Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FXCM: Αναμένεται μεταβλητότητα σήμερα στις αγορές

Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Αίγυπτο έχουν ωθήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου σχεδόν όλων τω χωρών σε ανοδική πορεία αυξάνοντας την αστάθεια που επικρατεί στις αγορές, αναφέρει στο ημερήσιο σχόλιό της η FXCM.

FXCM: Αναμένεται μεταβλητότητα σήμερα στις αγορές
Μέσα σε κλίμα αυξημένης αβεβαιότητας και αυξημένου χρηματοπιστωτικού ρίσκου ξεκινά η νέα εβδομάδα. Τα γεγονότα που συμβαίνουν στην Αίγυπτο έχουν ωθήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου σχεδόν όλων τω χωρών σε ανοδική πορεία αυξάνοντας την αστάθεια που επικρατεί στις αγορές, αναφέρει στο ημερήσιο σχόλιό της η FXCM.  

Η όξυνση του κλίματος είχε ως αποτέλεσμα την Παρασκευή οι αμερικανικές αγορές να σημειώσουν μεγάλη πτώση και να θέσουν τις βάσεις για μια διόρθωση από τα υψηλά επίπεδα στα οποία είχαν βρεθεί. Τα χρηματιστήρια στην Αμερική κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων μηνών.

Επίσης, η εγγύτητα της Αιγύπτου με πετρελαιοπαραγωγές χώρες και με τη διώρυγα του Σουέζ είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να εκτοξευτούν κατά τέσσερα δολάρια, από τα 85,00 στα 89,00 καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι θα επηρεαστεί η προσφορά πετρελαίου, γεγονός όμως που δοαψεύδεται από τον ΟΠΕΚ. Η Αίγυπτος υποβαθμίστηκε πριν από λίγο από την Moody’s από Ba1 σε Ba2 λόγω της πολιτικής αστάθειας, ενώ αναφέρθηκε ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ανακτηθεί εάν η χώρα επιστρέψει σε κατάσταση πολιτικής ομαλότητας.

Η ξαφνική κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο, μεταθέτει για λίγο ακόμα χρονικό διάστημα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από τη βραχυπρόθεσμη πτώση τους την προηγούμενη εβδομάδα, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν νέα άνοδο, δείχνοντας ότι η αστάθεια θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα. Η ουσία του προβλήματος όμως παραμένει η ίδια.

Το ευρώ ξεκινά την εβδομάδα με μικρές διακυμάνσεις μετά τη μεγάλη πτώση της περασμένης εβδομάδας (σε πλήρη αντίθεση με ότι είχε κάνει την τελευταία της προηγούμενης), καθώς οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Αίγυπτο και τα προβλήματα που αυτή μπορεί να φέρει στην ευρύτερη περιοχή οδήγησαν τους traders να μειώσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο επιστρέφοντας ξανά στα δολάρια.

Η συμπεριφορά των μεγάλων traders σε τέτοιες καταστάσεις είναι προβλεπόμενη. Ξεπούλημα σε μετοχές, επιστροφή χρημάτων σε δολάρια, άνοδος του ελβετικού φράγκου και του Γεν, άνοδος του χρυσού σαν το μοναδικό σίγουρο ασφαλές καταφύγιο και άνοδος της τιμής του πετρελαίου καθώς οι ανησυχίες για πιθανή αναστάτωση στην αγορά του μαύρου χρυσού οδηγεί την τιμή στα ύψη.

Σε αυτό το περιβάλλον μάλλον οι σκέψεις των traders επικεντρώνονται περισσότερο στις πολιτικές εξελίξεις και λιγότερο στις οικονομικές και ειδικά αν το συναίσθημα αλλάξει, οι σκέψεις θα αρχίσουν να επικεντρώνονται περισσότερο στα όποια αρνητικά και λιγότερο στα θετικά. Υπό αυτό το πρίσμα, η κατάσταση που περιγράψαμε πιο πάνω, μάλλον θα συνεχιστεί.

Αναφορικά επίσης με το ευρώ, όπως έχουμε παρατηρήσει, τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας οδήγησαν σε σημαντικές αντιστάσεις στην περιοχή του 1,3500-50. Το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτών των σημαντικών αντιστάσεων γίνεται με την εξέλιξη σημαντικών γεγονότων όπου μπορούν να αλλάξουν άρδην το συναίσθημα των αγορών, αλλά και το γεγονός επίσης ότι η προσέγγιση αυτή συνδυάζεται τόσο με την πιθανή διαμόρφωση ενός σχηματισμού κορυφής στο ημερήσιο γράφημα (όπου έχουμε αναλύσει διεξοδικά σε προηγούμενες αναλύσεις της FXCM) , όσο και με προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων από τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, κάνουν πιθανή τη διαμόρφωση μιας σημαντικής κορυφής και τη αντιστροφή της ανοδικής τάσης που έχει οδηγήσει το ευρώ από την περιοχή του 1,2880-2900 έως τις κορυφές του 1,3750-60.

Στο ημερήσιο γράφημα φαίνεται ο σχηματισμός βάσει το οποίου η ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του 1,2900 είναι μέρος της διαμόρφωσης ενός δεξιού ώμου στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου σχηματισμού κεφαλής με ώμους που θα μπορούσε να διαμορφώνεται στο μεγαλύτερο ορίζοντα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, κάπου στην περιοχή του 1,3750-00 θα πρέπει να διαμορφωθεί κορυφή και από εκεί να δούμε γρήγορη και έντονη πτώση μέσα στο Φεβρουάριο, η οποία θα οδηγήσει ξανά μέχρι την περιοχή του 1,3100-3200, μιας και από άποψης συμμετρίας του σχηματισμού τα επίπεδα αυτά θα πρέπει να προσεγγιστούν το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Αντιστάσεις:1,3640-50/ 1,3680-85/ 1,3710-20/ 1,3750/ 1,3780/ 1,3800-10
Στηρίξεις : 1,3600/ 1,3565-70/ 1,3530-40. 1,3480. 1,3450/ 1,3420

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v