Η ByteDance, ιδιοκτήτρια του TikTok, θα τιμωρηθεί με πρόστιμο άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση απορρήτου και παράνομη αποστολή προσωπικών δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών στην Κίνα.
Η επιτροπή προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας, η κύρια ρυθμιστική αρχή στην Ευρώπη, θα εκδώσει την ποινή κατά του TikTok πριν από το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας, εντείνοντας την αυξανόμενη παγκόσμια αντίδραση κατά της εφαρμογής βίντεο.
Η κίνηση επισφραγίζει μακρά έρευνα που διαπίστωσε ότι η κινεζική επιχείρηση παραβίασε τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), στέλνοντας πληροφορίες στην Κίνα στις οποίες είχαν πρόσβαση μηχανικοί.
Η ποινή φαίνεται πως θα είναι η τρίτη υψηλότερη που έχει επιβληθεί ποτέ από την ιρλανδική εποπτική αρχή, μετά τα προγενέστερα πρόστιμα ύψους 746 εκατ. ευρώ κατά της Amazon και 1,2 δισ. ευρώ κατά της Meta Platforms, ιδιοκτήτριας του Facebook. Η απόφαση μπορεί να προσβληθεί από το TikTok στα ιρλανδικά δικαστήρια.
Την ίδια στιγμή, η ByteDance έχει προθεσμία ως τις 5 Απριλίου για να βρει αγοραστή για τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ, επί ποινή απαγόρευσης. Η Amazon είναι το τελευταίο μεγάλο όνομα που μπήκε στη μάχη, υποβάλλοντας προσφορά στον Λευκό Οίκο για να εξαγοράσει την επιχείρηση που κάποτε είχε αξία 60 δισ. δολαρίων. Η λιγότερο γνωστή AppLovin φέρεται επίσης να επιδιώκει την εξαγορά της εφαρμογής, στο περιθώριο των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Στο πλαίσιο της απόφασης της επιτροπής προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας, η ρυθμιστική αρχή θα διατάξει την TikTok να αναστείλει την παράνομη επεξεργασία δεδομένων στην Κίνα εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου. Η Κίνα έχει προκαλέσει εδώ και καιρό την οργή των ακτιβιστών υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το καθεστώς μαζικής παρακολούθησης που υιοθετεί η χώρα παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα.
Το TikTok έχει βρεθεί στο στόχαστρο της ιρλανδικής επιτροπής προστασίας δεδομένων και στο παρελθόν. Τον Σεπτέμβριο του 2023, είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 345 εκατ. ευρώ για φερόμενες παραλείψεις στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών.
Η εποπτική αρχή κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για εταιρείες Big Tech που αποστέλλουν προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών εκτός ΕΕ, έχοντας επιβάλει «καμπάνα»-ρεκόρ 1,2 δισ. ευρώ στη μητρική του Facebook, επειδή δεν προστάτευσε προσωπικές πληροφορίες από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Η ιρλανδική έρευνα για το TikTok ξεκίνησε το 2021, όταν η τότε επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής Helen Dixon ισχυρίστηκε ότι στα δεδομένα χρηστών της ΕΕ μπορούσαν να έχουν πρόσβαση «μηχανικοί συντήρησης και τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα».
Η ιρλανδική εποπτική αρχή επιβλέπει πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων μεγάλου μέρους της Silicon Valley.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin