσει την ανάπτυξη στη χώρα του.

Από τον Μάιο, όταν ανέλαβε την προεδρία της Γαλλίας, ο Ολάντ ασκεί πιέσεις στη Γερμανία να κάνει περισσότερα ώστε να μπει ένα τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, ενώ στο εσωτερικό της χώρας του επικεντρώθηκε στις αυξήσεις φόρων ώστε να αντισταθμιστούν οι αστοχίες στον προϋπολογισμό. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε νέους φόρους 20 δισ. ευρώ στους πλούσιους και στις μεγάλες επιχειρήσεις, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

«Η χρονική στιγμή αυτής της σύντομης ανακοίνωσης είναι περίεργη», σχολίασε ο Nicolas Veron, visiting fellow του Peterson Institute for International Economics της Ουάσιγκτον. «Αυτή η υποβάθμιση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι πιθανότατα οι πιο ‘δυνατές’ που έχουν ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό στη Γαλλία. Σηματοδοτεί όμως και ότι ενώ οι Γάλλοι είναι φιλόδοξοι οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι αρκετές για να καθησυχάσουν τους επενδυτές ότι η Γαλλία βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει κάνει βουτιά από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Ολάντ, με το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο χαμηλό-ρεκόρ του 2% στις 3 Αυγούστου, και τις αποδόσεις των πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων να είναι διαπραγματεύσιμες με αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά τον Ιούλιο.

Ωστόσο, καθώς η γαλλική οικονομία δεν έχει καταφέρει να σημειώσει ανάπτυξη για τρία τρίμηνα και η ανεργία βρίσκεται σε υψηλό 13 ετών, ο Ολάντ πρέπει να κινηθεί γρήγορα ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα της έλλειψης ανταγωνισμού της Γαλλίας, βελτιώνοντας την ευελιξία στην αγορά εργασίας και μειώνοντας το κόστος των μισθών, εκτιμούν οι οικονομολόγοι.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Ολάντ είχε δηλώσει πως θέλει τα συνδικάτα και οι επιχειρηματικοί ηγέτες να συμφωνήσουν σε αναθεώρηση των κανονισμών εργασίας στη Γαλλία μέχρι το τέλος του έτους, διαφορετικά θα την επέβαλε ο ίδιος.

Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε στον εαυτό του περιθώριο 2 ετών να διορθώσει την οικονομία της χώρας του, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του να μειώσει το έλλειμμα και να περιορίσει τις δαπάνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, το χρέος της Γαλλίας θα «κορυφωθεί» στο 91% του ΑΕΠ το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v