Draghi: Έτοιμη για νέα ρευστότητα η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες εάν χρειαστεί αποσαφήνισε ο Mario Draghi λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ελλάδα. Ετοιμότητα και από άλλες κεντρικές τράπεζες για δράση.

Draghi: Έτοιμη για νέα ρευστότητα η ΕΚΤ
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες της ευρωζώνης διακήρυξε ο Mario Draghi, λίγες ώρες αφότου το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι υπάρχει συντονισμένο σχέδιο παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών σε περίπτωση απότομης πιστωτικής ασφυξίας από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού ζήτησε «μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης», δήλωσε ότι η ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον ρευστότητα όπου χρειαστεί.

«Το ευρωσύστημα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις φερέγγυες τράπεζες όπου χρειάζεται», δήλωσε μιλώντας σε συνέδριο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα αποτελέσματα από το πρόσφατο πρόγραμμα των LTROs χρειάζονται χρόνο για να φανούν. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι στόχοι της παροχής φθηνής τριετούς ρευστότητας για τις τράπεζες «έχουν εν πολλοίς επιτευχθεί».

«Η ΕΚΤ έχει τον κρίσιμο ρόλο να παράσχει ρευστότητα στους φερέγγυους αντισυμβαλλομένους σε αντάλλαγμα επαρκή collateral. Αυτό κάναμε κατά τη διάρκεια της κρίσης… Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Μ. Draghi.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε λίγο νωρίτερα ο Ιάπωνας ομόλογός του Masaaki Shirakawa. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής και να μην προβεί σε κινήσεις κατά τη σημερινή της σύνοδο. Αναγνώρισε, όμως, ότι υπάρχει αυξημένη νευρικότητα και διευκρίνισε ότι «οι κεντρικές τράπεζες έχουν μία κοινή κατανόηση πως είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος».

Η Τράπεζα της Αγγλίας, από την πλευρά της, αποφάσισε να μην περιμένει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και ανακοίνωσε πακέτο 100 δισ. στερλινών για την προάσπιση της βρετανικής οικονομίας από την κρίση της ευρωζώνης. Η τράπεζα θα παράσχει φθηνά δάνεια σε πιστωτικά ιδρύματα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, οι κεντρικές τράπεζες των ισχυρότερων οικονομιών είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών και την αποτροπή πιστωτικής ασφυξίας, σε περίπτωση όπου το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών προκαλέσει αναταραχή.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ υπογράμμισε στο πρακτορείο ότι οι ελληνικές εκλογές δεν θα δώσουν το τελικό σήμα για το τι θα γίνει μετά στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Αλλά αν προκληθούν μεγάλες πιέσεις στις αγορές λόγω και των αποτελεσμάτων στις εκλογές στη Γαλλία και στην Αίγυπτο, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα είναι σε ετοιμότητα να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

"Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται για συντονισμένες δράσεις παροχής ρευστότητας", δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος του G20, ενώ η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε και από άλλους αξιωματούχους.

Ανάλογα με το πόσο βίαιη θα είναι η απάντηση των αγορών, μπορεί να διεξαχθεί έκτακτη συνάντηση των υπουργών του G7 τη Δευτέρα στο Los Cabos, με ταυτόχρονη τηλεφωνική επικοινωνία με τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών, ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος του G20.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρώτη γραμμή άμυνας θα είναι μια ανακοίνωση ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας των αγορών. Οι ανακοινώσεις αυτές συνήθως προμηνύουν τεχνικά βήματα για τη διατήρηση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων έχουν ήδη ανοίξει, σημειώνει το Reuters, ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετά δολάρια αν οι επενδυτές προστρέξουν στο επενδυτικό καταφύγιο των αμερικανικών τίτλων. Ενώ οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να πραγματοποιήσουν επιπρόσθετες δημοπρασίες για την προσφορά χρήματος στις τράπεζες με συμφωνίες επαναγοράς.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι για το συγκεκριμένο σχέδιο των αγορών δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εφαρμογή του και τονίζουν ότι θα υλοποιηθεί μόνο εάν οι εκλογές της Ελλάδας πυροδοτήσουν κρίση τύπου Lehman, γεγονός που δεν θεωρούν πιθανό.

«Θα εφαρμοστεί εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και εάν αποδειχθεί ότι πρόκειται για γεγονός τύπου Lehman, με μαζική φυγή καταθετών ανά την ευρωζώνη», υποστηρίζει ο Alastair Newton, γενικός διευθυντής της Nomura International στο CNBC, και συμπληρώνει: «Θα υπάρξει δράση από τη Fed και από άλλες κεντρικές τράπεζες. Όχι, όμως, εάν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν».

Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι, ακόμη κι εάν τεθεί σε ισχύ το σχέδιο συντονισμένης δράσης, δεν είναι σαφές ότι θα έχει αποτελέσματα γιατί δεν θα αντιμετωπίζει τη θεμελιώδη τραπεζική κρίση στην Ευρώπη. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα εργαλεία που χρειάζεται για να εγγυηθεί τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών», αναφέρει ο Peter Mοrici, καθηγητής στο Robert H. Smith School of Business του Μέριλαντ συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκτήσει την ίδια ισχύ που έχει η Fed, να υπάρξει πρόγραμμα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v