Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρεοκόπησε η πρωτεύουσα της Πενσιλβάνια

Μετά από πολλούς μήνες έντονης διαμάχης ανάμεσα στους δημοτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Χάρισμπουργκ, έκανε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές.

Χρεοκόπησε η πρωτεύουσα της Πενσιλβάνια
Μετά από πολλούς μήνες έντονης διαμάχης ανάμεσα στους δημοτικούς και κρατικούς αξιωματούχους, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Χάρισμπουργκ, πρωτεύουσας της αμερικανικής πολιτείας της Πενσιλβάνια, ενέκρινε την υπαγωγή της προβληματικής μεγαλούπολης στο άρθρο 9 περί προστασίας δημοτικών διαμερισμάτων από τους πιστωτές.

Η πόλη υφίσταται χρέη 300 εκατ. δολαρίων εξαιτίας της αποτυχίας μεγάλου σχεδίου για αποτέφρωση απορριμμάτων και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι με την υπαγωγή στο άρθρο 9, θα επιχειρηθεί η διαγραφή χρεών ύψους 100 εκατ. δολαρίων ή και παραπάνω, για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η επιβολή φόρου πωλήσεων 1%.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος Brad Koplinski δήλωσε ότι η εταιρία ασφαλίσεων ομολόγων Assured Guaranty Ltd., η οποία έβαλε τις εγγυήσεις για το μεγαλύτερο κομμάτι των χρεών της πόλης για τις εγκαταστάσεις αποτέφρωσης, θα πρέπει να διαθέσει παραχωρήσεις ύψους 100 εκατ. δολαρίων για να μπορέσει να επιβιώσει οποιοδήποτε σχέδιο εξυγίανσης.

Τον Ιούλιο, το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε σχέδιο διάσωσης που είχαν εγκρίνει οι πολιτειακές αρχές και το οποίο περιλάμβανε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων εργασίας, περικοπές θέσεων εργασίας και πώληση ή υπενοικίαση των πιο αξιόχρεων ενεργητικών, όπως το σύστημα αποτέφρωσης και τα γήπεδα στάθμευσης.

Οι πολιτειακές νομοθετικές αρχές σχεδιάζουν τώρα ένα νομοσχέδιο που θα καταλήξει στην «εξαγορά» της πόλης και την αναγκαστική εφαρμογή σχεδίου δημοσιονομικής διάσωσης.

Εκπρόσωπος της δημάρχου κας Linda Thompson, που τάχθηκε κατά της χρεοκοπίας, δήλωσε ότι οι κινήσεις του δημοτικού συμβουλίου απλώς θα επιταχύνουν την πολιτειακή έγκριση της «κηδεμονίας» του Χάρισμπουργκ.

Τα χρεοστάσια δημοτικών ομολογιακών εκδόσεων είναι πολύ σπάνια και εξίσου σπάνιες είναι και οι χρεοκοπίες. Από το 1999 εως το 2009, μόνο 10 εκδόσεις που αξιολογούνται από οίκους αξιολόγησης, δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των χρεών τους, σύμφωνα με την Fitch Ratings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v