Εκθεση της McKinsey με θέμα τον οικονομικό αντίκτυπο της μείωσης των γεννήσεων, διαπιστώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας τους με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, προκειμένου να διατηρηθεί η ίδια ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1990.
Ειδικότερα, όπως γράφουν οι Financial Times, στην έκθεση επισημαίνεται ότι για να υπάρξει αντιστοιχία στην αύξηση του ΑΕΠ ανά κάτοικο μεταξύ 1997 και 2023, η αύξηση της παραγωγικότητας στη Γαλλία και την Ιταλία θα πρέπει να τριπλασιαστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Στην Ισπανία, θα πρέπει να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Η έκθεση υπογραμμίζει τον έντονο αντίκτυπο της μείωσης των γεννήσεων στις πιο ευημερούσες οικονομίες του κόσμου, στις οποίες ήδη παρατηρείται μείωση του ενεργού πληθυσμού.
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αγωνίζονται να περιορίσουν τη δημογραφική κρίση εν μέσω αυξανόμενου κόστους στέγασης και παιδικής φροντίδας, καθώς και κοινωνικών παραγόντων, όπως π.χ. ότι λιγότεροι νέοι άνθρωποι δημιουργούν ζευγάρια και θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.
Τα δύο τρίτα των ανθρώπων ζουν πλέον σε χώρες με ποσοστά γεννήσεων ανά γυναίκα κάτω από το λεγόμενο «ποσοστό αντικατάστασης» των 2,1, ενώ οι πληθυσμοί μειώνονται ήδη σε αρκετά κράτη μέλη του ΟΟΣΑ — συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας — καθώς και στην Κίνα και πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
«Τα τρέχοντα οικονομικά μας συστήματα και κοινωνικά συμβόλαια έχουν αναπτυχθεί μέσα από δεκαετίες αυξανόμενων πληθυσμών, ιδίως εργαζόμενων πληθυσμών που οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη και υποστηρίζουν τη διαρκή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Κρις Μπράντλεϊ, διευθυντής του McKinsey Global Institute.
«Αυτή η εξίσωση δεν ισχύει πλέον». Ο ίδιος προτείνει,για την αντιμετώπιση της κατάστασης ένα συνδυασμό εισαγωγής περισσότερων νέων στην εργασία, παράτασης του εργασιακού βίου και αύξησης της παραγωγικότητας.
Η έκθεση ακολουθεί παρόμοιες προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ, ο οποίος πέρυσι ανακοίνωσε ότι η μείωση των γεννήσεων θέτει σε κίνδυνο την «ευημερία των μελλοντικών γενεών» και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για ένα «μέλλον χαμηλής γονιμότητας».
Η McKinsey υπολόγισε ότι στη δυτική Ευρώπη, η μείωση του ποσοστού των ανθρώπων σε ηλικία εργασίας θα μπορούσε να περιορίσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, τα επόμενα 25 χρόνια, κατά μέσο όρο $10.000. Παρόλο που ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει ουσιαστικά.
Η εταιρεία συμβούλων υποστήριξε ότι περισσότερες χώρες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εργάζονται περισσότερο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιαπωνίας, όπου το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των 65 ετών και άνω είναι 26%, σε σύγκριση με το 19% στις ΗΠΑ και το 4% στη Γαλλία.
Η εταιρεία υπολόγισε ότι, για να διατηρηθεί η άνοδος του βιοτικού επιπέδου με τον ίδιο ρυθμό, ένας Γερμανός εργαζόμενος θα πρέπει να εργάζεται 5,2 επιπλέον ώρες την εβδομάδα ή το ποσοστό του πληθυσμού που εργάζεται θα πρέπει να αυξηθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το σημερινό επίπεδο, σχεδόν 80% για τα άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο επιπλέον εργασίας χάρη στις ευνοϊκότερες δημογραφικές προοπτικές, αλλά η Ισπανία και η Ιταλία θα χρειαστούν επίσης αύξηση του ποσοστού του εργατικού δυναμικού κατά διψήφιους αριθμούς.