Η Γερμανία είναι πρόθυμη να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, δήλωσε ο επερχόμενος καγκελάριος της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί το Κίεβο σε θέση επίθεσης και να εξαναγκαστεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε παραχωρήσεις.
Ο Φρίντριχ Μερτς, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης τον επόμενο μήνα, καταδίκασε την ρωσική επίθεση στην ουκρανική πόλη Σούμι την Κυριακή ως «σοβαρό έγκλημα πολέμου» και δήλωσε ότι το Κίεβο χρειάζεται βοήθεια για να «πάρει το προβάδισμα» στη σύγκρουση.
Όταν ρωτήθηκε εάν θα τηρήσει την προηγούμενη δέσμευσή του για την παροχή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, τους οποίους το Κίεβο ζητά εδώ και καιρό, απάντησε ότι είναι πρόθυμος να το κάνει εφόσον υπάρξει συντονισμός με τους Ευρωπαίους συμμάχους.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήδη προμηθεύουν πυραύλους cruise», δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση ARD το βράδυ της Κυριακής. «Οι Βρετανοί το κάνουν, οι Γάλλοι το κάνουν και οι Αμερικανοί το κάνουν ούτως ή άλλως». Πρόσθεσε: «Αυτό πρέπει να συμφωνηθεί από κοινού. Και εφόσον συμφωνηθεί, τότε η Γερμανία πρέπει να συμμετάσχει», μεταδίδουν οι Financial Times.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Μερτς προειδοποίησε ότι ο Πούτιν δεν θα «ανταποκριθεί θετικά στην αδυναμία και στις προτάσεις ειρήνης».
Αναφερόμενος στην επίθεση στη Σούμι, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 34 αμάχους και τραυμάτισε 117, δήλωσε: «Αυτό κάνει ο Πούτιν σε όσους του μιλούν για κατάπαυση του πυρός».
Πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή, [ο Πούτιν] πρέπει να αναγνωρίσει το αδιέξοδο αυτού του πολέμου, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία».
Ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις του Κιέβου και των συμμάχων του για την αποστολή πυραύλων Taurus στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι πύραυλοι αυτοί διαθέτουν ειδικό σύστημα κεφαλής που μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε υποδομές, όπως γέφυρες και οχυρώσεις.
Το βεληνεκές του συστήματος Taurus, που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα -και έχει κατασκευαστεί από κοινοπραξία της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA με τη σουηδική Saab- είναι μεγαλύτερο από εκείνο των πυραύλων Storm Shadow που έχουν παραδοθεί από τη Βρετανία και τη Γαλλία, καθώς και του αμερικανικού Army Tactical Missile System. Αυτό θα επέτρεπε στις ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν στόχους βαθιά πίσω από τη γραμμή του μετώπου.
Ο Σολτς έχει δηλώσει ότι η αποστολή πυραύλων Taurus στο Κίεβο θα ενείχε «μεγάλο κίνδυνο κλιμάκωσης» της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο Μερτς, ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) που επικράτησαν στις ομοσπονδιακές εκλογές του Φεβρουαρίου, άσκησε κριτική σε αυτή τη στάση. Τον Οκτώβριο κάλεσε τον Σολτς να θέσει τελεσίγραφο στον Πούτιν και να δεσμευτεί ότι θα παραδώσει τα όπλα εντός 24 ωρών αν συνεχιστούν οι επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΩστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μερτς ανασκεύασε αυτές τις δηλώσεις, καθώς ο Σολτς προσπαθούσε να παρουσιαστεί ως «καγκελάριος της ειρήνης» που θα προστάτευε τη Γερμανία από την άμεση εμπλοκή στη σύγκρουση. Παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει και την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που υποστηρίζει την προσέγγιση με τη Μόσχα.
Ωστόσο, την Κυριακή, ο Μερτς έδειξε όχι μόνο ότι είναι πρόθυμος να παραδώσει πυραύλους Taurus, αλλά και ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσβολή στόχων όπως η γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία και θεωρείται σύμβολο της κατοχής της χερσονήσου από τον Πούτιν.
Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν οι εταίροι του Μερτς στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), θα υποστηρίξουν την αποστολή των πυραύλων Taurus.
Ο συμπρόεδρος του κόμματος, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να σταθεί στο πλευρό των «γενναίων Ουκρανών» καθώς εκείνος και ο Μερτς ανακοίνωσαν τη συμφωνία του συνασπισμού.
Ωστόσο, ο Κλίνγκμπαϊλ πρέπει να αντιμετωπίσει την έντονη επιφυλακτικότητα που υπάρχει για τον πόλεμο στην Ουκρανία σε τμήματα της κοινοβουλευτικής ομάδας του, καθώς και μεταξύ ορισμένων μελών του SPD -τα οποία αυτή την εβδομάδα ξεκινούν την ψηφοφορία για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας του συνασπισμού.