Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελική συμφωνία για το EFSF στο Eurogroup

Συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, τη μόχλευση των κεφαλαίων του, την πίστωση των κρατών και την παρέμβαση στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά θα υπάρξει στο Eurogroup με βάση το Reuters.

Τελική συμφωνία για το EFSF στο Eurogroup
Σε τελική συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, τη μόχλευση των κεφαλαίων του, την πίστωση των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τη δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά αναμένεται να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά το Eurogroup.

"Έως τα τέλη Νοεμβρίου, το EFSF θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την ισχύ του με τον βέλτιστο τρόπο", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, επιβεβαιώνοντας την προχωρημένη φάση των διαπραγματεύσεων.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, τα σχετικά έγγραφα της συμφωνίας είναι έτοιμα και αναμένεται να επικυρωθούν στη συνάντηση της Τρίτης, ανοίγοντας τον δρόμο στο EFSF να διεκδικήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Το ίδιο το πρακτορείο, ωστόσο, επισημαίνει πως προς το παρόν οι επενδυτές δεν έχουν δείξει ισχυρό ενδιαφέρον να επενδύσουν στο Ταμείο. «Αξιωματούχοι, παράλληλα, δηλώνουν ότι, ακόμη και εάν καταλήξουν σε συμφωνία (σε αυτό το Eurogroup), είναι τέτοια η πολυπλοκότητα του μηχανισμού που δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία πριν από τον Ιανουάριο», αναφέρει το Reuters.


Αλλαγές στις ευρωσυνθήκες έως τον Γενάρη θέλουν η Γερμανία και η Γαλλία - Τα σχέδια

Την προώθηση αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος επιδιώκουν η Γερμανία και η Γαλλία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild-Zeitung.

Την είδηση επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίας, Steffen Seibert, κάνοντας λόγο για περιορισμένες αλλαγές στις συνθήκες. "Πιστεύουμε ότι είναι η σωστή πολιτική απάντηση στην κρίση χρέους. Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για την ευρωζώνη από αυτές που στηρίζει η γερμανική κυβέρνηση", υπογράμμισε.  

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει οι αλλαγές να υλοποιηθούν ακόμα και τον Ιανουάριο και θα αφορούν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για τις χώρες-μέλη.

Προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, το σχέδιο που επεξεργάζεται ο γαλλογερμανικός άξονας προβλέπει την επικύρωση των αλλαγών από την κάθε χώρα ξεχωριστά, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτόν τις Βρυξέλλες και τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, που θα παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στη σύνοδο κορυφής στις 8 - 9 Δεκεμβρίου, επιδιώκουν οι αλλαγές να έχουν εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2012, το αργότερο τον Φεβρουάριο.

Με βάση την ίδια πηγή, το μοντέλο που θα χρησιμοποιήσουν θα προβλέπει συμφωνίες μεταξύ των κρατών όπως είχε γίνει στο προοίμιο της συνθήκης του Σένγκεν.

Εκπρόσωπος της καγκελαρίας, που ρωτήθηκε σχετικά, περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει όλους τους εταίρους ότι είναι δυνατή και αναγκαία μια περιορισμένης έκτασης αλλαγή των συνθηκών.


"Όχι" από Φινλανδία

Η Φινλανδία απορρίπτει την πρόταση για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που προωθούν Γαλλία και Γερμανία, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Jyrki Katainen συμπληρώνοντας ότι η πρόταση δεν θα τύχει στήριξης και από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

"Δεν θεωρούμε ότι αυτό το σύστημα θα είναι καλό και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα έχει ευρύτερη στήριξη. Τα μειονεκτήματα αυτή ς της πρότασης είναι πως παρακάμπτει την ΕΕ, ενώ η Κομισιόν θα έχει πολύ μικρό ρόλο" δήλωσε ο κ. Katainen.


Ξεκάθαρο πεδίο θέλει η ΕΚΤ

Στο θέμα επανέρχεται και η εφημερίδα Welt am Sonntag. Σύμφωνα με δημοσίευμά της, το σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί εντός της εβδομάδας.

Η εφημερίδα γράφει ότι, επειδή θα χρειαζόταν μια μακροχρόνια διαδικασία για να αλλάξουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει, αλλά τι περιμένουν το Βερολίνο και το Παρίσι από αυτήν είναι σαφές, τονίζει η Welt am Sonntag.

«Βάσει αυτών των μέτρων, θα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία στην ΕΚΤ για πιο ισχυρή παρέμβαση στις κεφαλαιαγορές», κατά το δημοσίευμα. Ένας κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να είπε στην εφημερίδα πως «εάν οι πολιτικοί συμφωνήσουν σε ένα σαφές βήμα η ΕΚΤ θα παρέμβει και θα βοηθήσει».

Την Παρασκευή, αξιωματούχοι δήλωσαν στις Βρυξέλλες ότι η στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση θα έδινε στην ΕΚΤ τον αναγκαίο χώρο να ελιχθεί και να αυξήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

Η ΕΚΤ, η οποία δεν μπορεί να χρηματοδοτεί απευθείας κυβερνήσεις, αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά από τον Αύγουστο, για να κρατήσει χαμηλά τα κόστη του δανεισμού της τρίτης και της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v