Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξήσει τη χρηματοοικονομική υποστήριξή της προς την Παλαιστινιακή Αρχή με ένα τριετές πακέτο ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε σε συνέντευξή της στο Ρόιτερς η ευρωπαία επίτροπος που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.
Η Ντουμπράβκα Σούιτσα, η ευρωπαία επίτροπος για τη Μεσόγειο, δήλωσε πως η χρηματοοικονομική υποστήριξη θα συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία έχει κατηγορηθεί από επικριτές για διαφθορά και κακή διακυβέρνηση.
«Θέλουμε να μεταρρυθμισθούν, επειδή χωρίς μεταρρύθμιση δεν θα είναι αρκετά ισχυροί και αξιόπιστοι για να γίνουν συνομιλητές, όχι μόνο για εμάς, αλλά συνομιλητές και για το Ισραήλ», δήλωσε η Σούιτσα.
Οι δηλώσεις της επιτρόπου έγιναν πριν από ένα πρώτο «υψηλού επιπέδου πολιτικό διάλογο» ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανώτερους παλαιστίνιους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μοχάμαντ Μουστάφα, σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής των Παλαιστινίων και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία διοικεί τη Δυτική Όχθη, θα μπορέσει επίσης κάποια ημέρα να αναλάβει την ευθύνη για τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Ωστόσο η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει μέχρι τώρα την ιδέα να κυβερνηθεί η Γάζα από τη Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και τον ευρύτερο στόχο της ΕΕ για μια λύση δύο κρατών, που θα περιλάβει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Η Σούιτσα δήλωσε πως 620 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τη χρηματοοικονομική στήριξη και τη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής, 576 εκατομμύρια ευρώ για την «ανθεκτικότητα και την ανάκαμψη» της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και 400 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα πρέπει να εγκριθούν από το διοικητικό συμβούλιό της.
Η επίτροπος δήλωσε πως ο μέσος όρος της υποστήριξης της Παλαιστινιακής Αρχής από την ΕΕ ανήλθε τα τελευταία 12 χρόνια σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
«Επενδύουμε τώρα με αξιόπιστο τρόπο στην Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε η Σούιτσα.
Οι τρεις πυλώνες του προγράμματος
Το πρόγραμμα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρώνεται γύρω από τρεις πυλώνες και θα καλύπτει την περίοδο από το 2025 έως το 2027. Πρώτος πυλώνας είναι η υποστήριξη υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης για τον παλαιστινιακό λαό με επιχορηγήσεις περίπου 620 εκατ. ευρώ. Αυτά τα κονδύλια, σύμφωνα με την Επιτροπή, «θα βοηθήσουν επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στον λαό της». Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων της ΕΕ θα συνδεθεί με την πρόοδο της Παλαιστινιακής Αρχής όσον αφορά τις βασικές μεταρρυθμίσεις στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και τις δημόσιες υποδομές και υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη βιώσιμη οικοδόμηση του κράτους σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΔεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη για την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση της Δυτικής Όχθης και της Γάζας με τη χορήγηση που προτάθηκε να φτάνει τα 576 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων έργων επί τόπου για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση επί τόπου. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως «το νερό, η ενέργεια και οι υποδομές. Στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα για την αύξηση της ανθεκτικότητας, προτείνουμε να διατεθούν 82 εκατ. ευρώ ετησίως για την παροχή υπηρεσιών στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες μέσω της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή και τα Έργα για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα επιτρέψει στην UNRWA να συνεχίσει να διαδραματίζει τον κρίσιμο ρόλο της τόσο ως ανθρωπιστικός όσο και ως αναπτυξιακός παράγοντας».
Τρίτος πυλώνας, η στήριξη του ιδιωτικού τομέα με δάνεια ύψους έως 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με τη νέα χρηματοδότηση του παλαιστινιακού ιδιωτικού τομέα και «με την επιφύλαξη της έγκρισης των διοικητικών οργάνων της ΕΤΕπ, όπως τονίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δρομολογήσει ειδική πλατφόρμα δωρητών για την Παλαιστίνη, με στόχο να κινητοποιήσει διεθνώς την υποστήριξη μέσα από φόρουμ για την Παλαιστινιακή Αρχή που θα παρουσιάζει μεταξύ άλλων την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια της εφαρμογής του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ