Οι εταιρείες που εκδίδουν πράσινα ομόλογα τείνουν να μειώνουν καλύτερα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ιδίως σε τομείς με έντονη ρύπανση, όπως δείχνει νέα ανάλυση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα (9/3) αξιολογεί τον αντίκτυπο της αγοράς πράσινων ομολόγων ύψους σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων, όπου οι εταιρείες αντλούν κεφάλαια για έργα που περιορίζουν την κλιματική αλλαγή ή ωφελούν με άλλο τρόπο το περιβάλλον.
Ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι σε συνολικούς όρους, οι εκπομπές των εκδοτών πράσινων ομολόγων μειώθηκαν περισσότερο από 10% τα τέσσερα έτη μετά την έκδοση και ότι οι εκπομπές ανά μονάδα εσόδων της εταιρείας -ένα μέτρο της έντασης των εκπομπών- παρουσίασαν ακόμη πιο έντονη μείωση κατά 30%.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων συνδέεται με σημαντική μείωση των μετέπειτα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των επιχειρήσεων», αναφέρει η μελέτη.
Αν και η μελέτη αναγνωρίζει τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με το εταιρικό «πράσινο ξέπλυμα», ανέφερε ότι η σχεδόν εξαπλάσια έκρηξη του μεγέθους της αγοράς πράσινων ομολόγων από το 2018 και ο αυξανόμενος αριθμός των κυβερνήσεων που τα εκδίδουν πλέον ενισχύει τη διαφάνεια.
Οι εταιρείες τείνουν να εκδίδουν μικρές ποσότητες πράσινων ομολόγων σε σχέση με το μέγεθός τους. Κάτι που σημαίνει ότι συνήθως δεν αποτελούν τον κεντρικό μοχλό μείωσης των εκπομπών. Όμως συχνά αποτελούν ένα καλό «σήμα» για την κατεύθυνση της πορείας μιας εταιρείας, καταλήγει η έκθεση.
Η ένταση των εκπομπών «Scope 1», όπως από τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στον στόλο οχημάτων μιας εταιρείας ή καίγονται στους κλιβάνους της, μειώθηκε κατά περίπου 21% κατά μέσο όρο ένα έτος μετά το πρώτο πράσινο ομόλογο.
Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και με τις ευρύτερες εκπομπές «Scope 1-3», οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης εκπομπές που βρίσκονται λιγότερο υπό τον έλεγχο μιας επιχείρησης, όπως στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Εκεί η ένταση των εκπομπών παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερη για τις άμεσες εκπομπές ακόμη και μετά από τρία χρόνια.
Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία της S&P Trucost, η οποία εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο.
Οι εν λόγω εκπομπές παρουσιάζουν μεγάλες γεωγραφικές διακυμάνσεις, ωστόσο συγκεντρώνονται κυρίως σε συγκεκριμένες χώρες με ισχυρή μεταποίηση και ενεργοβόρους τομείς, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία.
Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν πως συνήθως οι «μεγάλοι ρυπαντές» είναι αυτοί που μειώνουν τις εκπομπές τους μετά την έκδοση πράσινων ομολόγων.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Δεδομένης της στρεβλής φύσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι κρίσιμο όσον αφορά τους στόχους του καθαρού μηδενός», αναφέρει η μελέτη.