Wall Street: Βροχή από deals αντίδοτο στην κρίση

Πραγματική φρενίτιδα deals καταγράφεται το τελευταίο διάστημα κατά κύριο λόγω στη Wall Street, σε μία προσπάθεια οι λιγότερο «ισχυροί» να αποφύγουν την μοίρα της Lehman Brothers.

Wall Street: Βροχή από deals αντίδοτο στην κρίση
Πραγματική φρενίτιδα deals καταγράφεται το τελευταίο διάστημα κατά κύριο λόγω στη Wall Street, σε μία προσπάθεια οι λιγότερο «ισχυροί» να αποφύγουν την μοίρα της Lehman Brothers.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, το παγκόσμιο – και όχι μόνο το αμερικανικό – χρηματοοικονομικό σύστημα βιώνει μία από τις πλέον δραματικές περιόδους ανακατατάξεων, κάτι που είχε να «δει» από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Άλλοτε κραταιοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι, όπως οι Morgan Stanley και Washington Mutual αναζητούν, απεγνωσμένα, αγοραστές, ενώ η κορυφαία στεγαστική τράπεζα της Βρετανίας HBOS, μετά από το σφυροκόπημα της μετοχής της το τελευταίο τριήμερο, εξαγοράζεται από την Lloyds Group, έναντι του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 22 δισ. δολαρίων.

Ο πανικός αναζήτησης εταίρου καταφθάνει μετά την διάσωση, αξίας 85 δισ. δολαρίων της AIG, από αμερικανικό δημόσιο και Fed, κίνηση η οποία δεν καθησύχασε στο ελάχιστο τους επενδυτές, για την «υγεία» του τραπεζικού κλάδου.

«Από τη στιγμή που η διάσωση της AIG δεν κατόρθωσε να ηρεμήσει τις αγορές, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος τι θα μπορούσε να το επιτύχει και να σταματήσει τον πανικό ρευστοποιήσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά report της Caylon.

«Σε μία αγορά που βρίσκεται στην τρέχουσα κατάσταση, όλα είναι πιθανά. Οι επενδυτές φαίνεται ότι επιθυμούν ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής να εξαφανιστεί», υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Danielle Schembri, αναλυτής στην αγορά ομολόγων της BNP Paribas.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της Fed με 40 δισ. δολάρια, ενώ η SEC επεκτείνει την απαγόρευση του «naked short selling», σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τον πανικό αλλά και την επίθεση των κερδοσκόπων στις αγορές, σε μία περίοδο που οι αποτιμήσεις έχουν «πιάσει πάτο».

Μέχρι στιγμής η αμερικανική κυβέρνηση έχει «ρίξει» σε τράπεζες και στεγαστική αγορά 900 δισ. δολάρια. Όμως, όπως αποδεικνύουν οι κάθε άλλο παρά ευχάριστες εξελίξεις, μάλλον θα χρειαστεί να «ρίξει» πολύ περισσότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v