Γερμανία και Γαλλία μοιράζονται κοινές θέσεις

Η Γερμανία και η Γαλλία εργάζονται από κοινού για την προάσπιση του ευρώ δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σημαντικά βήματα προς ένα κοινό σχέδιο Γαλλίας και Γερμανίας.

Γερμανία και Γαλλία μοιράζονται κοινές θέσεις
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν την Παρασκευή ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην δημιουργία ενός κοινού σχεδίου για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, μεταδίδει η WSJ.

Το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε την προηγουμένη εβδομάδα από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, περιλαμβάνει την ενίσχυση του EFSF και μια μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

“Κάναμε βήματα προόδου στο κοινό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών” ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογο του Bόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, αλλά έχουν ήδη υπογραφτεί συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες για συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο κ. Μπαρουάν.

Ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά του ανέφερε ότι η Γερμανία και η Γαλλία μοιράζονται κοινές θέσεις και ότι “εργάζονται από κοινού για την προάσπιση του κοινού μας νομίσματος”.


Στο επίκεντρο η ενίσχυση του EFSF – Παρέμβαση και από BRICS

To πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Γερμανία και η Γαλλία είναι να βρεθεί ένας τρόπος να τονωθεί η δύναμη του ταμείου χωρίς να απαιτηθεί από τα κράτη να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια ή εγγυήσεις.

Η Γαλλία έχει ζητήσει τη μετατροπή του EFSF σε τράπεζα και τη χρήση του χρέους που έχει στην κατοχή του ως ενέχυρο για τον δανεισμό επιπρόσθετων κεφαλαίων από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ και η Γερμανία είναι ενάντια σε αυτήν την ιδέα και συζητούν άλλες δυνατότητες ενίσχυσης του EFSF.

Την ίδια ώρα τα αναδυόμενα κράτη, έχουν παρουσιάσει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει αρκετά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και την διάσωση της Ελλάδας,

"Το έχουμε προτείνει και στο παρελθόν, ότι αν οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι BRICS κληθούμε να συνεισφέρουμε, θα το κάνουμε μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" δήλωσε αξιωματούχος αναπτυσσόμενης χώρας κατά την συνάντηση της G20 στο Παρίσι.

"H Ινδία είναι ανοικτή σε κάτι τέτοιο, το ίδιο είναι και η Κίνα και η Βραζιλία" πρόσθεσε.

O υπουργός Οικονομικών της Nότιας Αφρικής δήλωσε την Παρασκευή ο τρόπος με τον οποίο θα ενισχυθεί ο EFSF είναι καθοριστικός για το αν θα αποφασίσει η χώρα του να παράσχει βοήθεια στην Ευρώπη.

“Όλα εξαρτώνται από το πώς θα γίνει η μόχλευση του EFSF από τους Ευρωπαίους” τόνισε.

Σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, το σχέδιο των αναδυόμενων κρατών, να γίνει ένεση κεφαλαίων στο ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει αρκετά πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει την κρίση χρεών στην ευρωζώνη και την διάσωση της Ελλάδας, θα απαιτήσει περίπου 350 δισ. δολάρια σε φρέσκα κεφάλαια.

Η πηγή που μίλησε στο πρακτορείο, τόνισε πάντως ότι το οποιοδήποτε σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης του ΔΝΤ δεν μπορεί να ενταχθεί στα τωρινά πακέτα διάσωσης της ευρωζώνης.

Οι επιλογές που συζητιούνται για την εκτόνωση της κρίσης χρεών μέσω ΔΝΤ είναι διμερή δάνεια, SPVs και NPAs.

Αρνητική στάση από ΗΠΑ, Καναδά και Σόιμπλε

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τάχθηκε κατά ενός σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων του ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας στην Ευρώπη.

Το ΔΝΤ έχει ισχυρά κεφάλαια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, T. Γκάιτνερ, απαντώντας στις αιτιάσεις κάποιων χωρών από τις λεγόμενες BRICS για άμεση συνεισφορά περισσότερων κεφαλαίων στο ΔΝΤ.

"Η Ευρώπη διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους", δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ στο CNBC, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι να αυξηθεί η δανειοδοτική ικανότητα του ταμείου EFSF.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καναδός υπουργός οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, επισημαίνει οτι οι συνομιλίες στη G20 δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ. Θα πρέπει να δούμε πώς οι ευρωπαίοι θα λύσουν την κρίση τους, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε επισήμανε από την πλευρά του ότι το ΔΝΤ έχει επαρκή μέσα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ενώ τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους με τις δικές τους δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v