Ερευνα-σοκ: Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε θεσμούς, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις

Οι πολίτες πιστεύουν ότι η επόμενη γενιά θα ζήσει χειρότερα σύμφωνα με το Edelman Trust Barometer. Υπέρ των πλουσίων δρουν κυβερνήσεις και ελίτ. Τέσσερις στους 10 τάσσονται υπέρ μορφών ακτιβισμού που περιλαμβάνουν πράξεις βίας και διάδοση παραπληροφόρησης.

Ερευνα-σοκ: Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη σε θεσμούς, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις

Το Edelman Trust Barometer 2025 αποκαλύπτει ότι οι οικονομικοί φόβοι έχουν μετατραπεί σε δυσαρέσκεια, με 6 στους 10 ερωτηθέντες να αναφέρουν μέτρια έως υψηλή αίσθηση δυσαρέσκειας.

Η δυσαρέσκεια απορρέει από την πεποίθηση ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις τους βλάπτουν και εξυπηρετούν στενά συμφέροντα, με τελικό αποτέλεσμα να ωφελούνται οι πλούσιοι, ενώ οι απλοί άνθρωποι αγωνίζονται. Ο φόβος της διάκρισης έχει αυξηθεί κατά 10 πόντους, φθάνοντας σε ρεκόρ 63%, με πλειοψηφία σε όλα τα φύλα, ηλικίες και εισοδηματικά επίπεδα. Η μεγαλύτερη άνοδος (14 μονάδες) παρατηρήθηκε στους λευκούς πολίτες των ΗΠΑ.

Το Edelman Trust Barometer 2025 είναι μια παγκόσμια έρευνα που καλύπτει 28 χώρες στην οποία συμμετείχαν 33.000 ερωτώμενοι. Διεξάγεται εδώ και 25 χρόνια. Στα εντυπωσιακά στοιχεία που είναι η  πλήρης καταρράκωση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και η απαισιοδοξία για το μέλλον των επόμενων γενιών. Αξιο προσοχής ότι σε αντίθεση με τη Δύση χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δείχνουν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα. 

«Την τελευταία δεκαετία, η κοινωνία έχει εξελιχθεί από τον φόβο στην πόλωση και εν συνεχεία στη δυσαρέσκεια», δήλωσε ο Richard Edelman, CEO της Edelman. «Στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα και τον Καναδά, οι κυβερνήσεις άλλαξαν λόγω της οργής των ψηφοφόρων για απώλειες θέσεων εργασίας από την παγκοσμιοποίηση και τον πληθωρισμό. Βλέπουμε τώρα μια νοοτροπία «μηδενικού αθροίσματος», που νομιμοποιεί ακραία μέτρα, όπως βία και παραπληροφόρηση, ως εργαλεία αλλαγής. Το Barometer καταγράφει ένα χάσμα εμπιστοσύνης 30 πόντων στους θεσμούς μεταξύ όσων έχουν υψηλή και χαμηλή δυσαρέσκεια (Δείκτης Εμπιστοσύνης 36 έναντι 66). Το κλείσιμο αυτού του χάσματος δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Η δυσαρέσκεια προέρχεται από τέσσερις βασικούς παράγοντες:

  1. Έλλειψη ελπίδας για τις επόμενες γενιές: Μόνο 36% πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα τους θα είναι καλύτερα στο μέλλον, με ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά σε δυτικές δημοκρατίες όπως η Γαλλία (9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (17%) και οι ΗΠΑ (30%).
  2. Το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ μαζών και ελίτ: Οι ερωτηθέντες με χαμηλό εισόδημα (48%) εμπιστεύονται τους θεσμούς 13 πόντους λιγότερο από εκείνους με υψηλό εισόδημα (61%).
  3. Παγκόσμια έλλειψη εμπιστοσύνης στους ηγέτες των θεσμών: 69% ανησυχούν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι επιχειρηματικοί ηγέτες και οι δημοσιογράφοι παραπλανούν σκόπιμα, αύξηση 11 πόντων από το 2021.
  4. Σύγχυση για την αξιόπιστη πληροφόρηση: 63% δηλώνουν ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να διακρίνουν αν μια ειδησεογραφική είδηση προέρχεται από αξιόπιστη πηγή ή από παραπλάνηση.

Ανησυχητικό είναι το ότι 4 στους 10 ερωτηθέντες (53% των ηλικιών 18-34) εγκρίνουν μια ή περισσότερες μορφές εχθρικού ακτιβισμού για να επιφέρουν αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων:

  • Διαδικτυακές επιθέσεις
  • Σκόπιμη διάδοση παραπληροφόρησης
  • Απειλές ή πράξεις βίας
  • Καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας

Κυριαρχεί επίσης μια νοοτροπία «μηδενικού αθροίσματος», όπου οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα κέρδη των πολιτικών αντιπάλων τους γίνονται εις βάρος τους. Αυτό είναι πάνω από διπλάσιο μεταξύ όσων έχουν υψηλή δυσαρέσκεια (53%) έναντι χαμηλής (23%).

Ο Ρόλος των Επιχειρήσεων και των Θεσμών

Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις ήταν η λύση που επιλέγονταν για κοινωνικά ζητήματα, καθώς θεωρούνται ανώτερες από την κυβέρνηση σε:

  • Αποτελεσματικότητα (49 πόντους υψηλότερη)
  • Ηθική (29 πόντους υψηλότερη)

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν νέα όρια: η συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων δικαιολογείται μόνο αν:

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
  • Συνέβαλαν στο πρόβλημα,
  • Μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο,
  • Οι ενέργειές τους θα βελτιώσουν την επιχειρηματική απόδοση.
  • Οι άλλοι τρεις κύριοι θεσμοί έχουν καίριους ρόλους:

Οι ΜΚΟ, ως θεσμοί που ενώνουν, τυγχάνουν υψηλότερης εμπιστοσύνης μεταξύ όσων έχουν έντονη δυσαρέσκεια. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις πρέπει να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της με οφέλη για τους πολίτες. Οσο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να πρτεραιοποιήσουν την ποιότητα πληροφοριών έναντι περιεχομένου που στοχεύει σε κλικ.

«Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αντιδράσεις από όσους αντιτίθενται στον ρόλο τους ως καταλύτη κοινωνικής αλλαγής», είπε ο Edelman. «Η επιστροφή από μια κοινωνία βασισμένη στη δυσαρέσκεια απαιτεί συνεργασία θεσμών για ζητήματα όπως η αξιοπιστία της πληροφόρησης, η βιωσιμότητα, η προσιτότητα και το μέλλον της ΤΝ».

Άλλα Βασικά Ευρήματα

Χαμηλή εμπιστοσύνη στις κορυφαίες οικονομίες: Πέντε από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες είναι μεταξύ αυτών που αποπνέουν τη μικρότερη εμπιστοσύνη: Ιαπωνία (37, η χαμηλότερη), Γερμανία (41), ΗΒ (43), ΗΠΑ (47), Γαλλία (48), 

Αναπτυσσόμενες χώρες τυγχάνουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης: Κίνα (77), Ινδονησία (76), Ινδία (75), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (72).

Η εμπιστοσύνη παραμένει σε τοπικό επίπεδο: Παρά μία πτώση 3 πόντων (75%), ο «εργοδότης μου» είναι ο πιο αξιόπιστος θεσμός.

Επιταχυνόμενη ανασφάλεια εργασίας: Οι φόβοι για απώλεια θέσης εργασίας αυξήθηκαν λόγω των εμπορικών συγκρούσεων (62%, +5), ξένου ανταγωνισμού (59%, +6), offshoring (54%, +6), ένδειξης ύφεσης (63%, +3), αυτοματοποίησης (58%, +5), παλαιωμένων δεξιοτήτων (58%, +2). 

Οι πλούσιοι θεωρούνται μέρος του προβλήματος:

  • 67% πιστεύουν ότι αποφεύγουν να πληρώσουν δίκαιους φόρους.
  • 65% κατηγορούν τον εγωισμό τους για πολλά προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v