Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BlackRock: 10 προβλέψεις του. Β. Doll για το 2011

Το 2011 οι αμερικανικές μετοχές θα καταγράψουν διψήφια κέρδη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που δεν έχει συμβεί για διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Bob Doll.

BlackRock: 10 προβλέψεις του. Β. Doll για το 2011
Το 2011 οι αμερικανικές μετοχές θα καταγράψουν διψήφια κέρδη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που δεν έχει συμβεί για διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κορυφαίου στελέχους και αναλυτή της BlackRock, κ. Bob Doll.

Στην έκθεσή του με τίτλο «Προβλέψεις για το 2011», ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής Μετοχικών Επενδύσεων, κ. Robert C. Doll αναφέρει ότι τη νέα χρονιά, οι επενδυτές θα αρχίσουν να στρέφονται σε λιγότερο ασφαλή προϊόντα γενικά, και σε μετοχικούς τίτλους ειδικότερα.

Κι αυτό γιατί θα συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, το μοντέλο ανάπτυξης θα αποκτά πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών θα αποκαθίσταται, και η Ουάσινγκτον θα είναι λιγότερο εχθρική προς τις χρηματιστηριακές αγορές, όπως αναφέρει.

“Μέχρι το τέλος του 2011, ο δείκτης S&P 500 θα βρίσκεται επάνω από τις 1.350 μονάδες, στόχος ο οποίος αντανακλά την εκτίμηση πως οι αγορές θα κινηθούν τουλάχιστον σε συνάρτηση με την αύξηση των εταιρικών κερδών,” δήλωσε ο κ. Doll. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2010, το κλείσιμο του S&P 500 ήταν στις 1.257 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη του 15% για το σύνολο της χρονιάς.

“Οι εκτιμήσεις μας για τα κέρδη των χρηματιστηρίων μέσα στο 2011 δε διαφέρουν πολύ σε σχέση με ό,τι περιμέναμε να συμβεί το 2010,” ανέφερε ο κ. Doll. “Αυτό που διαφοροποιεί το 2011 είναι το γεγονός ότι, φέτος, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να έχουμε υποεκτιμήσει την ανοδική κίνηση της αγοράς (upside market risk), σε σχέση με τις προβλέψεις του 2010.”

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Doll στη λίστα των πραγμάτων που θα “μπορούσαν να πάνε λάθος” προσθέτει την πιθανότητα επανεμφάνισης της πιστωτικής κρίσης (στην οποία περιλαμβάνεται η κρίση της κτηματαγοράς των ΗΠΑ, αλλά και η κρίση δανεισμού κρατών, τοπικών και πολιτειακών κυβερνήσεων), καθώς επίσης και μια ενδεχόμενη αύξηση στην τιμή των εμπορευμάτων η οποία θα δημιουργούσε πίεση στα περιθώρια κέρδους, θα ξυπνούσε το φόβο εμφάνισης του πληθωρισμού, θα δυσκόλευε την πολιτική των αναδυόμενων αγορών να ελέγξουν τη δημιουργία φαινομένων ‘φούσκας’ , και θα προξενούσε συναλλαγματικές ανησυχίες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εμπορικούς πολέμους για την προστασία των εμπορικών συναλλαγών κάθε κράτους.

Παράλληλα, ο κ. Doll επισημαίνει πως το γεγονός της καταγραφής σημαντικών κερδών από τα χαμηλά του Αυγούστου του 2010 (με τις αμερικανικές μετοχές να κερδίζουν περισσότερο από 20% από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το τέλος του έτους) σημαίνει ότι τα χρηματιστήρια ενδέχεται να έχουν ήδη κινηθεί πολύ γρήγορα και να έχουν φτάσει σε υπερβολικά υψηλό σημείο.

“Διατηρώ μια σχετική ανησυχία, μήπως τα εξαιρετικά ισχυρά κέρδη των τελευταίων μηνών σημαίνουν ότι μέσα στο 2010 ‘δανειστήκαμε’ και ένα μέρος των κερδών του 2011,’ δήλωσε ο κ. Doll.

“Οι πιθανότητες περαιτέρω ανοδικής κίνησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά 10% έως 20% ψηλότερα από ό,τι περιμένουμε,” δηλώνει ο κ. Doll, “ενώ μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει απώλειες της τάξης του δέκα με δώδεκα τοις εκατό.

Το πραγματικό ΑΕΠ στις ΗΠΑ φτάνει σε ιστορικά υψηλά το 2011

Εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον, ο κ. Doll δημοσιεύει τις ετήσιες “Δέκα Προγνώσεις” του για την χρονιά που έρχεται, σε σχέση με την οικονομία και τις αγορές.

Η πορεία της κυκλικής οικονομικής ανάκαμψης που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά θα συνεχιστεί και το 2011, σύμφωνα με τον κ. Doll. Όμως, η μεγέθυνση της οικονομίας θα παραμείνει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, εξαιτίας των δομικών προβλημάτων που εξακολουθούν να παρατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόλο που η ανάκαμψη εξακολουθεί να τρέχει με ρυθμό χαμηλότερο του αναμενόμενου, το πραγματικό ΑΕΠ θα φτάσει, σύμφωνα με τον κ. Doll, σε νέα επίπεδα-ρεκόρ κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. “Καθώς θα εξασθενεί η επίδραση από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και θα υποχωρεί ο ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων, οι πραγματικές πωλήσεις προϊόντων θα αυξηθούν από το 2 % και θα πλησιάσουν το επίπεδο του 4 %, περίπου,” δήλωσε ο κ. Doll. “Τα καλά νέα είναι ότι μια ανάπτυξη τέτοιου τύπου έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά, και γι’ αυτό είναι ‘υψηλότερης ποιότητας.’

“Το να φτάσουμε σε νέα υψηλά, όσον αφορά το πραγματικό ΑΕΠ, σημαίνει ότι η οικονομία θα έχει ήδη μπει σε πραγματική τροχιά ανάπτυξης,” συμπλήρωσε.

Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, θεωρείται απίθανο να δούμε την Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια μέσα στο 2011. “Υποθέτοντας ότι οι προβλέψεις μας για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι σωστές, η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικό επίπεδο για ολόκληρο το 2011, όμως προς το τέλος της χρονιάς ενδέχεται να δούμε τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης να προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων,” δήλωσε ο κ. Doll.

Η ανεργία πέφτει στο 9 τοις εκατό

Καθώς θα προχωράμε μέσα στο 2011, ο ρυθμός με τον οποίο θα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας θα βελτιώνεται, και η ανεργία θα αρχίσει να κινείται προς τα επίπεδα του 9%, από το 9.8% που βρίσκεται σήμερα. “Πιστεύουμε ότι η απομάκρυνση της αβεβαιότητας γύρω από το θέμα της μείωσης της φορολογίας που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Μπους, καθώς και η υποχώρηση των φόβων για την εμφάνιση της διπλής ύφεσης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, θα οδηγήσει σε περισσότερες προσλήψεις,” ανέφερε ο κ. Doll.

Η ιστορία δείχνει ότι η καλή απόδοση της αγοράς για το 2011 συνδέεται με τις τάσεις που πιθανότατα θα διαμορφωθούν στην αγορά εργασίας, δήλωσε ο κ. Doll. “Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε περιόδους όπου η ανεργία έχει ήδη κορυφωθεί και αρχίζει να υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα,” ανέφερε σχετικά.

Οι μετοχές παραμένουν σε τροχιά καλύτερης απόδοσης, σε σύγκριση με τα ομόλογα και τα μετρητά

Το 2011 οι μετοχές θα ξεπεράσουν σε απόδοση και τα ομόλογα, και τα μετρητά, όπως ακριβώς συνέβη και το 2010, σημείωσε ο κ. Doll.

Προβλέψεις για το 2011

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι προβλέψεις του κ. Doll για το 2011, μαζί με τα πλήρη σχόλια του ίδιου για τις βασικές τάσεις που θα διαμορφωθούν τη νέα χρονιά.

1. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιταχύνεται καθώς το πραγματικό ΑΕΠ της αμερικανικής οικονομίας φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το σημαντικό στοιχείο όσον αφορά την ανάπτυξη στις ΗΠΑ για το 2011, δεν είναι μόνον το ότι αναμένεται να είναι ισχυρότερη σε σχέση με το 2010, αλλά και το ότι προβλέπεται να έχει βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το 2010 η ανάπτυξη βασίστηκε κυρίως στα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας, και στη δημιουργία νέων αποθεμάτων από την πλευρά των παραγωγών. Το 2011 ο ρόλος των δύο αυτών παραγόντων θα είναι λιγότερο σημαντικός σε σχέση με το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών θα έρθει να καλύψει το κενό που θα έχει δημιουργηθεί. Πιο συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι οι πωλήσεις προϊόντων θα αυξηθούν σε πραγματικό επίπεδο από το 2% και θα πλησιάσουν το επίπεδο του 4%, περίπου. Μια ανάπτυξη τέτοιου τύπου έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά και είναι πιο υγιής για την οικονομία. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι το 2011 η μεγέθυνση της οικονομίας θα συνοδεύεται και από την αύξηση στο ρευστά διαθέσιμα, την καλύτερη απόδοση των κρατικών ομολόγων και τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις πιστωτικές αγορές.

Σε ονομαστικές τιμές, η ανάπτυξη του αμερικανικού ακαθάριστου προϊόντος έχει ήδη φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ από το 2010, και περιμένουμε αυτή η πορεία να συνεχιστεί και μέσα στο 2011, με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ των ΗΠΑ να δημιουργεί νέο ρεκόρ κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Παρόλα αυτά όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς το επίπεδο ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα παραμείνει σε επίπεδα χαμηλότερα της κανονικής τάσης.

2. Το 2011 δημιουργούνται δύο με τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και η ανεργία πέφτει στο 9%.

Καθώς προχωρά το 2011, περιμένουμε να υπάρξει βελτίωση στην ανάπτυξη της αγοράς εργασίας, και τελικά, υποχώρηση της ανεργίας σε χαμηλότερο επίπεδο. Με βάση τις προβλέψεις μας θα υπάρξει θα υπάρχει σαφής επιτάχυνση σε σχέση με το ένα εκατομμύριο, και πλέον, νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2010, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε την αγορά εργασίας να αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό. Μόνο για την απορρόφηση των νεοεισερχόμενων στην αγορά απαιτούνται περίπου 125.000 νέες θέσεις εργασίας το μήνα.

Η εκτίμηση μας είναι ότι η αύξηση της απασχόλησης το 2011 θα κυμανθεί σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο, πλησιάζοντας κατά μέσο όρο τις 175.000 με 250.000 νέες θέσεις το μήνα. Πιστεύουμε ότι η απομάκρυνση της αβεβαιότητας γύρω από το θέμα της μείωσης της φορολογίας που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Μπους, καθώς και η υποχώρηση των φόβων για την εμφάνιση της διπλής ύφεσης , σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, θα οδηγήσει σε περισσότερες προσλήψεις. Οι σχετικοί προβλεπτικοί δείκτες, όπως είναι τα στοιχεία αναφορικά με τις ώρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν, το πλήθος των ανέργων που αναζητούν δουλειά, την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όλοι επιβεβαιώνουν την εκτίμηση για αύξηση των θέσεων εργασίας. Σημειώνουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι και από την πλευρά των επιχειρήσεων τα σχέδια για νέες προσλήψεις εμφανίζονται βελτιωμένα. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε περιόδους όπου η ανεργία έχει ήδη κορυφωθεί και αρχίζει να υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα.

3. Καθώς τα εταιρικά κέρδη σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ, οι αμερικανικές μετοχές παρουσιάζουν διψήφια απόδοση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός το οποίο καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών.

Η τελευταία φορά που τα χρηματιστήρια σημείωσαν διψήφια άνοδο για τρεις συνεχόμενες χρονιές ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Κατά την άποψη μας, ανάλογη ανάπτυξη των κερδών με διψήφιο ποσοστό είναι ασφαλώς πιθανή και για το 2011. Περιμένουμε ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να κινείται ταχύτερα από την ανάπτυξη της οικονομίας, οι τιμές των μετοχών παραμένουν μάλλον χαμηλές, και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αρχίζει να βελτιώνεται. Για το 2011, θεωρούμε ότι οι 1350 μονάδες αποτελούν στήριξη του δείκτη S&P 500, επίπεδο το οποίο είναι συνεπές με την αναμενόμενη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι, σε σχέση με το 2010, το ρίσκο αυτή τη χρονιά έχει να κάνει περισσότερο με την πιθανότητα υποεκτίμησης της ανόδου, παρά της καθόδου, καθώς ο στόχος μας αναφορικά με τη διατήρηση των 1350 μονάδων ενδέχεται να αποδειχθεί υπέρ το δέον συντηρητικός. Στην περίπτωση που η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών συνεχίζει να βελτιώνεται, εάν τα προβλήματα στην πιστωτική αγορά παραμείνουν διαχειρίσιμα και εάν η στάση των πολιτικών απέναντι στις χρηματαγορές παραμείνει σχετικά φιλική, τότε θα μπορούσαμε να δούμε και κάποια βελτίωση στις αποτιμήσεις, η οποία ενδεχομένως θα έδινε μια νέα ώθηση στις τιμές των μετοχών.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, σημειώνουμε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για τις επιχειρήσεις του S&P 500 έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των $91.47 τον Ιούνιο του 2007. Πιστεύουμε ότι, κάποια στιγμή γύρω στα μέσα του 2011 τα εταιρικά κέρδη θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το επίπεδο αυτό. Παράλληλα, σημειώνουμε ότι μετά την εξασθένιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που καταγράφηκε στα μέσα του 2010,είδαμε τους τελευταίους μήνες τις σχετικές αναθεωρήσεις προς υψηλότερα επίπεδα.

4. Η απόδοση των μετοχών θα είναι καλύτερη από την απόδοση των ομολόγων και των μετρητών.

Παρόλο που το 2010, όντως οι μετοχές κατέγραψαν καλύτερη απόδοση από τα ομόλογα και τα μετρητά, το αποτέλεσμα αυτό διαμορφώθηκε μόλις στο τελευταίο τρίμηνο, οπότε και η απόδοση των μετοχών κινήθηκε ανοδικά και ξεπέρασε εκείνη των ομολόγων. Περιμένουμε το ίδιο κλίμα να διατηρηθεί και στη διάρκεια του 2011. Επίσης, με δεδομένο ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια (και κατ’ επέκταση η απόδοση των μετρητών) έχουν κατά βάση κολλήσει σε επίπεδα λίγο επάνω από το 0 %, οποιαδήποτε θετική απόδοση των μετοχών μέσα στο 2011 θα αποδειχτεί καλύτερη από την τοποθέτηση σε μετρητά. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό, όμως, αφορά την απόδοση των ομολόγων.

Πιστεύουμε ότι τα επιτόκια τους θα κινηθούν πιθανότατα προς υψηλότερο επίπεδο, καθώς θα επιταχύνονται τόσο η ανάπτυξη και η απασχόληση, όσο και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως, θα μειώνεται η πιθανότητα νέων εισροών στα ομολογιακά αμοιβαία και θα αρχίσουν να υποχωρούν οι φόβοι για την εμφάνιση αποπληθωρισμού. Προς το παρόν, η διαφορά μεταξύ των κερδών του S&P 500 και των εταιρικών ομολόγων (BAA corporate bond yields) είναι πολύ ευνοϊκή για τις μετοχές, ενώ για το 2011 περιμένουμε ότι θα μικρύνει κατά πολύ λίγο, καθώς η απόδοση των μετοχών θα αποδειχτεί πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη των ομολόγων.

5. Οι αμερικανικές μετοχές έχουν καλύτερη απόδοση από το δείκτη MSCI World Index.

Την περίοδο πριν το 2010 είχε διαμορφωθεί μια μακροχρόνια παράδοση που ήθελε το δείκτη MSCI World Index να ξεπερνά σε απόδοση το αμερικανικό χρηματιστήριο. Για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το σερί αυτό διακόπηκε την περασμένη χρονιά, οπότε οι αμερικανικές μετοχές ξεπέρασαν σε απόδοση τον MSCI World Index κατά τουλάχιστον 400 μονάδες βάσης. Πιστεύουμε ότι το 2011 θα είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία οι αμερικανικές μετοχές θα σημειώσουν καλύτερη απόδοση. Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, οι ΗΠΑ δείχνουν να επωφελούνται περισσότερο από τη νομισματική πολιτική και τα μέτρα αναθέρμανσης της οικονομίας, ενώ παράλληλα η οικονομία τους στηρίζεται περισσότερο στην καινοτομία και οι προοπτικές αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εμφανίζονται θετικές, παράγοντες που, στο σύνολό τους, θα πρέπει να βοηθήσουν το αμερικανικό χρηματιστήριο να ανέβει.

Από την άλλη, πιστεύουμε ότι και οι αναδυόμενες αγορές θα σημειώσουν καλές επιδόσεις, αλλά η διαφορά των αναδυόμενων οικονομιών σε σχέση με τις ανεπτυγμένες κατά πάσα πιθανότητα θα μικρύνει μέσα στο 2011 (γεγονός το οποίο επίσης θα βοηθήσει σχετικά τις αμερικανικές μετοχές). Όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, περιμένουμε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να παλεύει με τα προβλήματα του δημοσίου χρέους και της πιστωτικής κρίσης, ενώ και στην Ιαπωνία τα μακροπρόθεσμα προβλήματα σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνουν πιθανότατα αμετάβλητα.

6. Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βραζιλία θα ξεπεράσουν σε απόδοση την Ιαπωνία, την Ισπανία και την Κίνα.

Το 2010 αποτέλεσε μια χρονιά κατά την οποία η γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συνολική απόδοση ενός χαρτοφυλακίου. Πιστεύουμε ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί και μέσα στο 2011. Από την δική μας πλευρά, η προτίμηση μας στρέφεται στις αγορές που δείχνουν απτά σημάδια επιτάχυνσης όσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και μικρό φόβο για την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης, προτιμάμε να αποφύγουμε τις αγορές που εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα πιστοληπτικής ικανότητας.

Ως αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι ένα καλάθι με τίτλους από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βραζιλία θα πρέπει να αποδώσει καλύτερα από ένα αντίστοιχο που αποτελείται από ιαπωνικές, ισπανικές και κινεζικές μετοχές. Όπως επισημάναμε ήδη στην πέμπτη μας πρόβλεψη, υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που ευνοούν τις αμερικανικές μετοχές, στους οποίους συμπεριλαμβάνουμε και την επιταχυνόμενη μεγέθυνση της οικονομίας με παράλληλα αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ανάπτυξης. Παράλληλα, η Γερμανία εμφανίζεται πολύ ισχυρή στη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές, ενώ η Βραζιλία επωφελείται από την ταχεία ανάδειξη μιας νέας μεσαίας τάξης και την αύξηση του επιπέδου της καταναλωτικής δαπάνης.

Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης, η Ιαπωνία υποφέρει από τα χρόνια προβλήματα του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, και η Ισπανία εξακολουθεί να έχει προβλήματα με το τραπεζικό της σύστημα και την πιστοληπτική της ικανότητα. Όσον αφορά την Κίνα, περιμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή, αλλά η χρηματιστηριακή της αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την περιοριστική πολιτική, η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Το γεγονός αυτό δεν προμηνύει μια ιδιαίτερα καλή απόδοση για το κινεζικό χρηματιστήριο.

7. Τα εμπορεύματα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα αποδώσουν καλύτερα σε σχέση με ένα καλάθι αποτελούμενο από δολάρια, ευρώ και γιέν.

Για όσο διάστημα η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα (τουλάχιστον ίσα με εκείνα του 2010), οι τιμές των εμπορευμάτων θα πρέπει να κινούνται ανοδικά και κατά το 2011. Πιστεύουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αγγίξει τα 100 δολάρια κάποια στιγμή μέσα στο 2011, καθώς παρατηρείται μια μακροπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης και παράλληλα συνεχίζεται η μείωση των αποθεμάτων. Επίσης, δεδομένου ότι ο χρυσός είναι “το μοναδικό νόμισμα χωρίς πρόβλημα χρέους,” η τιμή του αναμένεται να κινηθεί ανοδικά κατά τη διάρκεια του χρόνου, με ρυθμό που θα είναι όμως σημαντικά πιο αργός και λιγότερο σταθερός σε σχέση με εκείνον της τελευταίας διετίας. Από την άλλη, οι πρώτες ύλες που σχετίζονται με τη βιομηχανική παραγωγή, όπως είναι ο χαλκός, θα πρέπει να επωφεληθούν από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και από την επιτάχυνση της αστικής ανάπτυξης που παρατηρείται στις αναδυόμενες οικονομίες.

Όπως έχουμε ήδη πει, περιμένουμε ότι η διαφορά μεταξύ των ρυθμών ανάπτυξης στις αναδυόμενες και τις ανεπτυγμένες οικονομίες, θα μικρύνει μέσα στο 2011, αλλά διατηρούμε την προτίμηση μας για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, σε σχέση με ένα καλάθι αποτελούμενο από δολάρια, ευρώ και γιεν.

8. Ισχυροί ισολογισμοί και υψηλά ρευστά διαθέσιμα οδηγούν τα μερίσματα, τις επαναγορές μετοχών, τις επενδύσεις, καθώς και τις εξαγορές και συγχωνεύσεις σε σημαντική αύξηση.

Οι επιχειρήσεις στην Αμερική πηγαίνουν πολύ καλά. Οι ισολογισμοί τους είναι ισχυροί και οι λογιστικές τους καταστάσεις δείχνουν αύξηση των ρευστών διαθεσίμων. Το 2010, ένα ανάλογο περιβάλλον οδήγησε σε αύξηση των επιχειρηματικών εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς επίσης και στην ενίσχυση των επανεπενδύσεων. Για την επόμενη χρονιά, προβλέπουμε ότι η μερισματική απόδοση, η επαναγορά μετοχών, η δραστηριότητα γύρω από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, καθώς και η επανεπένδυση των επιχειρηματικών κερδών θα αυξηθούν με διψήφια ποσοστά. Θεωρούμε ότι το κλειδί για την επαλήθευση των παραπάνω προβλέψεων δεν είναι άλλο από τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της εμπιστοσύνης, δύο παραμέτρων για τις οποίες τα πρώτα θετικά σημάδια έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους από το τέλος του 2010. Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι η απελευθέρωση των δύο και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται ‘κλειδωμένα’ στους ισολογισμούς των αμερικανικών επιχειρήσεων, αποτελεί ένα σημαντικό κλειδί για τη διασφάλιση μιας μεγαλύτερης ανάπτυξης για το αμερικανικό ΑΕΠ, τόσο σε διάρκεια, όσο και σε έκταση.

9. Οι επενδυτές μετακινούνται από τα ομολογιακά στα μετοχικά αμοιβαία.

Σε περίπτωση που το σκηνικό στις αγορές και την οικονομία θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, το 2011 θα πρέπει να δούμε μια επιβράδυνση όσον αφορά τις τοποθετήσεις σε αμοιβαία σταθερού εισοδήματος, και παράλληλα μια σημαντική αύξηση των αντίστοιχων μετοχικών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σηματοδοτούσε την αναστροφή μιας μακροχρόνιας τάσης που ήθελε τους επενδυτές να δείχνουν σαφή προτίμηση στα ομολογιακά αμοιβαία και να αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα αντίστοιχα μετοχικά. Στην πραγματικότητα, τη μεταστροφή αυτή αρχίσαμε να τη διαπιστώνουμε από το τέταρτο τρίμηνο του 2010, οπότε και η απόδοση των μετοχών άρχισε να ξεπερνά κατά πολύ την απόδοση των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος. Επειδή οι τοποθετήσεις τείνουν να ακολουθούν τις διαμορφούμενες τιμές, θα περιμέναμε στη διάρκεια τις χρονιάς να δούμε μια αξιοσημείωτη μείωση των τοποθετήσεων σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, και την αντίστοιχη στροφή των επενδύσεων προς τα μετοχικά.

Η “εποχή του φόβου” που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια στις χρηματιστηριακές αγορές αποτελεί την αντίθετη όψη της “εποχής της απληστίας” που ζήσαμε στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

10. Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2012 θα δούμε μια πληθώρα υποψηφιοτήτων από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συνεχίζει τη στροφή προς το κέντρο.

Σιγά-σιγά οι προεκλογικές περίοδοι δείχνουν να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη διάρκεια. Έτσι, αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη μια μεγάλη λίστα από πιθανούς υποψήφιους, οι οποίοι φέρονται να διεκδικούν το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Παρόλο που είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς το όνομα του τελικού υποψήφιου, η άποψη μας είναι ότι μέσα στο 2011 πολλοί θα ανακοινώσουν την πρόθεση τους να διεκδικήσουν το χρίσμα.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Ομπάμα, μετά τις δύσκολες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, φαίνεται πιθανό ότι θα συνεχίσει τη στροφή του προς το κέντρο και θα προσπαθήσει να είναι πιο φιλικός προς τις αγορές και τις επιχειρήσεις.

Επειδή είναι πλέον σαφές ότι οι ανεξάρτητοι είναι αυτοί που καθορίζουν το αποτέλεσμα της κάθε αναμέτρησης, ο Πρόεδρος θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά τα ερείσματα του στις τάξεις των μη κομματικών ψηφοφόρων, έτσι ώστε να διατηρήσει τις πιθανότητες της επανεκλογής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v