ΕΚΤ: Οι 6+1 αντάρτες στο σχέδιο Draghi

O διοικητής της πανίσχυρης Bundesbank δεν ήταν ο μόνος που αρχικώς εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του Mario Draghi για περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων, λέει η Handelsblatt.

ΕΚΤ: Οι 6+1 αντάρτες στο σχέδιο Draghi
O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της πανίσχυρης Bundesbank, δεν ήταν ο μόνος κεντρικός τραπεζίτης που αρχικώς εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, χωρίς να προσδιορίζει τις πηγές της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όχι μόνο ο Jens Weidmann αλλά και έξι ακόμη κεντρικοί τραπεζίτες αντιτάχθηκαν αρχικώς στο σχέδιο του Μ. Draghi στην κρίσιμη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ χθες στη Φρανκφούρτη, αλλά τελικώς δέχτηκαν να ακολουθήσουν τον δρόμο του.

Ο Μ. Draghi ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ ίσως σύντομα παρέμβει με αγορές κρατικών ομολόγων στην ανοιχτή αγορά, πιθανώς κατά απεριόριστες ποσότητες, και θα μελετήσει και άλλα μη συμβατικά μέτρα για να κατεβάσει το κόστος δανεισμού στις καταπονημένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αντιρρήσεις του κ. Weidmann για απευθείας αγορές ομολόγων, ο Μ. Draghi είπε ότι ένα μέλος, και συγκεκριμένα ο κ. Weidmann της Bundesbank, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του στη συζήτηση της Πέμπτης.

Η Handelsblatt αναφέρει ότι ο Joerg Asmussen και ο Benoit Coeure, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, λειτούργησαν ως μεσολαβητές για να εκτονωθεί η διαμάχη που κλιμακώνεται εντός της ΕΚΤ ανάμεσα στα «γεράκια» κατά του πληθωρισμού όπως ο κ. Weidmann και τους άλλους, που θέλουν χαλαρότερη πιστωτική πολιτική.

Ο κ. Asmussen συνομίλησε πολλές φορές τόσο με τον κ. Weidmann όσο και με τον Μ. Draghi την περασμένη εβδομάδα στο τηλέφωνο, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές τους, αλλά οι θέσεις των δύο ανδρών τελικά είναι πολύ διαφορετικές. Ούτε η προσωπική κουβέντα που έκαναν ο Weidmann και ο Draghi τη Δευτέρα έλυσε το αδιέξοδο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η Bundesbank τάσσεται εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος της ΕΚΤ Securities Markets Program για πάνω από δύο χρόνια, εκτιμώντας πως αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις από την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και ότι υπεισέρχεται υπερβολικά στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v