Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Απάντησε στους δασμούς του Καναδά με ίδια μέτρα

Με το ίδιο «νόμισμα» απαντάει το Πεκίνο στον Καναδά. Νέο μέτωπο εμπορικού πολέμου στο παγκόσμιο εμπόριο. Ποια προϊόντα δασμολογούνται και ποια η συνολική αξία τους.

Κίνα: Απάντησε στους δασμούς του Καναδά με ίδια μέτρα

Δασμούς σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα του Καναδά αξίας άνω των 2,6 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (8/3) η Κίνα, ανταποδίδοντας τους δασμούς που εισήγαγε η Οτάβα τον Οκτώβριο και ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο σε έναν εμπορικό πόλεμο που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δασμολογικές απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δασμοί, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου και έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 20 Μαρτίου, αντιστοιχούν στους εισαγωγικούς δασμούς 100% και 25% που επέβαλε ο Καναδάς σε ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής και σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου πριν από μόλις τέσσερις μήνες.

Εξαιρώντας την κανόλα, η οποία είναι επίσης γνωστό ως ελαιοκράμβη και ήταν μία από τις κορυφαίες εξαγωγές του Καναδά προς τον μεγαλύτερο γεωργικό εισαγωγέα στον κόσμο την Κίνα, πριν το Πεκίνο ερευνήσει για πολιτικές αντιντάμπινγκ πέρυσι, η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να κρατά την πόρτα ανοιχτή για εμπορικές συνομιλίες.

Ωστόσο, οι δασμοί χρησιμεύουν επίσης ως προειδοποιητική βολή, λένε οι αναλυτές, με την κυβέρνηση Τραμπ να έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να χαλαρώσει τους εισαγωγικούς δασμούς ύψους 25% με τις οποίες απειλεί ο Λευκός Οίκος τον Καναδά και το Μεξικό, εάν εφαρμόσουν τον ίδιο επιπλέον δασμό 20% που έχει επιβάλει στα κινεζικά προϊόντα για τις ροές φαιντανύλης.

«Τα μέτρα του Καναδά παραβιάζουν σοβαρά τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συνιστούν μια τυπική πράξη προστατευτισμού και είναι μέτρα που εισάγουν διακρίσεις και πλήττουν σοβαρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

Το μέτρο σε αριθμούς

Η Κίνα θα εφαρμόσει δασμό 100% σε λίγο περισσότερο από 1 δισ. δολάρια σε εισαγωγές καναδικού κραμβέλαιου, ελαιοπυρήνων και μπιζελιών και δασμό 25% σε καναδικά προϊόντα νερού και χοιρινό κρέας αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.

«Η χρονική στιγμή μπορεί να χρησιμεύσει ως προειδοποιητική βολή», δήλωσε ο Νταν Ουάνγκ, διευθυντής για την Κίνα στο Eurasia Group στη Σιγκαπούρη. «Χτυπώντας τώρα, η Κίνα υπενθυμίζει στον Καναδά το κόστος της πολύ στενής ευθυγράμμισης με την αμερικανική εμπορική πολιτική».

«Η καθυστερημένη αντίδραση της Κίνας (στους δασμούς της Οτάβα τον Οκτώβριο) αντανακλά πιθανότατα τόσο τους περιορισμούς για τη δυναμικότητα όσο και τη στρατηγική», πρόσθεσε. «Το υπουργείο Εμπορίου είναι πιεσμένο, έχοντας να διαχειριστεί τις εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Καναδάς, που αποτελεί χαμηλότερη προτεραιότητα, έπρεπε να περιμένει τη σειρά του».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι η Οτάβα επέβαλε το μέτρο για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτήρισε σκόπιμη κρατικά κατευθυνόμενη πολιτική της Κίνας για υπερπαραγωγή, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν επίσης επιβάλει δασμούς στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σε απάντηση, η Κίνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ελαιοκράμβης από τον Καναδά. Περισσότερες από τις μισές εξαγωγές κανόλα του Καναδά πηγαίνουν στην Κίνα και το εμπόριο είχε αξία 3,7 δισ. δολαρίων το 2023, σύμφωνα με το Canola Council of Canada.

«Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Το γεγονός ότι η κανόλα δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των δασμών αυτή τη φορά μπορεί επίσης να είναι μια χειρονομία για να αφήσει χώρο για διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Ρόζα Ουάνγκ, αναλύτρια της εταιρείας γεωργικών συμβούλων JCI.

Κλειδί οι επερχόμενες εκλογές

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Το Πεκίνο θα μπορούσε επίσης να ελπίζει ότι η αλλαγή κυβέρνησης στην Οτάβα θα την κάνει πιο δεκτική. Οι επόμενες εθνικές εκλογές στον Καναδά πρέπει να διεξαχθούν έως τις 20 Οκτωβρίου.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά, πολύ πίσω από τις ΗΠΑ. Ο Καναδάς εξήγαγε αγαθά αξίας 47 δισ. δολαρίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Η Κίνα είναι η τρίτη σημαντικότερη αγορά εξαγωγών χοιρινού κρέατος του Καναδά. Παίρνει προϊόντα για τα οποία ο Καναδάς δεν έχει εύκολες εναλλακτικές αγορές, δήλωσε ο Καμ Νταλ, γενικός διευθυντής του Manitoba Pork Council. «Τα πράγματα που εξάγουμε στην Κίνα, τα κεφάλια για παράδειγμα, είναι μέρη του ζώου που δεν έχουν εύκολα άλλες αγορές», είπε. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό το κοντέινερ που πηγαίνει στην Κίνα και να το στείλουμε απλά στο Μεξικό».

Η Κίνα είναι η νούμερο δύο αγορά του Καναδά για την κανόλα, δήλωσε ο Κρις Ντέιβισον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Canola Council of Canada. «Τα επίπεδα (δασμών) για τα οποία γίνεται λόγος εδώ είναι σίγουρα απαγορευτικά επίπεδα. ... Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρο τον κλάδο», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Ίβεν Πέι, αναλυτής για τη γεωργία της Trivium China. «Περιμένω ότι το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει τις εκλογές και την αλλαγή ηγέτη ως ευκαιρία για να επαναφέρει τις σχέσεις, όπως έκανε με την Αυστραλία», πρόσθεσε.

Το 2020, η Κίνα εισήγαγε μια σειρά δασμών, απαγορεύσεων και άλλων περιορισμών σε βασικές εισαγωγές της Αυστραλίας, όπως κριθάρι, κρασί, βόειο κρέας, άνθρακα, αστακό και ξυλεία, ως αντίποινα επειδή η Καμπέρα που ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για την προέλευση της COVID-19.

Το Πεκίνο ήρε τις απαγορεύσεις παρά μόνο το 2023, ένα χρόνο μετά την απομάκρυνση του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε από τον Σκοτ Μόρισον, ο οποίος είχε ζητήσει την έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v