Σχέδιο δράσης από το G20 για τη διεθνή οικονομία

Ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις, το G20 κατέληξε στο προσχέδιο σχεδίου δράσης, όπου οι πλεονασματικές χώρες δεσμεύονται για στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας. Συναλλαγματική ευελιξία υπόσχεται η Κίνα.

Σχέδιο δράσης από το G20 για τη διεθνή οικονομία
Ύστερα από ολονύχτιες συζητήσεις, οι ηγέτες του G20 κατέληξαν σε ένα σχέδιο δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όπου οι πλεονασματικές χώρες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στήριξης της διεθνούς οικονομίας και η Κίνα δεσμεύεται για μεγαλύτερη συναλλαγματική ευελιξία.

Βάσει του προσχεδίου που μεταδίδει το Reuters, το G20 δεσμεύεται να κινηθεί ταχύτερα στην κατεύθυνση της συναλλαγματικής ευελιξίας. Επισημαίνεται ότι το Πεκίνο διατηρεί σφιχτά όρια διαπραγμάτευσης του γουάν με το δολάριο, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Επιπλέον, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του G20 αναφέρεται ότι οι χώρες με πλεονάσματα στα συναλλαγματικά τους αποθέματα θα εργαστούν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης. Η Βραζιλία, η Κίνα και η Γερμανία συμφωνούν να επιτρέψουν τη δράση των αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητών και να στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση. «Οι χώρες με μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα και αδύναμη εγχώρια ζήτηση θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια εξισορρόπηση», αναφέρει το προσχέδιο των αποφάσεων.

Πακτωλός χρημάτων στην παγκόσμια οικονομία μέσω του ΔΝΤ

Ως προς τη χρηματοδότηση και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το προσχέδιο του πλάνου δράσης αναφέρει πως «το ΔΝΤ πρέπει να έχει επαρκείς πόρους για να ανταποκριθεί στις συστημικές του υποχρεώσεις». Δεν δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ επισημαίνεται πως τον τελευταίο καιρό έχουν ειπωθεί πολλά για το εάν οι BRICS θα χρηματοδοτήσουν το EFSF μέσω του ΔΝΤ.

Επισημαίνεται ότι τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ΜΜΕ κυκλοφορούν αναφορές περί κινητοποίησης του G20 για την απελευθέρωση δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία μέσω του ΔΝΤ. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι μία ιδέα που τέθηκε επί τάπητος ήταν το ενδεχόμενο πρόσθετης αξιοποίησης των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων (Special Drawing Rights).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

1) Οι χώρες της ευρωζώνης συζητούν πρόταση ενοποίησης των SDR τους στο ΔΝΤ.

2) Τα μέλη του G20 μελετούν πρόταση για νέο 6μηνο πιστωτικό μηχανισμό από το ΔΝΤ, που θα αντιστοιχεί περίπου στο 500% της ποσόστωσης ενός μέλους.

Αυτή η νέα πιστωτική γραμμή θα απευθύνεται σε χώρες που αντιμετωπίζουν εξωγενή σοκ, αλλά παρ' όλα αυτά δεν θα είναι διαθέσιμη για όσες βρίσκονται τώρα στο μάτι του κυκλώνα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αναφέρει το τηλεγράφημα.

Το Κλαμπ της Φρανκφούρτης και οι πιέσεις στην ευρωζώνη

Επισημαίνεται ότι οι ηγέτες του G20 εργάστηκαν όλη τη νύχτα για να συμφωνήσουν σε ένα ευρύ πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης. Μετά το δείπνο της Πέμπτης, οι αξιωματούχοι του αποκαλούμενου Κλαμπ της Φρανκφούρτης -Γαλλία, Γερμανία, αξιωματούχοι Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ- συναντήθηκαν εκ νέου με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα για να συζητήσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης .

Ο κ. Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «είναι κρίσιμο να στείλει η ευρωζώνη στον κόσμο ένα μήνυμα αξιοπιστίας», ενώ λίγο αργότερα ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως «η πιο σημαντική πλευρά των καθηκόντων μας για τις δύο επόμενες μέρες είναι να αντιμετωπίσουμε τη χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται Ινδό αξιωματούχο, οι ηγέτες του Group of Seven συζητούν σχετικά με τη λήψη μέτρων, ώστε να προστατευτούν οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, η Ιταλία και η Ισπανία, και να μη διολισθήσουν βαθύτερα στην κρίση χρεών.

«Γίνονται συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης και συζητείται να σηκωθεί οχυρωματικό έργο γύρω από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που είναι πολύ μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης», δήλωσε ο Ινδός αξιωματούχος στο Reuters.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, oι λεπτομέρειες αυτές πιθανότατα θα περιέχονται σε υπόμνημα που θα εκδοθεί μετά το προσχέδιο των συμπερασμάτων του G20.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v