Οι συζητήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα σχέδιά του να επιβάλει αμοιβαίους δασμούς φτάνουν στην τελική ευθεία, με την ομάδα του να λέγεται ότι ακόμη οριστικοποιεί το μέγεθος και το εύρος των νέων δασμών που πρόκειται να αποκαλύψει σήμερα το βράδυ (23:00 ώρα Ελλάδας).
Στις χθεσινές συναντήσεις, γράφει το Bloomberg, η ομάδα του Τραμπ συνέχισε να αναλύει τις επιλογές της ενόψει μιας εκδήλωσης στο Rose Garden του Λευκού Οίκου που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μετά το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει καταλήξει στο τελικό σχέδιο, είπαν οι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, παρόλο που ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι είχε «κατασταλάξει» σε μια προσέγγιση.
Λέγεται ότι εξετάζονται αρκετές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός κλιμακωτού συστήματος δασμών με ένα σύνολο κατ' αποκοπή συντελεστών για τις χώρες, καθώς και ενός πιο προσαρμοσμένου πλάνου αμοιβαίων μέτρων. Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή, οι χώρες θα έβλεπαν τα προϊόντα τους να αντιμετωπίζουν δασμούς είτε με συντελεστή 10% είτε 20%, ανάλογα με τους δασμολογικούς και μη δασμολογικούς φραγμούς τους για τα αμερικανικά προϊόντα.
Φήμες και ψίθυροι κυκλοφόρησαν σε όλη την Ουάσιγκτον και τη Wall Street την Τρίτη, με λιγότερο από 24 ώρες να απομένουν μέχρι την ανακοίνωση του Τραμπ, καθώς εταιρείες, χώρες και λόμπι προσπαθούσαν να μάθουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι βοηθοί του Τραμπ μελετούσαν μια πιο στοχευμένη επιλογή, ενώ το Fox News ότι ο Τραμπ εξετάζει επίσης έναν σταθερό παγκόσμιο δασμό 20%.
Ο υπουργός Οικονομικών Scott Bessent είπε στους νομοθέτες ότι οι δασμοί θα επιβληθούν σε ένα ανώτατο όριο -αντανακλώντας τα υψηλότερα επίπεδα που μπορεί να φτάσουν, με τις χώρες να μπορούν στη συνέχεια να λάβουν μέτρα για να τους μειώσουν, δήλωσε στο CNBC ο εκπρόσωπος Kevin Hern, Ρεπουμπλικανός από την Οκλαχόμα. Νωρίτερα την Τρίτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karoline Leavitt είπε ότι οι δασμοί θα τεθούν σε άμεση ισχύ, αλλά ότι ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε επόμενες διαπραγματεύσεις.
«Σίγουρα, ο πρόεδρος είναι πάντα έτοιμος να δεχτεί ένα τηλεφώνημα, πάντα έτοιμος για μια καλή διαπραγμάτευση», είπε.
Σύμφωνα με την προσέγγιση δύο επιπέδων, οι υψηλότεροι δασμοί θα εφαρμόζονταν στις χώρες που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι «παραβάτες», τόσο όσον αφορά τους πραγματικούς δασμούς όσο και τα μετρήσιμα μη δασμολογικά μέτρα που αποτρέπουν τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ αυτή την εβδομάδα παραπονέθηκε για τις εμπορικές πρακτικές της ΕΕ, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και του Καναδά, για παράδειγμα.
Μια άλλη προσέγγιση θα έβλεπε τις ΗΠΑ να εφαρμόζουν ειδικούς συντελεστές, προσαρμοσμένους στις χώρες με βάση τους υπάρχοντες δασμούς και τους μη δασμολογικούς φραγμούς.
Συζητήθηκε επίσης η επιστροφή στην αρχική πρόταση του Τραμπ: ένας σταθερός παγκόσμιος δασμός, ο οποίος θα ισχύει ομοιόμορφα σε τρισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγών. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Τραμπ εξέταζε ένα πιο στοχευμένο σχέδιο που θα επέβαλε δασμούς κάτω του 20% σε ένα στενότερο τμήμα χωρών.
Ανεξάρτητα από την προσέγγιση στην οποία θα καταλήξει ο Τραμπ, οι δασμοί θα μπορούσαν να ισχύουν ευρέως, ακόμη και σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπορική ανισορροπία. Θα ανοίξουν επίσης ένα παράθυρο για νέες διαπραγματεύσεις με χώρες, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη συνομιλήσει με αξιωματούχους της διοίκησης πριν από την ανακοίνωση, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες εμπορικές συμφωνίες θα μπορούσαν να δουν τα ποσοστά να συνεχίζουν να αλλάζουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Ακόμα κι έτσι, οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να ισχύσουν γρήγορα, επηρεάζοντας δυνητικά τα φορτία που ήδη κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ αβεβαιότητα έχει κλονίσει τις αγορές, ώθησε τους οικονομολόγους να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη και ανάγκασε τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνυπολογίσουν τις πιθανές πληθωριστικές επιπτώσεις του κόστους των εισαγωγών.
Ο Τραμπ θέλει να συγκεντρώνει ετησίως έσοδα 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους δασμούς, δήλωσε την Κυριακή ένας από τους πιο επιθετικούς εμπορικούς συμβούλους του, ο Πίτερ Ναβάρο.