Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια, η χώρα ήταν μια από τις πιο υποσχόμενες αγορές για τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους Ryanair και Wizz Air.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δύο ανταγωνιστές ανέβαζαν ταχύτατα χωρητικότητα στον ταχέως αναπτυσσόμενο προορισμό της Ανατολικής Ευρώπης μετά την πανδημία Covid-19, μετατρέποντάς τους στους δύο κορυφαίους μη εγχώριους αερομεταφορείς της Ουκρανίας. Με μια διπλωματική ώθηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη για τον τερματισμό της σύγκρουσης, οι αεροπορικές εταιρείες διεκδικούν και πάλι τη θέση τους μόλις μπορέσουν να επιστρέψουν.
«Τους επόμενους 12 μήνες, θα παραλάβω 50 ολοκαίνουργια αεροσκάφη από την Airbus», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wizz, Jozsef Varadi, ο οποίος στοχεύει σε μερίδιο 40% της αγοράς αεροπορικών ταξιδιών της χώρας. «Θα έχουμε άφθονη χωρητικότητα για να την αναπτύξουμε απέναντι σε μια ευκαιρία αγοράς όπως η Ουκρανία».
Η Ryanair, η Wizz και η μικρότερη ανταγωνίστρια Air Baltic υπόσχονται να επενδύσουν στη μεταπολεμική ανάκαμψη της χώρας και να σταθμεύσουν εκεί αεροπλάνα και πληρώματα. Μπορούν επίσης να κινηθούν γρήγορα, ενώ ο τοπικός ανταγωνιστής Ukraine International Airlines - ο κορυφαίος παίκτης πριν από τον πόλεμο - θα χρειαστεί χρόνο για να ετοιμάσει τον καθηλωμένο στόλο του για υπηρεσία.
Το 2019, την τελευταία κανονική χρονιά αεροπορικών ταξιδιών πριν από την Covid-19, η Wizz με έδρα τη Βουδαπέστη κατείχε το 13% της αγοράς της Ουκρανίας, ενώ η Ryanair το 7%, σύμφωνα με την Goodbody Aviation. Η Ukraine International ηγείτο με σχεδόν 40%.
Ετήσιες θέσεις από την Ευρώπη προς την Ουκρανία
Πηγή: Goodbody
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin