Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M.S.: Η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας κινδυνεύει!

Ηχηρό καμπανάκι για τη Γαλλία έκρουσε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Morgan Stanley, θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

M.S.: Η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας κινδυνεύει!
Ηχηρό καμπανάκι για τη Γαλλία έκρουσε ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Morgan Stanley, θέτοντας ουσιαστικά εν αμφιβόλω τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη.

Εξηγώντας ότι ο φαύλος κύκλος της κρίσης στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό και στον δημόσιο τομέα, μπορεί να θέσει σε ισχυρή πίεση την αξιολόγηση "ΑΑΑ" της οικονομίας της.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, εξηγούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, οι επιπλοκές για την ευρωζώνη θα είναι τεράστιες, αφού η Γαλλία είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης του μηχανισμού EFSF. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η Morgan Stanley προτείνει την πώληση της διαφοράς (relative trade) μεταξύ των 5ετών γαλλικών CDSs και ομολόγων, αφού το CDS είναι φθηνό σε σχέση με το ομόλογο!

Η διάθεση των επενδυτών απέναντι στη Γαλλία έχει κινηθεί προς το αρνητικότερο. Η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ έχει επηρεάσει τον γαλλικό χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικότερα, δεδομένης και της έκθεσής του σε κρατικό χρέος των χωρών της περιφέρειας.

Η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση στη Γαλλία είναι αδύναμη, με το ποσοστό του δημόσιου χρέους να αυξάνεται και το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι μεγάλο. Οι ανησυχίες της αγοράς για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Γαλλίας εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλες και βλέπουμε τέσσερις βασικούς κινδύνους για τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, εξηγεί ο οίκος.

1.Αναιμική ανάπτυξη: Η Morgan Stanley περιμένει οριακή αύξηση στη δραστηριότητα το β΄ εξάμηνο του 2011 και υποτονική στο α΄ εξάμηνο του 2012. Επιπλέον, ο κίνδυνος για καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων παραμένει.

2. Αβέβαιη δημοσιονομική πολιτική: Ο οίκος εξακολουθεί να βλέπει αβεβαιότητα στη δημοσιονομική πολιτική της Γαλλίας το 2012 και μετά, καθώς η ανάπτυξη πιθανόν να είναι χαμηλότερη απ' ό,τι η κυβέρνηση προβλέπει. Επίσης, το track record της χώρας σε θέματα δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν είναι ισχυρό.

3. Βιωσιμότητα του χρέους: Η M.S. εκτιμά ότι δεδομένων του ήδη υψηλού δημόσιου χρέους και των κινδύνων που συνδέονται με ενδεχόμενες μελλοντικές υποχρεώσεις, η δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι πιθανόν να θεωρηθεί πρόκληση. Μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων ίσως εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους κατά την άποψη των επενδυτών.

4. Η ψυχολογία της αγοράς ομολόγων επιδεινώνεται: Η διάθεση των επενδυτών απέναντι στο γαλλικό κρατικό χρέος έχει επιδεινωθεί, αλλά σε αυτήν τη φάση τα διευρυμένα spreads δεν αποτελούν ακόμα ανησυχία για τη βιωσιμότητα.

Ωστόσο, η γαλλική αγορά ομολόγων παραμένει ευάλωτη στην αλλαγή των διαθέσεων των επενδυτών, δεδομένων του υψηλού ποσοστού συμμετοχής των ξένων και της εξάρτησής της από τη χρηματοδότηση της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v