Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο στην πυρηνική κρίση

Με την μεγαλύτερη πυρηνική κρίση μετά το Τσέρνομπιλ έχει έλθει αντιμέτωπος ο πλανήτης, καθώς οι ιαπωνικές αρχές ανακοινώνουν ότι ίσως χρειαστεί να θάψουν τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα σε άμμο και τσιμέντο.

Ιαπωνία: Μάχη με τον χρόνο στην πυρηνική κρίση
Με την μεγαλύτερη πυρηνική κρίση μετά το ατύχημα του 1986 στο Τσέρνομπιλ έχει έλθει αντιμέτωπος ο πλανήτης, καθώς οι ιαπωνικές αρχές ανακοινώνουν ότι ίσως χρειαστεί να θάψουν τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα σε άμμο και τσιμέντο.

Η Ιαπωνία αναβάθμισε το επίπεδο συναγερμού στο 5 (από 4) στην κλίμακα διεθνούς πυρηνικής κρίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της International Atomic Energy Agency, της διεθνούς υπηρεσίας ατομικής ενέργειας που λειτουργεί υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε ότι η κατάσταση στην Φουκουσίμα είναι «πολύ σοβαρή», ενώ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ τόνισε ότι η Ιαπωνία δίνει "μάχη με το χρόνο", όσονα αφορά την κρίσιμη προσπάθεια αποθέρμανσης των αντιδραστήρων.

Οι μηχανικοί του σταθμού, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση, αν αποκατασταθεί πλήρως η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων, που βρίσκονται σε ακτίνα 80 μιλίων από το θαλάσσιο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού που χτύπησε την χώρα την περασμένη Παρασκευή.

Με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, οι μηχανικοί θα θέσουν σε λειτουργία τις αντλίες νερού με τις οποίες θα αποθερμάνουν τους αντιδραστήρες και θα περιορίσουν την διαρροή ραδιενέργειας. Το θάψιμο των αντιδραστήρων κάτω από άμμο ή τσιμέντο θα είναι η έσχατη λύση, σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters στελεχών της Tepco, της εταιρίας που διαχειρίζεται το ενεργειακό εργοστάσιο.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας δήλωσε πως μια λύση «τύπου Τσέρνομπιλ», που αφορά στο θάψιμο των αντιδραστήρων σε άμμο και τσιμέντο, «βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού» των αρχών.

Η ρίψη νερού, κυρίως στον αντιδραστήρα Νο 3 συνεχίζεται με ελικόπτερα, αλλά και από πυροσβεστικά οχήματα, ενώ μη επανδρωμένα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πετούν πάνω από το εργοστάσιο κατόπιν ιαπωνικού αιτήματος. Στις ηράκλειες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η υπερθέρμανση των αντιδραστήρων, συμμετέχουν μηχανικοί, εργαζόμενοι στρατιώτες και πυροσβέστες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Οι εργαζόμενοι της Tepco έχουν ήδη δημιουργήσει νέα γραμμή ηλεκτροδότησης για τον αντιδραστήρα Νο 1, η οποία θα θέσει ξανά σε λειτουργία τις αντλίες νερού. Καταβάλονται προσπάθειες να τεθεί σε λειτουργία το Σάββατο, αφού ολοκληρωθούν οι ρίψεις νερού αν και επισημαίνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος νέας έκρηξης. Η διαχειρίστρια εταιρεία δήλωσε πως ενδεχόμενως να αποκατασταθεί το Σάββατο η ηλεκτροδότηση και στον αντιδραστήρα Νο 4

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, κ. Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε, πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Τόκιο δεν είναι επικίνδυνα, ενώ αποκάλυψε πως θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση την Δευτέρα με βασικό θέμα στην ατζέντα την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

Όμως το τελευταίο 24ωρο όμως, πληθαίνουν οι ξένες κυβερνήσεις που διαμαρτύρονται για ελλιπή ενημέρωση από τις ιαπωνικές αρχές. Αυστραλία, Κίνα, Νότιος Κορέα και Ταϊλάνδη αναβάθμισαν τα επίπεδα συναγερμού όσον αφορά την παραμονή των υπηκόων τους στην Ιαπωνία, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία ανακοίνωσαν ότι προγραμματίζουν αποστολές τσάρτερ για να απομακρύνουν Αμερικανούς και Βρετανούς από την Ιαπωνία

Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν πως εκατομμύρια κάτοικοι του Τόκιο παραμένουν κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως, δήλωσε πως εκτός της περιοχής που έχει εκκενωθεί στην περίμετρο του εργοστασίου Νταιίτσι, τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν είναι απειλητικά για την υγεία.

Σημειώνεται ότι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου έχουν φτάσει πλέον τους 7.000 ενώ αγνοούνται τουλάχιστον 10.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v