Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για ντόμινο στην καρδιά της Ευρώπης

Ισχυρά κράτη της ΕΕ χτυπά η κρίση. Το ράλι στα spread και η άγρα κεφαλαίων των τραπεζιτών. Οι σκληροπυρηνικές θέσεις Γερμανίας - Ολλανδίας. Ο φόβος ύφεσης στην Ευρώπη. Ξανά πάνω από 7% το ιταλικό 10ετές.

Φόβοι για ντόμινο στην καρδιά της Ευρώπης
Ολική έλλειψη εμπιστοσύνης έχουν προκαλέσει στους επενδυτές η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η αδυναμία της Ε.Ε. να δώσει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα.

Χθες, για πρώτη φορά, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η μετάδοση στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης είναι γεγονός. Εκτός από τους τίτλους των... συνήθων υπόπτων, της Ιταλίας και της Ισπανίας, υπήρξαν ρευστοποιήσεις στα ομόλογα Γαλλίας, Βελγίου και Αυστρίας. Αποτέλεσμα ήταν η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές έναντι των γερμανικών ομολόγων (spread) για να αγοράσουν τίτλους αυτών των χωρών να φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Το μόνο ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, αυτήν τη στιγμή, δείχνει η Γερμανία. Στο 2ετές το επιτόκιο έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά κάτω από 0,3%. Ταυτόχρονα, όπως δείχνει η πορεία του 10ετούς bund, υπάρχουν επενδυτές που «αποδέχονται» να παρκάρουν τα κεφάλαιά τους στην ασφάλεια της Γερμανίας για δέκα χρόνια, εισπράττοντας επιτόκιο μόλις 1,77% τον χρόνο!

Το τοπίο διαμορφώνουν οι εξής συνισταμένες: 

* Το κόστος δανεισμού των χωρών ανεβαίνει στα ύψη. Τη Δευτέρα η Ιταλία κλήθηκε να πληρώσει για να δανειστεί μέσω 5ετών ομολόγων επιτόκιο 6,29%. Μία μέρα μετά, η Ισπανία για να πάρει 2,6 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια ενός έτους αναγκάστηκε να καταβάλει επιτόκιο 5,022% (από 3,608% τον Οκτώβριο).

Την ίδια στιγμή, στη δευτερογενή αγορά χθες το spread του γαλλικού 10ετούς τίτλου έφτασε έως τις 189 μονάδες βάσης (με την απόδοσή του στο 3,65%), του αυστριακού στις 185 μ.β. (απόδοση 3,60%), του βελγικού στις 311 μονάδες βάσης (4,87%) και του ολλανδικού βρίσκεται στις 62 μονάδες βάσης (2,37%). Στον νότο, το spread του ιταλικού 10ετούς ενισχύεται στις 546 μ.β. (απόδοσή 7,26%) και του ισπανικού στις 485 μ.β. (6,54%). 

Σήμερα, και παρά τις "επιθετικές αγορές" από την ΕΚΤ σε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, συντηρούνται οι πιέσεις στα spreads,  με την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς να επανέρχεται σε επίπεδα άνω του 7%, έως το 7,1%, στο 6,34% κινείται η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ενώ ανοδικά, στο 3,67% κινείται η απόοδοση του γαλλικού τίτλου.

* Οι τράπεζες, εκτός από τις ζημίες που μετρούν από την έκθεσή τους στα -πάλαι ποτέ- ασφαλή κρατικά ομόλογα, καλούνται να βρουν φρέσκο χρήμα και να ανεβάσουν τα εποπτικά κεφάλαια (Core Tier 1) στο 9% μέχρι τον Ιούλιο του 2012.

Δεδομένου όμως ότι οι τιμές των μετοχών έχουν δεχθεί μεγάλες πιέσεις, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο και σημαίνει ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα απολέσουν σημαντικό μέρος της αξίας τους. Έτσι, έχουν διαμηνύσει ότι θα προτιμήσουν να πουλήσουν θυγατρικές και να μειώσουν τις χορηγήσεις. Όπως αποκάλυψε η UniCredit, μαζί με την έκδοση μετοχών 7,5 δισ. ευρώ σκοπεύει να μειώσει την έκθεσή της στην ανατολική Ευρώπη, όπου σήμερα είναι Νο1 πιστώτρια.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η γερμανική Commerzbank δεσμεύτηκε να περιορίσει τον νέο δανεισμό μόνο στη Γερμανία και στην Πολωνία, κόβοντας τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της ανατολικής Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η EBA να ανακοινώσει τα ποσά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι επιμέρους τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. 

* Στον χώρο της πολιτικής, οι σκληροπυρηνικοί, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και την Ολλανδία, εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί η EKT στη μάχη ενάντια στην κρίση χρέους. Στη Γερμανία το κόμμα της κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές με ψήφισμά του ότι θα πρέπει να επιτρέπεται σε κράτη να φεύγουν από την ευρωζώνη. Ανάλογη θέση πήρε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός μηχανισμού εξόδου.

Το πολιτικό ρίσκο είναι αυξημένο καθώς στην Ελλάδα και στην Ιταλία μορφοποιούνται νέες κυβερνήσεις, που καλούνται να επιβάλουν σκληρές πολιτικές, ενώ στην Ισπανία διεξάγονται εκλογές την Κυριακή, από τις οποίες θα πρέπει να προκύψει κυβέρνηση ικανή να πείσει τις αγορές ότι θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. 

* Οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη ενισχύονται. Όπως φάνηκε από τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε μόλις κατά 0,2% και αυτό χάρη κυρίως στις επιδόσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Όμως, το ινστιτούτο ΖΕW προειδοποιεί ότι ακόμα και για τη Γερμανία υπάρχει ρίσκο τεχνικής ύφεσης και εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ τουλάχιστον για τρεις μήνες, πιθανόν το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Mario Draghi, ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε λόγο για μέτρια ύφεση στην ευρωζώνη.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v